Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1966: Witte nummers op donkere billen

Wat meteen opvalt aan de koeien op deze foto uit 1971, zijn de nummers op hun billen. Die werden door middel van vriesbranden of koudmerken aangebracht door iemand die daartoe bevoegd was, meestal de veearts en later de bedrijfsverzorging.

In 1966 kwam vriesbranden opzetten als hulpmiddel bij de dierherkenning. De ingreep was vrij eenvoudig: de huid werd op de betreffende plek geschoren en ingesmeerd met ontsmettende alcohol. Daarna werd gedurende 20 seconden een nummer opgedrukt dat van tevoren in vloeibare stikstof was gehouden. Hierdoor werden pigmentcellen beschadigd, waardoor het haar op donkere plekken wit terug groeide.

Vriesbranden of koudmerken is in principe niet meer toegestaan. Het zou het welzijn van runderen te veel aantasten en de nummers zijn, in combinatie met automatisering, ook steeds minder nodig. - Foto: Misset

Vriesbranden of koudmerken is in principe niet meer toegestaan. Het zou het welzijn van runderen te veel aantasten en de nummers zijn, in combinatie met automatisering, ook steeds minder nodig. – Foto: Misset

Bij maximaal twee ingrepen is koudmerken een te veel

Onderzoek wees uit dat dieren er wel last van hadden, maar meer van het gedoe eromheen dan van de ingreep zelf. Toen in 1996 het ingrepenbesluit van kracht werd, rees echter toch een probleem. Per dier werden maximaal twee ingrepen toegestaan. De twee verplichte gele oorflappen waren al de max, het extra vriesnummer mocht niet meer. Tot grote onvrede van boeren die de gele flappen maar niets vonden. Koeien verloren ze en ze waren van een afstand slecht te lezen. Vergissen lag op de loer, terwijl individuele dierherkenning juist zo belangrijk was voor het bewaken van het welzijn en de gezondheid van de veestapel.

Daarom pleitten landbouworganisaties voor een ontheffing. Met succes. Keer op keer kregen boeren 5 jaar uitstel, maar het einddoel was en blijft: uitfaseren.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 44 van dinsdag 30 juli en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin