Foto: Lex Salverda BoerenlevenAchtergrond

‘We hebben er weinig aan gesleuteld’

De McCormick D 219 van José Baltus stamt uit 1963. De trekker wordt nu nog gebruikt voor kleinschalige werkzaamheden.

“Het is nog altijd starten en lopen. Zodra je de sleutel omdraait, doet-ie het. Het is een kleine trekker, een tweecilinder. Hard gaat-ie niet, maximaal 18 kilometer per uur. We hebben er in de loop der jaren eigenlijk maar weinig aan gesleuteld. Afgelopen winter hebben we een nieuwe waterpomp geïnstalleerd.”

Foto's: Lex Salverda

Foto’s: Lex Salverda

20 jaar volop gedraaid

“De trekker is van mijn vader geweest. Hij was veehouder en gebruikte de McCormick D 219 voor alle voorkomende werkzaamheden, zoals maaien, schudden en harken. Ik ging regelmatig met hem mee. De trekker heeft ruim 20 jaar volop gedraaid. Midden jaren 80 is het vee weggegaan.”

José Baltus (56) heeft samen met haar man Piet Baltus een loonbedrijf in het Noord-Hollandse Limmen. Het gaat om agrarisch loonwerk en grondverzet. “We zitten niet in de bollenteelt”, aldus José Baltus. Loonbedrijf Baltus werkt met vaste medewerkers en zzp'ers. Het bedrijf heeft 9 New Holland-trekkers rondrijden. “We zijn behoorlijk merktrouw op het loonbedrijf. Vroeger werd hier al met Ford-trekkers gewerkt.”

José Baltus (56) heeft samen met haar man Piet Baltus een loonbedrijf in het Noord-Hollandse Limmen. Het gaat om agrarisch loonwerk en grondverzet. “We zitten niet in de bollenteelt”, aldus José Baltus. Loonbedrijf Baltus werkt met vaste medewerkers en zzp’ers. Het bedrijf heeft 9 New Holland-trekkers rondrijden. “We zijn behoorlijk merktrouw op het loonbedrijf. Vroeger werd hier al met Ford-trekkers gewerkt.”

Merktrouw

“Mijn vader was behoorlijk merktrouw. Hij heeft ook nog een McCormick D 214 en een D 217 gehad. Ik vind het leuk dat we de D 219 hier nog altijd hebben. Het is toch een stukje nostalgie. De trekker wordt een paar keer per jaar ingezet.”

Ik vind het leuk dat de trekker 3 generaties heeft overleefd

“We gebruiken de trekker nog altijd voor het bewerken van een klein stukje land. Voor het rollen en het strooien van kunstmest pakken we de D 219. Onze dochters rijden er ook op. Ik vind het leuk dat de trekker 3 generaties heeft overleefd.”

Speciale gelegenheden

“We gebruiken de trekker ook voor speciale gelegenheden. Tijdens de Bloemendagen – die bij ons in Limmen worden georganiseerd – rijden we rondjes met onze oldtimers. Naast de McCormick hebben we ook nog een Ford 6600 uit 1976. We halen de trekkers ook van stal voor het ringsteken.

De McCormick staat altijd droog, achterin de loods. We leggen standaard een kleedje over de trekker, tegen het stof. Dat scheelt weer een hoop poetswerk.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 34 van dinsdag 21 mei en is onderdeel van de rubriek Trekker uit mijn jeugd

Beheer
WP Admin