Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1953: Eén man, één paard, één hark

Met deze paardgetrokken hooihark ging het in 1953 relatief snel: hooi bij elkaar harken.

Geen gedoe meer met brede hooiharken en kromme ruggen van de vele mensen die traditiegetrouw hielpen om het hooi binnen te krijgen. Hooien was immers ’hands on deck’. Maar toen arbeid na de oorlog duurder werd en veel jongelui hun geluk buiten de landbouw gingen zoeken, moest er een andere manier komen. De mechanisatie kreeg er een boost door en in plaats van werken met grote groepen mensen, was een deel van het hooiwerk ineens te doen met één man, één paard en één hark.

Lees verder onder de foto.

De hooihark heette ook wel wielhark of acrobaat. Elk harkwiel had balansveren, waarmee het wiel hoger of lager was te stellen. Doordat de kromme tanden het hooi iets omhoog wierpen, werd de wiers mooi luchtig. - Foto: Misset

De hooihark heette ook wel wielhark of acrobaat. Elk harkwiel had balansveren, waarmee het wiel hoger of lager was te stellen. Doordat de kromme tanden het hooi iets omhoog wierpen, werd de wiers mooi luchtig. – Foto: Misset

Tijdrovende klus

Vooral op het weidebedrijf was het een enorme sprong vooruit. Daar was men immers, naast melken, erg veel tijd kwijt aan de grasoogst. De vele bewerkingen maakte het arbeidsintensief: maaien, keren, nog eens keren, harken, opladen, afladen …

De tijd die men ermee kwijt was, verschilde overigens enorm, want geen situatie was hetzelfde. Elk bedrijf had zijn eigen manier uitgevonden om het werk zo efficiënt mogelijk te kunnen doen. De een had een boomstam achter de trekker om het hooi mee bij elkaar te trekken, de ander werkte met touwen die als sleepnet fungeerden en eenmaal thuis werd van alles ingezet, van hooivork tot glijplanken en hijsinstallaties, om het hooi in de berg of op zolder te krijgen. 20 manuren per 1.000 kilo droog hooi in de schuur, was beslist geen uitzondering, helemaal als het slecht hooiweer was. Bekijk over dit onderwerp ook onderstaande video.

Dit artikel is te lezen in Boerderij nummer 40 en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin