Boerenleven

Achtergrond 13 reacties

Enquête: Eet de loonwerker mee of niet?

Vroeger at de loonwerker tijdens de oogst vaak mee bij de boeren. Is dat nog steeds zo?

Bedrijven zijn de afgelopen jaren groter geworden. Om het werk te kunnen behappen, investeerde een deel van boeren in meer automatisering, anderen riepen vaker de hulp in van de loonwerker. Vroeger was het heel gebruikelijk dat de medewerkers van het loonbedrijf tijdens het inkuilen, rooien en hakselen ook een hapje mee-aten. Gewoon, in de overall naast de trekker een kop soep met wat broodjes. Of een bak patat met een zak kroketten. Sommige boeren lieten pizza’s aanrukken of haalden iets van de Chinees. Lekker, gezellig en in het achterhoofd soms de gedachte: wie goed zorgt voor de loonwerker, staat wellicht een beetje hoger op de lijst.

Kosten

Er is ook een keerzijde aan dit gebruik. Het kost nogal wat, zowel in geld als in tijd. Want iemand moet die stamppot, broodjes en soep maken, of iemand moet even heen en weer naar de Chinees. Vroeger deed de boerin dat vaak maar nu zij vaker een baan buiten de deur heeft, is dat niet meer vanzelfsprekend.

Werkdruk

Aan de andere kant is ook de werkdruk bij loonwerkers toegenomen. Zij hebben niet altijd meer de tijd om bij boeren te blijven eten. In plaats daarvan hebben ze zelf een grote broodtrommel in de cabine om snel door te kunnen naar de volgende klant.

Boerderij peilt of en hoe het gebruik om mee te eten er anno nu voorstaat. De redactie hoopt dat je even tijd wilt nemen om onderstaande enquête in te vullen. Deelname is anoniem, de totale resultaten worden gebruikt voor een artikel.

Laatste reacties

 • Vhouder

  jazeker is toch gezellig of nie

 • kleine boer

  Vind je zelf toch ook lekker als je ergens bent. Zijn ook loonwerkers die het niet willen omdat het stiekem meer tijd kost als het toch al druk is.

 • De Korenhalm

  De loonwerker schikt het werk zodanig dat ze 's middags of 's avonds bij ons zijn voor een lekker warm maal ! Een drankje gedurende de werken en achteraf een kop koffie of soep. Ze weten het te appreciëren ! Voor wat , hoort wat. Dan doen de chauffeurs eens iets extra.

 • maik wolsink

  zelf loonwerker van beroep.
  bij verschillende loonbedrijven gewerkt.
  bij de een kreeg je wel eten tijdens het inkuilen of mest rijden en bij de ander kreeg je zelfs nog geen koffie.
  bij de huidige werkgever krijgen we als het later word dan 18.30 warm eten op het land met een blikje drinken,dit is vanuit het bedrijf geregeld.
  ik waardeer het altijd van de klanten als je een bakkie koffie krijgt. dan heb je toch net dat beetje extra voor de klant over.
  bij klanten waar je niks krijgt heb je vaak ook als het werk klaar is van zo snel mogelijk wegwezen.
  en als ze je dan vragen om toch dat ene stukje er ook even af te maaien of toch die laatte halve ha te zaaien dan doe je dit meestal wel maar dan in het belang van de baas en niet zo zeer voor de boer.
  en tenslotte wij zijn ook gewoon mensen en geen machines.
  die 15 min koffie drinken of dat half uurtje eten maakt wel dat hoe lang de dag ook is je er weer een poosje tegen aan kan.

 • jdsnel1

  Ook loonwerkers zijn mensen..

  Als het mooi weer is, dan is het bij iedereen mooi weer.
  Dus moeten de Loonwerkers dan nogal extra aan het werk.

  Ik heb daar heel veel respect voor..


  het minste wat je kunt doen in dit korte leven is iemand wat te eten en drinken (en dus een kleine pauze) geven.

 • ten hove kamperveen

  het is de gastvrijheid en respect die de klant geeft voor personeel dat 24 uur paraat staat, als ze in de bouw werken zijn ze toch mooi op tijd thuis met mooi weer en een rustmoment kan geen kwaad

 • Jan-Zonderland

  Iedereen die voor ons werkt krijgt, als het later wordt dan 7 uur ‘s avonds, om 6 uur warm eten. Wij zijn echter een grote uitzondering hier want bij de meeste.boeren 99+% krijgt het vaste personeel niet eens koffie. Toen ik mijn werkzame leven begon bij een loonwerker was eten er niet bij. Toen ik mijn eigen loonbedrijf had in Nederland kregen alle medewerkers om 6 uur warm eten van ons. En dat doen we nu nog steeds zo.

 • Maas1

  Dat ligt er aan je hebt mensen die stoppen met schrijven,en je hebt mensen die door schrijven.Voor wat hoort wat gaat dan niet meer op.
  Dan wordt de koffie en het eten te duur.
  Het moet wel van twee kanten komen,zo niet door werken.

 • Jan K. Het is gewoon hoe het uitkomt soms bij drukte en of regen op komst dan doen ze gewoon door ,de volgende klant wil toch ook aan de beurt.

 • Noordam2

  Als om 4 uur duidelijk is wie etenstijd nog aan het werk is, daar wordt eten voor besteld. Medewerkers, chauffeurs en natuurlijk de loonwerkers. Eten van een restaurant compleet met salade, toetje e.d. In de oogsttijd vrijwel dagelijks. Niet alleen wij doen dat maar ook onze collega’s in de Hoekse Waard. Als je lang werkt moet je toch goed eten? Kosten?? Peanuts als je kijkt naar de prestaties

 • agrolin

  Ik maakte altijd een grote pan macaroni of nasi als we gingen inkuilen. Lekker bakje vla of yoghurt erachteraan of een ijsje. Maar er moest in ieder geval goed gegeten worden. Inmiddels hebben we de boerderij niet meer, maar ik vind nog steeds wel dat jongens die al vanaf smorgens 6 uur aan het werk zijn een warme prak verdienen als ze eind van de middag / begin avond bij jou op het bedrijf komen werken. Dat is toch normaal? Tegenwoordig is de norm wel anders, zelf ook veel loonwerk gedaan, er werd dan verwacht dat je maar voor 3 x brood bij je had ofzo. Nou na ontbijt en lunch wil je wel een keer wat warms hoor als je zoveel uren moet maken. En de kosten? Vallen in het niets, wat kost nou een aardappel extra of een pan macaroni? Voor 12 euro maakte ik voor 16 man macaroni.

 • pinkeltje

  De loonwerker kreeg bij ons altijd goed te eten. Daar waren geen klachten over. Maar al 30 jaar geleden lieten ze weten dat de boeren niet meer voor eten hoefden te zorgen. Dat regelden ze liever zelf. Bij de een was het eten zo, bij de ander weer anders en soms helemaal geen eten. Ze hadden besloten dat ze gingen voor de zekerheid om te weten waar ze aan toe zijn. Enerzijds misschien opmerkelijk, anderzijds kan ik het me ook wel voorstellen. Het eten was en is niet bij ieder boer op dezelfde manier geregeld!

 • Attie

  Kunnen goed eten die mannen, en lekker..!!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.