Boerenleven

Achtergrond laatste update:27 mei 2019

‘Mindere biggen zelf oplegggen, is mooi verdiend’

Opvolger Cas zou in de toekomst graag een gesloten bedrijf hebben. Hij houdt er rekening mee dat er ook personeel nodig is.

Opvolger Cas van Zutphen (16) in Zijtaart (N.-Br.) werkt op het bedrijf met 500 vermeerderingszeugen van zijn vader. Vader doet de meeste dagelijkse werkzaamheden, zijn broer is zzp’er en springt vooral in de weekenden bij, Cas helpt mee rondom zijn schoolactiviteiten. Iedereen pakt op wat nodig is.

Cas van Zutphen doet het 1e jaar veehouderij bij Helicon MBO in Boxtel, niveau 3. - Foto’s: Jan Willem Schouten
Cas van Zutphen doet het 1e jaar veehouderij bij Helicon MBO in Boxtel, niveau 3. - Foto’s: Jan Willem Schouten

Als ik het bedrijf overneem, verander ik:

“We hebben de vergunning voor de bouw van een stal voor 1.900 vleesvarkens. Dan zijn we nog niet gesloten, dat zou wel een wens van mij zijn voor de toekomst. Als je eens wat mindere biggen hebt die niet mee mogen naar een mester, dan kun je ze zelf opleggen en later alsnog afleveren. Dat geld heb je dan mooi verdiend. Verder zitten er wat hygiëne betreft ook voordelen aan een gesloten systeem. Er komt wel meer werk bij kijken, dus ik houd er rekening mee dat ik later een medewerker nodig heb.”

Cas is pas net begonnen met de MAS, maar hij overweegt nu al om later door te stromen naar de HAS.
Cas is pas net begonnen met de MAS, maar hij overweegt nu al om later door te stromen naar de HAS.

Mijn grote voorbeeld is:

“Mijn opa. Hij begon aan de andere kant van het dorp met een gemengd bedrijf en besloot om de koeien af te stoten en alleen met de varkens verder te gaan. Die beslissing was het begin van wat hier nu staat. Hij komt nog wel eens kijken, maar meewerken doet hij niet meer.”

Tussen de varkens, daar zit Cas het liefst.
Tussen de varkens, daar zit Cas het liefst.

Het mooiste werk vind ik:

“Bezig zijn met de gespeende biggen. Het geeft zoveel voldoening als je uniforme en gezonde dieren hebt. Zeugen insemineren is ook mooi werk. Ik leerde het op stagebedrijven en van m’n vader. Het is best een kunst om precies het goede moment te pakken. Ik leer nog alle dagen bij. Als je het goed doet, zie je resultaat in de vorm van een mooie grote toom biggen.”

Nu kan de vader van Cas het werk nog af met hulp van Cas en zijn broer. Cas denkt dat hij later waarschijnlijk wel een medewerker nodig heeft.
Nu kan de vader van Cas het werk nog af met hulp van Cas en zijn broer. Cas denkt dat hij later waarschijnlijk wel een medewerker nodig heeft.

Ik heb een hekel aan:

“Hokken schoonspuiten. Ik heb de radio erbij aan, maar het blijft saai werk en soms lijkt het of er geen einde aan komt. Het kost nou eenmaal tijd, want mijn vader is er erg precies mee. Ik word dat ook steeds meer.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan:

“Als de nieuwe vleesvarkensstal er nog niet staat, dan investeer ik daarin. En in de afdelingen voor gespeende biggen. We hebben er net 2 verbouwd, de mestput is vervangen door een mestpan die regelmatig wordt gespoeld. De volledig roostervloer is vervangen door een bolle vloer in het midden en roosters er omheen. Dat is zoveel mooier, ze gaan erop liggen alsof het een bed is.”

Zeugen precies op het goede moment insemineren, is een hele kunst. Maar als het goed gaat, is er de beloning in de vorm van een grote mooie toom biggen.
Zeugen precies op het goede moment insemineren, is een hele kunst. Maar als het goed gaat, is er de beloning in de vorm van een grote mooie toom biggen.

Over 5 jaar dan:

“Ben ik bezig met niveau 4 van mijn opleiding en misschien ga ik daarna nog wel verder met de HAS. Zo niet, dan kom ik thuis in de maatschap.”

Of registreer je om te kunnen reageren.