Boerenleven

Achtergrond 3 reacties

‘Het allerliefste wil ik boer en eigen baas zijn’

Opvolger Roy Diepman wordt al helemaal betrokken bij de bedrijfsvoering. Als zijn ouders er eens niet zijn, doet hij het alleen.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik:

“Eigenlijk hoef ik met veranderingen niet te wachten tot na de overname, ik word nu al overal bij betrokken. Mijn ideeën en inzichten worden gehoord en ook meegenomen. Concrete voorbeelden kan ik moeilijk geven, het gaat er meer om dat we alles in overleg doen. Zo gaan we volgend jaar VLOG-melk leveren aan Bel Leerdammer, dat is melk zonder dat er gmo’s aan te pas zijn gekomen. Die beslissing is na onderling overleg genomen.”

Lees verder onder de foto.

Foto's: Jan Willem Schouten

Roy Diepman (18)

Woonplaats: Dalfsen (Ov.)
Opleiding: mbo-veehouderij afgerond, na de zomer start Roy bij Aeres Hogeschool Dronten met agrarische ondernemerschap dier- en veehouderij.
Bedrijf: Roy’s ouders hebben in maatschap 130 melkkoeien op 62 hectare. Er wordt gemolken met 2 robots.
Rolverdeling: De moeder van Roy verzorgt onder andere de administratie, zijn vader doet de verdere werkzaamheden. Roy helpt zoveel mogelijk mee en pakt dan op wat er moet gebeuren. Bij afwezigheid van zijn ouders doet hij het bedrijf zelfstandig.

Mijn grote voorbeeld is:

“Hoe mijn vader het heeft gedaan, dat vind ik wel knap. Hij is boerenzoon, maar zijn broer nam thuis het bedrijf over. Toch wilde hij boer worden. De kans deed zich voor om met vreemden in maatschap te gaan. Na 15 jaar kon hij het overnemen. Dat bedrijf heeft hij ontwikkeld, zo zijn in 2013 de varkensstallen afgebroken, ervoor in de plaats kwam een nieuwe melkveestal. Nu melken we 130 koeien.”

Lees verder onder de foto.

Volgend jaar gaat het bedrijf VLOG-melk leveren, zonder GMO's. Roy werd helemaal bij die beslissing betrokken.
Volgend jaar gaat het bedrijf VLOG-melk leveren, zonder GMO's. Roy werd helemaal bij die beslissing betrokken.

Het mooiste werk vind ik:

“O, ik vind zovéél leuk om te doen, maar werken met vee vind ik toch wel het allermooiste. Vooral als de koeien in het voorjaar weer naar buiten gaan. Voor mij markeert dat de start van weer een nieuw seizoen.”

Lees verder onder de foto.

Als er eens iets tegenzit, dan baalt Roy daarvan. maar als alles weer draait, is dat gevoel ook zo weer over.
Als er eens iets tegenzit, dan baalt Roy daarvan. maar als alles weer draait, is dat gevoel ook zo weer over.

Ik heb een hekel aan:

“Als iets niet goed lukken wil of als er tegenslagen zijn. Laatst wilden we bijvoorbeeld beregenen. We haalden de installatie uit de schuur, maar toen deed de pomp het niet. En er bleek een leiding lek. Daar erger ik me dan aan. Maar als alles uiteindelijk weer draait, is dat ook zo weer over.”

Lees verder onder de foto.

Zijn vader nam het bedrijf over van vreemden en ontwikkelde het tot wat er nu staat.
Zijn vader nam het bedrijf over van vreemden en ontwikkelde het tot wat er nu staat.

Als ik een miljoen win in de loterij, dan:

“We hebben een kleine huiskavel van ruim 12 hectare. Dat vergroten, is hier lastig. Sowieso is uitbreiden op deze plek niet eenvoudig. Daarom zou ik er liefst een bedrijf of locatie bijkopen zodat we toch kunnen ontwikkelen.”

Over 5 jaar, dan:

“Lastig te zeggen, ik kom dan net van school en mijn vader is nog jong. Ik sta open voor de mogelijkheid van een bedrijf erbij, zodat ik daar na mijn school al zelfstandig aan de slag kan. Want dat is wat ik het allerliefste wil: zelf boer en eigen baas zijn.”

Uitbreiden op de huidige lokatie is niet eenvoudig, Roy zou er daarom graag een lokatie bij kopen.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Laatste reacties

  • Attie

    Dat is inderdaad het mooiste ja, boer zijn en eigen baas .., tegenwoordig zijn er ook boeren die geen eigen baas zijn, dat is jammer!

  • gjh

    Ja ik denk dat je het verkeerd ziet want eigenlijk ben je in dienst van die zakkenvullers van de aandeelhouders van Bell Leerdammer. Niet meer en niet minder. Met andere woorden denk nog eens goed na voordat je slaaf wordt van Bell

  • farmerbn

    Ze hebben het goed voor elkaar. Als je open staat om er een boerderij bij te nemen zal het ook financieel wel goed zitten. Hulde. Dat je slaaf van Bell bent is niet gek. Elke melkveehouder wordt onderbetaald anders zouden de melkfabrieken zelf hun melk wel bij elkaar melken. Zolang boeren melk leveren onder de eventuele kostprijs van een melkfabriek als die zelf zou gaan melken, gaan melkfabrieken gewoon door met hun leveranciers.

Of registreer je om te kunnen reageren.