Foto: Hans Prinsen BoerenlevenAchtergrond

Enquête: Eet de loonwerker mee of niet?

Vroeger at de loonwerker tijdens de oogst vaak mee bij de boeren. Is dat nog steeds zo?

Bedrijven zijn de afgelopen jaren groter geworden. Om het werk te kunnen behappen, investeerde een deel van boeren in meer automatisering, anderen riepen vaker de hulp in van de loonwerker. Vroeger was het heel gebruikelijk dat de medewerkers van het loonbedrijf tijdens het inkuilen, rooien en hakselen ook een hapje mee-aten. Gewoon, in de overall naast de trekker een kop soep met wat broodjes. Of een bak patat met een zak kroketten. Sommige boeren lieten pizza’s aanrukken of haalden iets van de Chinees. Lekker, gezellig en in het achterhoofd soms de gedachte: wie goed zorgt voor de loonwerker, staat wellicht een beetje hoger op de lijst.

Kosten

Er is ook een keerzijde aan dit gebruik. Het kost nogal wat, zowel in geld als in tijd. Want iemand moet die stamppot, broodjes en soep maken, of iemand moet even heen en weer naar de Chinees. Vroeger deed de boerin dat vaak maar nu zij vaker een baan buiten de deur heeft, is dat niet meer vanzelfsprekend.

Werkdruk

Aan de andere kant is ook de werkdruk bij loonwerkers toegenomen. Zij hebben niet altijd meer de tijd om bij boeren te blijven eten. In plaats daarvan hebben ze zelf een grote broodtrommel in de cabine om snel door te kunnen naar de volgende klant.

Boerderij peilt of en hoe het gebruik om mee te eten er anno nu voorstaat. De redactie hoopt dat je even tijd wilt nemen om onderstaande enquête in te vullen. Deelname is anoniem, de totale resultaten worden gebruikt voor een artikel.

Beheer
WP Admin