REIJMERSTOK - De AID controleert bedrijven en transporten in Zuid-Limburg i.v.m. het uitbreken van het virus 'Bluetongue'. ANP PHOTO MARCEL VAN HOORN BoerenlevenAchtergrond

13 jaar geleden: blauwtong rukt op vanuit België

Toen in augustus 2006 in het Limburgse Kerkrade een bedrijf met schapen besmet bleek met de besmettelijke dierziekte blauwtong, heerste dit al bij de zuiderburen.

Op 17 juli, vandaag 13 jaar geleden, waren er op een bedrijf in België, op 5 kilometer van de Nederlandse grens, al dieren gevonden met klinische verschijnselen waaronder koorts, kreupelheid, ontstoken slijmvliezen in de bek en vermagering.

Blauwtong een verrassing

Blauwtong was tot op dat moment een ver-van-het-boerenbed-ziekte, iets wat in Afrika en rondom de Middellandse zee voorkwam. Dat het toch zover noordwaarts opdook was een verrassing, al had het toenmalige ID-Lelystad jaren eerder al wel gewaarschuwd voor het oprukken van tropische ziektes.

Het bleek in dit geval te gaan om het blauwtongvirus type 8, kortweg BTV-8. Schapen werden er heftiger ziek van dan runderen; daar was soms nauwelijks iets aan te merken.

Lees verder onder de foto

Naar aanleiding van het uitbreken van het blauwtongvirus werd een vervoersverbod ingesteld. De Algemene Inspectiedienst startte in augustus 2006 met controles op illegale veetransporten in Zuid-Limburg. - Foto: ANP

Naar aanleiding van het uitbreken van het blauwtongvirus werd een vervoersverbod ingesteld. De Algemene Inspectiedienst startte in augustus 2006 met controles op illegale veetransporten in Zuid-Limburg. – Foto: ANP

Toen het virus in Limburg opdook, rees meteen de vraag: waar komt het vandaan? Dat bleef onduidelijk. Het zou uit Afrika komen omdat daar het BTV-8 virus voor het laatst officieel was vastgesteld. Maar ook introductie vanuit het gebied rond de Zwarte Zee werd geopperd als mogelijkheid. Concrete aanwijzingen waren er echter niet.

Boeren massaal aan de knuttenwering

Dat knutten de overbrengers zijn van het virus, was bekend. Massaal gingen boeren aan de knuttenwering, de pour-on middelen waren niet aan te slepen. Uiteindelijk waren er in Europa dat eerste jaar in totaal 2.295 besmettingen met blauwtong, waarvan 456 in Nederland. Het jaar erop werden in Nederland meer dan 1.000 uitbraken van het blauwtongvirus geregistreerd. Om de economische schade te beperken, lieten veel veehouders hun dieren toen vrijwillig enten.

Inmiddels heeft blauwtong zich door heel Nederland verspreid, maar tot grote problemen leidt het niet meer.

Beheer
WP Admin