Boerenleven

Foto & video 4 reacties

‘Melken vind ik mooi, even lekker de kop los’

Of hij ooit een heel grote sprong zal maken, weet opvolger Maarten Zwiers (24) niet. “Maar zeg nooit nooit.”

Maarten zit in maatschap met zijn ouders. Ze hebben 170 melkkoeien, het oudere jongvee staat op een andere locatie. Maarten hoopt over 5 jaar de stal vol te hebben. “Er is nog plek voor 30 extra koeien.”

Maarten Zwiers. Woonplaats: Markelo (Ov.). Opleiding: AOC Almelo afgerond, mbo-veehouderij niveau 4. - Foto's: Jan Willem Schouten
Maarten Zwiers. Woonplaats: Markelo (Ov.). Opleiding: AOC Almelo afgerond, mbo-veehouderij niveau 4. - Foto's: Jan Willem Schouten

Het melken doen Maarten en zijn ouders met hun drieën, waarbij zijn ouders tussendoor de put uitgaan om te voeren. Opa schuift later het restvoer voor de koeien. Verder doet iedereen alles wat nodig is. “Als er eens iemand niet is, kunnen we elkaar vervangen.”


 • "Als ik het bedrijf overneem, zou ik meer automatiseren. We hebben nu een 2x12 zij-aan-zij melkstal, dus ik denk als eerste aan een melkrobot. Dan heb je op dat punt minder lichamelijk werk, al heb ik niet de illusie dat de totale hoeveelheid er minder van wordt. Werk houd je altijd. Of ik ook een voerrobot zou willen, weet ik nog niet. Het is kijken hoe het loopt. Met mijn ouders heb ik het er wel eens over hoe het werk rondgezet moet worden als zij ooit niet meer kunnen. Maar dat is nog zo ver weg, mijn vader is pas 54, mijn moeder 50. We werken hopelijk nog heel lang samen."

  "Als ik het bedrijf overneem, zou ik meer automatiseren. We hebben nu een 2x12 zij-aan-zij melkstal, dus ik denk als eerste aan een melkrobot. Dan heb je op dat punt minder lichamelijk werk, al heb ik niet de illusie dat de totale hoeveelheid er minder van wordt. Werk houd je altijd. Of ik ook een voerrobot zou willen, weet ik nog niet. Het is kijken hoe het loopt. Met mijn ouders heb ik het er wel eens over hoe het werk rondgezet moet worden als zij ooit niet meer kunnen. Maar dat is nog zo ver weg, mijn vader is pas 54, mijn moeder 50. We werken hopelijk nog heel lang samen."

 • "Ik heb bewondering voor mensen die klein begonnen zijn en nu een groot bedrijf hebben staan. Of ik ooit nog eens zo’n stap ga maken? Ik denk van niet, maar je weet maar nooit. Toen de melkquotering kwam, zeiden ze ook dat de rek eruit was en moet je zien wat er gebeurd is. Wie weet wat uiteindelijk de mogelijkheden van de fosfaatrechten blijken te zijn? Kortom, zeg nooit ‘nooit’."

  "Ik heb bewondering voor mensen die klein begonnen zijn en nu een groot bedrijf hebben staan. Of ik ooit nog eens zo’n stap ga maken? Ik denk van niet, maar je weet maar nooit. Toen de melkquotering kwam, zeiden ze ook dat de rek eruit was en moet je zien wat er gebeurd is. Wie weet wat uiteindelijk de mogelijkheden van de fosfaatrechten blijken te zijn? Kortom, zeg nooit ‘nooit’."

 • "Het mooiste werk vind ik melken. Even lekker de kop los zoals wij dat hier zeggen. Het hele proces van de grasoogst vind ik ook mooi. Het is boeiend om gras te bemesten en te verzorgen en er dan een zo goed mogelijke snede af te halen. Als dat lukt, is de voldoening groot."

  "Het mooiste werk vind ik melken. Even lekker de kop los zoals wij dat hier zeggen. Het hele proces van de grasoogst vind ik ook mooi. Het is boeiend om gras te bemesten en te verzorgen en er dan een zo goed mogelijke snede af te halen. Als dat lukt, is de voldoening groot."

 • "Ik heb een hekel aan klungelwerk, zoals zand van de kuil halen. Dat kan hier met een shoveltje, dus zwaar werk is het niet. Maar het is wel saai, vooral als het waait en regent."

  "Ik heb een hekel aan klungelwerk, zoals zand van de kuil halen. Dat kan hier met een shoveltje, dus zwaar werk is het niet. Maar het is wel saai, vooral als het waait en regent."

 • "Als ik een miljoen win in de loterij dan investeer ik in alles een beetje. Een beetje grond erbij, een paar koeien. Nee, ik zou niet alles op 1 onderdeel zetten, ik wil de groei liever wat spreiden, anders krijg je van die scheve verhoudingen. Wat ik voor mijzelf zou willen? Poeh… geen idee."

  "Als ik een miljoen win in de loterij dan investeer ik in alles een beetje. Een beetje grond erbij, een paar koeien. Nee, ik zou niet alles op 1 onderdeel zetten, ik wil de groei liever wat spreiden, anders krijg je van die scheve verhoudingen. Wat ik voor mijzelf zou willen? Poeh… geen idee."

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Laatste reacties

 • koestal

  Hier in de buurt is een boel vraag naar melkers ,vooral op de grote bedrijven willen de boeren zelf niet meer melken.Dus je kunt je lol wel op.

 • Bronninkreef

  Niet teveel veranderen, je hebt het mooi op de rit. Merk trekker is misschien nog een dingetje

 • farmerbn

  Melken in een 2x5 of 6 ging goed tot je met pensioen ging. Schouders kunnen maar een bepaald aantal melkstellen onderhangen. Wil je twee keer meer melkstellen in je leven onderhangen dan moet je rekening houden dat je schouders dat niet volhouden. Dan moet je robots kopen of melkers vinden die hun schouders voor jou willen verpesten.

 • koestal

  Ook jarenlang zand van de kuilbult gooien is niet zo gezond voor de rug en schouders !

Of registreer je om te kunnen reageren.