Foto: Jan Willem Schouten BoerenlevenFoto

‘Meer grond, zodat ik niet afhankelijk ben van mestmarkt’

Opvolger Thom zit vol plannen. Hoewel hij nu modern melkt, ziet hij wat in een robot. En in meer grond.

Thom Eikelenboom (19) zit in het laatste jaar van veehouderij niveau 4 aan de Mas in Boxtel. Zijn ouders hebben 78 melkkoeien op 44 ha. pachtgrond, zijn moeder heeft tevens een kinderdagverblijf met 10 medewerkers. Thoms vader melkt ’s ochtends, ’s avonds doen ze het samen. Verder neemt Thom veel landwerk voor zijn rekening. Daarnaast werkt hij bij een kalverhouder.

Thom Eikelenboom (19) is bezig met zijn laatste jaar aan de Mas in Boxtel. Daarna gaat hij thuis aan de slag naast het werk dat hij al doet bij een kalverhouder. - Foto's: Jan Willem Schouten

Thom Eikelenboom (19) is bezig met zijn laatste jaar aan de Mas in Boxtel. Daarna gaat hij thuis aan de slag naast het werk dat hij al doet bij een kalverhouder. – Foto’s: Jan Willem Schouten

Als ik het bedrijf overneem, verander ik:

“Ik zou wel naar 100 koeien willen en iets meer grond zodat je zelf de mest kwijt kunt en niet afhankelijk bent van de mestmarkt. Verder denk ik aan 2 melkrobots. We werken nu met een 2×8 DeLaval melkstal met melkmeting en alles erop en eraan. Heel modern, maar met een robot ben je flexibeler, zowel op sociaal gebied als met het werk. De productie hoeft van mij niet verder omhoog. Onze laatste mpr was 30 liter met 4,7% vet en 3,6% eiwit. Dat vind ik prima. Je kunt de melkgift wel enorm gaan opvoeren, maar vaak gaat dat gepaard met bijvoorbeeld klauwproblemen en ander ongemak. Onze koeien hebben eigenlijk nooit wat.”

De productie hoeft van Thom niet omhoog. Dat geeft alleen maar gezondheidsproblemen, denkt hij.

De productie hoeft van Thom niet omhoog. Dat geeft alleen maar gezondheidsproblemen, denkt hij.

Mijn grote voorbeeld is:

“Nou, het bedrijf waar ik momenteel stage loop, V.O.F. Raijmakers-van Zeeland in Milheeze, heeft het mooi voor elkaar. Een net bedrijf, modern, alles werkt goed. Ik steek er heel veel op.”

Het mooiste werk vind ik:

“Koeien voeren. Die koppen door het voerhek zien gaan om te vreten, ja, dat vind ik een mooi gezicht.”

Als het aan Thom ligt, groeit het bedrijf naar 100 koeien met iets meer grond erbij.

Als het aan Thom ligt, groeit het bedrijf naar 100 koeien met iets meer grond erbij.

Ik heb een hekel aan:

“Jongvee verzetten. Onze stal is op dat punt niet zo handig ingericht. Ze moeten door een hekje naar een ander gedeelte. Dat hekje is aan de smalle kant, daardoor is het altijd een hoop geklooi voor ze erdoor zijn. Verder is grond van de kuil spaaien niet mijn favoriete werk. We doen het met de shovel maar het laatste beetje komt toch neer op handwerk. Op de maiskuil zit een afdekking die zichzelf strak trekt. Daar hoef je niet te scheppen, dat scheelt weer.”

Stel dat hij een miljoen zou winnen, dan komt er een trekker met gps.

Stel dat hij een miljoen zou winnen, dan komt er een trekker met gps.

Als ik een miljoen win in de loterij dan:

“Het liefst zou ik dan de hele stal van binnen aanpassen en 2 melkrobots aanschaffen. Als er dan nog geld over is, voel ik wel wat voor een nieuwe trekker met gps. Want precisielandbouw, daar gaat het toch naartoe.”

Thom is graag tussen de beesten. Alleen is het jongvee verplaatsen altijd 'een heel geklooi.'

Thom is graag tussen de beesten. Alleen is het jongvee verplaatsen altijd ‘een heel geklooi.’

Over 5 jaar dan:

“Zit ik in de maatschap en werk deels buiten de deur, wellicht bij de kalverhouder waar ik nu ook werk. Misschien dat mijn vader ook werk erbij heeft want het bedrijf is niet groot genoeg voor twee inkomens dus we zullen denk ik allebei wat water bij de wijn moeten doen.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin