Boerenleven

Foto & video 13 reacties

‘Biologisch lijkt me interessant, daarom zijn we deels aan het omschakelen’

Van Steve Jobs dacht hij nooit: dat wil ik ook. Collega’s zijn voor opvolger Alex Tuinenga zoveel inspirerender.

Samen met broer en ouders heeft Alex Tuinenga (27) een v.o.f met ruim 200 ha akkerbouw, een deel zit in de omschakelingsfase naar biologisch. Het bouwplan omvat consumptieaardappelen, wortels, rode en gele uien, witlofpennen, granen en suikerbieten. Ook is er een tak met windmolens en de opfok van jonge paarden. Alex gaat vooral over het biologische deel van het bedrijf, zijn broer over de paarden en de techniek, zijn moeder regelt alles rondom de windmolens en ze verzorgt de administratie, zijn vader doet vooral de gewasbescherming. De vaste medewerker is actief op alle terreinen.

In Emmeloord heeft Alex Tuinenga samen met broer en ouders een v.o.f met ruim 200 ha akkerbouw, een deel zit in de omschakelingsfase naar biologisch. - Foto's: Jan Willem Schouten
In Emmeloord heeft Alex Tuinenga samen met broer en ouders een v.o.f met ruim 200 ha akkerbouw, een deel zit in de omschakelingsfase naar biologisch. - Foto's: Jan Willem Schouten

Als ik het bedrijf overneem dan ...

“De laatste jaren hebben we vooral in de breedte gewerkt, het bedrijf is gegroeid in hectares. Nu willen we verder groeien maar dan door de opbrengst per hectare te vergroten. Groeien in de diepte noem ik dat. De opfok van jonge paarden is daar een voorbeeld van. Het is een soort rustgewas, ze roteren mee op de wintertarwe. En ik ben me aan het verdiepen in de biologische teelt, het lijkt me interessant en ik wil daar graag ervaring mee opdoen. Vandaar dat we een gedeelte van het bedrijf aan het omschakelen zijn.”

Als er praktijkrijpe robots waren, zou Alex daarvoor gaan. Maar vooralsnog doet hij het zonder.
Als er praktijkrijpe robots waren, zou Alex daarvoor gaan. Maar vooralsnog doet hij het zonder.

Mijn grote voorbeeld is ...

“Pas was ik naar Denemarken, het was een studiereis met een aantal collega’s. Hun verschillende visies vond ik interessant. De een is bezig met een winkel aan huis, de ander werkt biologisch, weer een ander heeft een zorgtak. Zulke mensen spreken me meer aan dan iemand als bijvoorbeeld Steve Jobs. Bij hem heb ik nooit gedacht: dat wil ik ook.”

Het bedrijf wordt deels biologisch, de rest blijft gangbaar.
Het bedrijf wordt deels biologisch, de rest blijft gangbaar.

Het mooiste werk vind ik ...

“Meeleven met de seizoenen. Je poot en zaait en alles gaat groeien. Naarmate het seizoen vordert, groeit het onkruid mee. Dat word je op een bepaald moment de baas en dan ga je richting de oogst. Dat is dan echt de kers op de taart, de afsluiting van het seizoen.”

Ik heb een hekel aan ...

“De administratie is niet mijn sterkste kant. Gelukkig doet mijn moeder dat voornamelijk, maar ik ontkom er niet aan om soms ook zelf iets te doen.”

Het bedrijf is gegroeid in omvang, nu moet de opbrengst per hectare verder omhoog.
Het bedrijf is gegroeid in omvang, nu moet de opbrengst per hectare verder omhoog.

Als ik een miljoen win in de loterij dan ...

“Als er al praktijkrijpe veldrobots zouden zijn, dan stak ik het daarin. Mits er een verdienmodel achter zit, anders ga ik er liever van op vakantie.”

Over 5 jaar ...

“Het middelenpakket dat we mogen gebruiken, wordt steeds beperkter. Dat is een uitdaging. We moeten blijven wijzen op de feiten en in discussie blijven gaan, maar tegelijkertijd wil ik me oriënteren op andere opties. Over 5 jaar heb ik hopelijk al veel ervaring opgedaan met biologisch werken. Na dit jaar zijn we door de omschakelingsfase heen en kunnen we met een deel van het bedrijf echt beginnen. Het wordt best spannend maar ook dat zie ik als een uitdaging.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ik ben geen voorstander van bedrijven die deels bio zijn. Ook het deeltijd bio/wisselbio moet verboden worden. Deeltijd bio is enkele jaren bio met daarna enkele jaren gangbaar en dan weer bio enz. Dat kan echt niet en is slecht voor het imago van bio. Ik begrijp heel goed dat het erg gunstig is om de mazen in de bio-wet op te zoeken. Zeg niet dat deze boer dat allemaal doet maar deelbio en wisselbio moeten ze niet willen.

 • Buitenkamp

  @farmerbn Dit leeft inderdaad bij bioboeren. Daarom hebben bio akkerbouwers die onder het private EKO keurmerk werken, afgesproken dat voortaan alleen 100% bio bedrijven dit keurmerk kunnen krijgen. EKO gebruikt nu het oude zwart-witte vierkante EKO logo en stelt extra eisen bovenop de EU bioregelgeving. EU BIO logo is rechthoek met blaadje.

 • farmerbn

  Bovenstaande boer is dus geen bio met EKO keurmerk maar een gewone 'EU' bio?

 • Buitenkamp

  Hij zegt dat ze nog dit jaar met omschakelen bezig zijn, dus ze zijn sowieso nog niet eens bio. Dus zeker geen EKO.

 • Noordam2

  Wisselend bio gangbaar zou de sector absoluut niet moeten toestaan, dus niet af laten hangen van de overheids regels maar zelf beslissen!

 • Jan-Zonderland

  Wisselend bio is geen bio maar men komt er mee weg. Heb ik overigens geen moeite mee. De mazen der wet.

 • Noordam2

  Wij stelden het ook eens voor bij onze biologische buren, omdat wij dachten, ze komen nooit van hun wortelonkruid af. Zij wilden het niet, terecht! En hun bedrijf is keurig op orde, ook de wortelonkruiden weg, hulde

 • Leo Tholhuijsen

  Beste mensen, ik lees in de tekst niks anders dan dat een gedeelte van het bedrijf volledig biologisch wordt. Dus niks 'wisselend bio gangbaar'.

 • Jaap39

  Feit alleen al dat er klaarblijkelijk zogenaamd WISSEL BIO bestaat doet afbreuk aan het product en geeft vooral verwarring naar consument.

  Bovendien geeft teveel keuze argwaan. Is het alleen de marketing waar bio op vaart dan is op lange termijn onduidelijkheid doodsteek voor bio.

 • Welinkm

  Geachte criticasters, lees nou eens goed wat er staat. Waar halen jullie vandaan dat er sprake zou zijn van iets als wissel-bio? Dat kán helemaal niet en dat is dan ook niet aan de orde. Deze ondernemer wil een aantal hectares biologisch gaan bewerken. Voor die hectares geldt een omschakelingsperiode, dat zullen jullie ongetwijfeld weten. Het duurt 2 jaar voor een gangbare hectare officieel bio is. Daarna heb je bijvoorbeeld 150 gangbaar en 50 ha bio. Niks wissel-bio dus. Nogmaals: graag het artikel even goed lezen. Wie daarna tegen deze enthousiaste jonge ondernemer wil zeggen: 'Sorry, ik had het niet goed gelezen', is uiteraard vrij om dat hier te doen.

 • farmerbn

  Ik heb het eerst gereageerd en heb wissel-bio genoemd en mijn ongenoegen daarop kenbaar gemaakt maar ook geschreven dat ik niet zeg dat deze boer dat doet. Eigenlijk zegt niemand hier dat die boer dat doet maar jullie redactie schiet gigantisch in de verdediging.

 • farmerbn

  Kreeg zelfs een boze mail van M Welink. Hebben de overige reageerders die ook gehad? Niemand schrijft dat deze boer wissel-bio toepast en iedereen wenst hem het beste toe. Alleen veroordelen hier enkele reageerders die wissel-bio. Dat mag toch wel?

 • Bas Spruijt

  Haha die farmerbn, een boze mail zegt ie.
  Maar goed vaak als er hier iets over Bio gaat krijg je hele discussies wat wel niet mag.
  Is het geen goed idee als de boerderij hier een keer iemand interviewt van skal ofzo over wat nu wel en niet mag.
  Hij mag namelijk wel 50 ha om 150ha verbouwen.
  Maar dan wel 2 bedrijven met 2 kvk,Ubn mest boekhouding enz.
  Anders is het al snel parallel teelt.
  En als je gecombineerde opgave aan de skal controleur laat zien met hectares gangbaar en hectares Bio op dezelfde bedrijfsnaam met hetzelfde gewas is het einde Bio certificatie.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.