Foto: Pixabay BoerenlevenOpinie

‘Grote zwermen meikevers’

Ze zitten in de keuken, de heg en in bomen. Waren er ooit zoveel meikevers als dit jaar?

Wat mij opviel aan de afgelopen meimaand was de enorme hoeveelheid meikevers. Hele zwermen gonsden in de schemer rond en overdag belandden verdwaalde, ietwat versufte exemplaren in mijn keuken. Overal om mee heen hoorde ik mensen erover. Even de heg schudden en hup, daar had je weer een paar handen vol. Kennissen sloegen ze ’s avonds met een badmintonracket uit de lucht en voerden ze aan de kippen. Die bleken er tuk op.

Levenscyclus meikevers

Meikevers hebben een levenscyclus van 4 jaar. De eerste 3 jaar zitten ze onder de grond en vreten zich dik aan de wortels van planten. Paardenbloemwortels vinden ze heerlijk. Dat zou verklaren waarom een weiland dat geel ziet van de paardenbloemen veel schade heeft en het ernaast gelegen weiland, waar de paardenbloem bestreden wordt, niet. In mijn tuin bleken de larven niet vies van de hortensia’s. Bij vrienden hebben ze de wortels van de beukenheg geplunderd, bij buren gingen jonge fruitbomen eraan. Daardoor wisten we wel dat ze er waren, maar dat het er zóveel zouden zijn, merkten we pas toen de larven als kevers boven de grond kwamen een aanvielen op het loof van onder meer eikenbomen. Sommige hier zijn nagenoeg kaal, hele rijen zien er herfstig uit.

Aantallen nemen af

Niks bijzonders, vindt entomoloog Henk Vlug die ik erover raadpleeg. Elk jaar zijn er wel meikevers en in zijn totaliteit nemen de aantallen nog steeds af. Af? Maar het stikt ervan, bij ons!

Er is de laatste jaren een kleine opleving, maar het is niets vergeleken bij de grote zwermen van vroeger

Klopt, in het oosten des lands is de meikever nooit echt helemaal verdwenen, maar in andere delen van het land was hij wel echt weg. Er is de laatste jaren een kleine opleving, maar het is niets vergeleken bij de grote zwermen van vroeger, eind jaren 40.

Opkomst bestrijdingsmiddelen

Meteen leg ik de link met de opkomst van allerlei bestrijdingsmiddelen maar Vlug weet zeker dat die er niets mee te maken hebben. De veelgebruikte gechloreerde koolwaterstoffen, zoals DDT, hadden zeker impact op de insectenstand, maar ze waren van weinig invloed op de meikever. “Jammer voor de groene lobby”, zegt hij, “maar de oorzaak ligt echt elders.” Waar precies, is niet helemaal duidelijk. De meikever heeft nog steeds zijn mysteriën.

Eens in de 40 jaar een plaag

Wat wel duidelijk is, is dat de kever een veertigjarencyclus heeft. Eens in de 40 jaar is er een plaag. De laatste was in de jaren 90, wat er afgelopen mei zwermde, was daar nog ver vandaan. Gaan die voorbije zwermen straks nog wel voor grote hoeveelheden engerlingen in het gras zorgen? Dat zou wat zijn. De vreetgrage larven mogen sinds het verbod op de neonics niet meer met Imidacloprid bestreden worden. Vlug zit er niet over in. “Imidacloprid wordt op weilanden nauwelijks gebruikt, veel te duur. Er zal heus wel ergens schade ontstaan, maar niet op grote schaal.” Kortom, geen zorgen voor de dag van morgen. Nou, vooruit dan maar.

Beheer
WP Admin