Boerenblog

11 reacties

‘We gaan stoppen: de reacties’

Iedereen is zich kapot geschrokken toen we bekendmaakten te gaan stoppen.

Nu, 3 weken na mijn column over het te koop zetten van ons bedrijf, is het tijd om even de balans op te maken.

Zonder uitzondering is iedereen zich kapot geschrokken. Hoe kan zo’n courant, modern en gezond bedrijf met kundige en gepassioneerde leiding zomaar ‘willen’ stoppen?

We kregen uit de burgerhoek veel vragen in de trant van: ‘maar kan een ander boer wél zomaar door met het bedrijf?’ ‘Moeten jullie niet gewoon biologisch worden?’ ‘Het is toch verschrikkelijk dat het voor de boeren zo slecht is in Nederland’.

Veel steun

Van onze collegaboeren was het vooral een schok dat de fosfaatrechten ons zo afknellen. En dat de zin en energie om door te vechten er echt af zijn momenteel. Talloze lieve, mooie en opbeurende kaarten, ballonnen, bloemen en zelfs wat relatiecadeaus van leveranciers kwamen onze kant op. We voelen ons oprecht gesteund. Ook is de column op Boer Bewust terechtgekomen en verreweg de meeste reacties waren ons tot steun.

Kritische vragen

We kregen ook kritische vragen: ‘Jullie wisten toch dat het afschaffen van het melkquotum dit tot effect kon hebben?’ of ‘Alleen maar groter groeien doet niets geen goed’.

Op alles hebben we een antwoord, maar het maakt niet meer uit. Het belangrijkste is wat ons betreft dat als wij dit van te voren geweten hadden, we ons nooit in deze situatie hadden gemanoeuvreerd.

We hadden nooit gedacht dat dit de uitkomst zou zijn

Het is namelijk gewoon zot om zulke risico’s te nemen, het heeft nog maar weinig met ondernemen te maken, maar des te meer met bureaucratie, zwabberend beleid en continu veranderende politiek. Het is in ons geval de optelsom van alle gebeurtenissen, maar we hadden nooit gedacht dat dit de uitkomst zou zijn. Veel boeren komen met soortgelijke verhalen.

Stille ramp

Ik vind het verschrikkelijk. Het is een stille ramp, waar niemand het antwoord op heeft. Ik ben daarom zo benieuwd hoe de mensen die achteraf gezien wél de juiste keuzes hebben gemaakt, nu naar de toekomst kijken.

Ik vind het jammer om straks niet meer bij de subcultuur van ‘de boeren’ te horen

Mogelijk slaat de minister nu een prima weg in, de tijd zal het leren. Ik vind het jammer om straks niet meer bij de subcultuur van ‘de boeren’ te horen; de mannen in oude t-shirts en broeken van de Welkoop, die weten hoe ze een machine kunnen maken, die met zaadjes en grond een opbrengst binnen weten te halen en van de vele boerinnen die de finesses van de kalververzorging in hun eeltige vingers hebben.

Vroeger

Ik zal de tweewekelijkse bezoeken van de veearts gaan missen, de vertegenwoordigers, de thema-avonden van LTO, de melkfabriek, de klauwbekapper, de leuke jongens en meiden die bij ons melken, de veehandelaar op wiens bruiloft we nog waren. Straks horen we niet meer bij hun rondje. Straks zeggen we: ‘Vroeger hadden wij ook een boerderij’. Aan dat vooruitzicht ben ik nog lang niet gewend.

Laatste reacties

 • f.p.zomer

  Sterkte ermee. Hoop dat jullie over een tijd kunnen zeggen dat het een goede beslissing is geweest.

 • deB.

  Bijna iedereen staat er zo in tegenwoordig...de stemming is diep en diep triest!
  Energie en het vechten is bij vele tot onder het nulpunt, en dan is het over, vroeg of laat

  Bij herhaling, kosten verdubbeld, melkprijs van de vorige eeuw, het houdt gewoon op, de rek is eruit, met als gevolg het bovenstaande.

  Oude t shirt, oude grijs kenteken bakkies, huis inrichting uit het jaar 0, het zegt genoeg...daar begint de jeugd niet meer aan

 • WGeverink

  Er zijn talloze landen op deze planeet waar je koeien kunt melken in vrede en vrijheid voor wat je aan de verkoop van je bedrijf in Nederland over houdt. Wil je zowiezo wonen in een land waar de overheid grip en invloed wil hebben op ieder aspect in je leven? Stoppen met het bedrijf is niks zieligs aan. Het is ondernemen. Voor iedere deur die dicht gaat gaat een andere weer open. Aan deB het advies om niet te wachten om de noodzakelijke stappen te zetten. Het leven is namelijk te kort om het te slijten onder omstandigheden je ongelukkig maken.

 • deB.

  Mijn advies, is om eens eerlijk te zijn, maar dat kunnen boeren niet...altijd die schone schijn ophouden! Er zijn heel veel boeren diep ongelukkig. Hier wordt driftig voorgesorteerd, wees niet bang

 • WGeverink

  De B succes!

 • G. Peltjes

  Ik kan het nog steeds niet bevatten dat dit allemaal kan in een democratie.
  Heel veel sterkte toegewenst.

 • GJ Bunt

  Fam Hop, veel wijsheid en sterkte gewenst!

 • cornelis 22

  elk einde is ook een nieuw begin jullie lijken nog jong , denk out of the box , aan nieuw zeeland bijv, jaartje werken share melken , wie weet ben je in no time beter af. Treuren heeft geen zin heeft niemand wat aan , kop vooruit en verder .

 • Maas1

  Lijkt mij uitermate ingrijpend,treuren heeft wel degelijk zin het hoort bij een vorm van rouw verwerken.Vaak en veel heel veel worden bedrijven getroffen door factoren van buiten, door politiek handelen of door " erfbetreders" van buiten.Die het bedrijf geweld aan kunnen doen zonder dat je daar als boer notie of invloed op kunt hebben,je hebt immers geen glazen bol. Vele die stoppen of moeten stoppen met hun bedrijf worden daar toe gedwongen,dat zegt niets over de kwaliteiten van een ondernemer maar meer over de onbenul van buiten die het veroorzaakt. Misschien is dit land het ook wel niet waard om zulke goede boeren onder zijn hoede te hebben,ze stralen het in ieder geval niet uit.

 • Hlv123

  Verstandig maar erg moeilijk besluit maar ga genieten van het leven tel je zegeningen: je gaat nu voor jezelf werken en niet meer voor je boerderij. Geen gepieker meer over regelgeving Je kan je sociale leven wat meer opbouwen ga reizen vergroot je horizon. Echt boer zijn is mooi maar de wereld vergaat niet hoor als je er mee stopt.

 • Dapper besluit. Veel sterkte en alle goeds voor de toekomst toegewenst!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.