Boerenleven

Achtergrond 1 reactie

1981: Frezen in de mais maar voorkeur voor chemisch

Op de foto uit 1981 wordt tussen de mais gefreesd tegen onkruid. Mais had toen al een stevige positie verworven op boerenbedrijven, maar dat moest wel van ver komen.

In 1962 werd nog amper 1.000 hectare gezaaid, daarna ging het in een streep door omhoog. Dat was deels het resultaat van stimuleringssubsidies, maar ook van betere rassen en betere teelttechnieken.

Een onderzoeksrapport uit 1962 raadde hakken en frezen (zoals op de foto) in de mais af. Het zou de wortels beschadigen. De voorkeur ging uit naar chemische bestrijding, liefst met 6 kilo DNOC per hectare. - Foto: Misset
Een onderzoeksrapport uit 1962 raadde hakken en frezen (zoals op de foto) in de mais af. Het zou de wortels beschadigen. De voorkeur ging uit naar chemische bestrijding, liefst met 6 kilo DNOC per hectare. - Foto: Misset

Mais bleek dankbaar voor extra stikstof uit ruimbemeten bemesting

Uit allerlei onderzoeken bleek meer en meer hoe boeren het beste met dit gewas om konden gaan. Er bleek een flinke berg mest op te kunnen.

Mais bleek het goed te doen bij een ‘ruim bemeten graanbemesting’ en de planten waren dankbaar voor een ‘extra baal’ stikstof.

Alertheid was geboden met magnesium. Een tekort bleek vaak pas laat, als de bladeren al geel begonnen te verkleuren. Wie vooraf wist dat grond arm was aan magnesium, moest al voor het zaaien royaal kieseriet geven of, nog beter, bitterzout.

Hoewel geëxperimenteerd werd met frezen had chemie de voorkeur

Mais werd vroeger als hakvrucht beschouwd, als de plantjes 20 centimeter hoog waren, kon handmatig gehakt worden om onkruid aan te pakken. Later, toen steeds meer boeren een trekker hadden, werd geëxperimenteerd met andere methodes, zoals frezen.

Bestrijding met chemische middelen had toch de voorkeur. De voorlichting adviseerde dit ook nadrukkelijk, met uitzondering van groeistoffen als MCPA; die stof werd door mais ‘minder goed verdragen’. DNOC werd veel gebruikt, daarna kwam Atrazin. Beide zijn inmiddels verboden in Nederland.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 45 van dinsdag 6 augustus en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen.

Eén reactie

  • agratax.1

    M.b.t. bemesting heb nog een leuk voorbeeld in het kader van GEEN kunstmest maar wel STALmest in het kader van Biologische landbouw. Deze boer had Kopergebrek in zijn gewas en bij zijn vee en dat terwijl hij ruim stalmest gebruikte zo hij zij. Zijn vraag was dan ook "Hoe kan ik kopergebrek hebben". Antwoord leek mij eenvoudig "Wat je koeien niet krijgen, schijten ze niet uit en dus heeft je mest ook kopergebrek. Als we nu even door gaan op de 20 jaar waarin van alles en nog wat is verboden bij de maisteelt zoals bovenstaand stukje aangeeft. Krijgen we over X jaren kringloop landbouw hetzelfde probleem als de bioboer had een kringloop met hiaten. Laten onze voormannen op hun tellen letten als ze met Carola aan tafel zitten om de landbouw even op een achternamiddag kringloop bestendig te maken. Wat voor koper geldt ook voor alle andere elementen en spore elementen. Evenals het frezen uit bovenstaand artikel dit is afgeschaft omdat frezen betekent onkruid bestrijden en een nieuw kiembed maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.