Foto: Priscilla du Preez / Unsplash BoerenlevenOpinie

‘Zonder inzet en toewijding partner is boer nergens’

Mannen mogen hun partner weleens erkenning geven voor wat die voor hen betekent.

Boer Frans huilt. De grote eerlijke blonde boer ‘uit het Oosten’ zit met tranen in zijn ogen en een brok in zijn keel aan de keukentafel. Tegenover hem zitten zijn drie kleine krullenkopjes verwonderd te kijken naar papa, niet beseffend wat zich afspeelt op dat moment. Dit beeld is goud waard, het is eerlijk en echt.

Dan zegt Frans iets treffends: “Een boer is een binnenvetter, altijd aan het werk.” Hij voegt eraan toe: “Als je wilt weten hoe het met de boer gaat, moet je met zijn vrouw praten.” En dan komt het: “Dat is de kracht binnen het bedrijf, de vrouwen.” Boem! Die komt binnen.

Tv-programma Onze boerderij

Ik kijk een herhaling van het programma Onze boerderij. Hierin wordt een beeld geschetst hoe het werkelijke leven van boeren eruit ziet. Frans geeft erkenning aan zijn vrouw, voor wie zij is, wat zij doet en wat zij voor hem betekent.

Op veel boerenbedrijven is een vrouw de (soms stille) drijvende kracht; zij is de steun en toeverlaat voor partner, kinderen en mensen om haar heen.

Lees verder onder de foto.

Op boerenbedrijven is de drijvende kracht vaak een vrouw, schrijft columnist Dik Veefkind. Boerinnen zijn niet zelden steun en toeverlaat voor partner, kinderen en andere mensen in en om het agrobedrijf. - Foto: Priscilla du Preez / Unsplash

Op boerenbedrijven is de drijvende kracht vaak een vrouw, schrijft columnist Dik Veefkind. Boerinnen zijn niet zelden steun en toeverlaat voor partner, kinderen en andere mensen in en om het agrobedrijf. – Foto: Priscilla du Preez / Unsplash

In de nog overwegend mannelijke boerenwereld is vaak onvoldoende oog voor de belangrijke rol die veel vrouwen vervullen in het leven van hun partner, in het gezin en op het bedrijf. Veel vrouwen schakelen schijnbaar moeiteloos tussen de verschillende rollen die zij hebben: medevennoot, partner, bestuurder, moeder wellicht. En elke rol die zij, de vrouw op het boerenbedrijf, vervult, verlangt andere vaardigheden. Veel boerinnen die ik zie en spreek, wijden zich met hart en ziel aan de goede (boeren)zaak.

Boerinnen in de knel

Maar ik kom ook boerinnen tegen die in de knel zitten en het lastig hebben. Als de verbinding tussen haar en haar partner er (even) niet is. Als ze zich alleen voelt bij de opvoeding van de kinderen. Of als ze het gevoel heeft tussen vader en zoon in te staan. Als ze even niet weet hoe de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Als de schoonouders net iets te veel over haar grenzen gaan.

Geef elkaar erkenning

Hoe mooi is het als mensen elkaar erkenning geven voor datgene wat ze betekenen in het leven van de ander, zoals Frans dat deed? Een compliment, respectvolle omgang, een luisterend oor, een schouder om even op uit te huilen, een arm om je heen. Je bedrijf kan er aan de buitenkant nog zo gelikt uitzien en je resultaten kunnen nog zo goed zijn, maar wat is het waard als je elkaar uit het oog verliest en niet eerlijk uitspreekt wat de ander voor je betekent?

Diepe buiging

Ik heb respect en waardering voor al die boerinnen die hun verantwoordelijkheid nemen in hun gezin, relatie, bedrijf en omgeving. Of zoals een bekende Nederlandse cabaretier zou zeggen: “Ik maak een diepe buiging…” Zonder de inzet en toewijding van al die boerinnen staan veel mannen met lege handen, alle stoere taal en mooie prestaties ten spijt.

O ja, Frans… dank voor je eerlijkheid. Ik hoop dat meer mannen een voorbeeld aan je nemen!

Beheer
WP Admin