Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1976: Ruwvoer te weinig en zorgen te veel

Dit jaar werd het een stuk heter dan in 1976, maar niet droger. Driekwart van de boeren had toen een tekort aan ruwvoer. Het werd veelal geïmporteerd.

Deze foto is gemaakt in de zomer van 1976. Die staat nog steeds te boek als de droogste sinds er gemeten wordt en dat is sinds 1735.

In 1976 was er door droogte een tekort aan ruwvoer. Er viel niks te maaien en er viel niks te grazen zodat er in de zomer al bijgevoerd moest worden. - Foto: Misset

In 1976 was er door droogte een tekort aan ruwvoer. Er viel niks te maaien en er viel niks te grazen zodat er in de zomer al bijgevoerd moest worden. – Foto: Misset

Grote zorgen

Maar liefst 360 millimeter bedroeg het gemiddelde neerslagtekort toen. Heet werd het ook, in Maastricht liep het op tot 36,8 graden. Boerderijschreef toen dat boeren grote zorgen hadden want regen zat vooralsnog niet in de pijplijn. Het was droog en het bleef droog en zelfs de politiek begon zich af te vragen of de voedselvoorziening voor mens en dier niet in gevaar dreigde te komen. Dat laatste lag op korte termijn al op de loer want er was niks gegroeid zodat er ook niks gemaaid was. Gras stond verschroeid op het land en mais had geen kolf gezet. Snijmaismisère, noemde Boerderij dat. Stripfiguur Opa teelde dat jaar maar cactussen, die deden het tenminste wél.

Stripfiguur Opa teeltde in de grotdroge zomer van 1976 maar cactussen, dat was het enige gewas dat groeien wilde.

Stripfiguur Opa teeltde in de grotdroge zomer van 1976 maar cactussen, dat was het enige gewas dat groeien wilde.

Te weinig ruwvoer

Uiteindelijk had zo’n driekwart van de veeboeren te weinig ruwvoer zowel tijdens de zomer als voor de winter. Er kwam een landelijke actie, boeren werd verzocht elkaar te helpen. Akkerbouwers konden hun stro en bietenloof bijvoorbeeld aan veeboeren gunnen als ruwvoer. Daarnaast werden vrachtwagens vol snijmais en hooi geïmporteerd, onder meer vanuit Duitsland waar het nog wel een beetje geregend had. Het waren luxe-artikelen. Hooi kostte omgerekend tussen de € 180 en € 270 per ton.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 47 van dinsdag 20 augustus en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

Beheer
WP Admin