Foto: Jan Willem Schouten BoerenlevenFoto

‘Biologisch lijkt me interessant, daarom zijn we deels aan het omschakelen’

Van Steve Jobs dacht hij nooit: dat wil ik ook. Collega’s zijn voor opvolger Alex Tuinenga zoveel inspirerender.

Samen met broer en ouders heeft Alex Tuinenga (27) een v.o.f met ruim 200 ha akkerbouw, een deel zit in de omschakelingsfase naar biologisch. Het bouwplan omvat consumptieaardappelen, wortels, rode en gele uien, witlofpennen, granen en suikerbieten. Ook is er een tak met windmolens en de opfok van jonge paarden. Alex gaat vooral over het biologische deel van het bedrijf, zijn broer over de paarden en de techniek, zijn moeder regelt alles rondom de windmolens en ze verzorgt de administratie, zijn vader doet vooral de gewasbescherming. De vaste medewerker is actief op alle terreinen.

In Emmeloord heeft Alex Tuinenga samen met broer en ouders een v.o.f met ruim 200 ha akkerbouw, een deel zit in de omschakelingsfase naar biologisch. - Foto's: Jan Willem Schouten

In Emmeloord heeft Alex Tuinenga samen met broer en ouders een v.o.f met ruim 200 ha akkerbouw, een deel zit in de omschakelingsfase naar biologisch. – Foto’s: Jan Willem Schouten

Als ik het bedrijf overneem dan …

“De laatste jaren hebben we vooral in de breedte gewerkt, het bedrijf is gegroeid in hectares. Nu willen we verder groeien maar dan door de opbrengst per hectare te vergroten. Groeien in de diepte noem ik dat. De opfok van jonge paarden is daar een voorbeeld van. Het is een soort rustgewas, ze roteren mee op de wintertarwe. En ik ben me aan het verdiepen in de biologische teelt, het lijkt me interessant en ik wil daar graag ervaring mee opdoen. Vandaar dat we een gedeelte van het bedrijf aan het omschakelen zijn.”

Als er praktijkrijpe robots waren, zou Alex daarvoor gaan. Maar vooralsnog doet hij het zonder.

Als er praktijkrijpe robots waren, zou Alex daarvoor gaan. Maar vooralsnog doet hij het zonder.

Mijn grote voorbeeld is …

“Pas was ik naar Denemarken, het was een studiereis met een aantal collega’s. Hun verschillende visies vond ik interessant. De een is bezig met een winkel aan huis, de ander werkt biologisch, weer een ander heeft een zorgtak. Zulke mensen spreken me meer aan dan iemand als bijvoorbeeld Steve Jobs. Bij hem heb ik nooit gedacht: dat wil ik ook.”

Het bedrijf wordt deels biologisch, de rest blijft gangbaar.

Het bedrijf wordt deels biologisch, de rest blijft gangbaar.

Het mooiste werk vind ik …

“Meeleven met de seizoenen. Je poot en zaait en alles gaat groeien. Naarmate het seizoen vordert, groeit het onkruid mee. Dat word je op een bepaald moment de baas en dan ga je richting de oogst. Dat is dan echt de kers op de taart, de afsluiting van het seizoen.”

Ik heb een hekel aan …

“De administratie is niet mijn sterkste kant. Gelukkig doet mijn moeder dat voornamelijk, maar ik ontkom er niet aan om soms ook zelf iets te doen.”

Het bedrijf is gegroeid in omvang, nu moet de opbrengst per hectare verder omhoog.

Het bedrijf is gegroeid in omvang, nu moet de opbrengst per hectare verder omhoog.

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Als er al praktijkrijpe veldrobots zouden zijn, dan stak ik het daarin. Mits er een verdienmodel achter zit, anders ga ik er liever van op vakantie.”

Over 5 jaar …

“Het middelenpakket dat we mogen gebruiken, wordt steeds beperkter. Dat is een uitdaging. We moeten blijven wijzen op de feiten en in discussie blijven gaan, maar tegelijkertijd wil ik me oriënteren op andere opties. Over 5 jaar heb ik hopelijk al veel ervaring opgedaan met biologisch werken. Na dit jaar zijn we door de omschakelingsfase heen en kunnen we met een deel van het bedrijf echt beginnen. Het wordt best spannend maar ook dat zie ik als een uitdaging.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin