Boerenleven

Achtergrond 47 reacties

‘Ik dacht: wat gebeurt hier nou?’

Hij komt tot rust maar de inbraak van activisten in zijn stal hakte erin. Varkenshouder Jeroen van Sleuwen vertelt over de nasleep.

Het is precies hetzelfde hek. Bijna 12 jaar geleden stond varkenshouder Jeroen van Sleuwen, nu 33 maar destijds 22 jaar, op de stoereboerenkalender van Boerderij. Hij zat ontspannen op het hek, in blauwe spijkerbroek en wit T-shirt, met een blik vol zelfvertrouwen. Nooit had hij, of wie dan ook, kunnen denken dat ditzelfde hek op maandag 13 mei niet bestand bleek tegen een grote groep dierenactivisten die zich Meat the Victims noemt. Ook de deuren van de stal hielden het niet en dat terwijl ze op slot zaten, iets waar Van Sleuwen al helemaal geen goed gevoel over had. “Ik vind het niet normaal dat je je eigen bedrijf binnengaat en de deur achter je op slot moet doen.”

Rekening houden met acties

Maar hij deed het wel want de waarschuwing van de POV enige dagen daarvoor, had hij zich aangetrokken. De organisatie had varkenshoudend Nederland erop attent gemaakt dat een grote internationale groep dierenactivisten bijeen was in Amsterdam en dat er misschien acties bij boeren zouden volgen. “Dus ja, ik hield wel rekening met dat er mogelijk iets kon gebeuren, maar niet met dit. Niet met inbreken. Dat bedenk je toch niet?”

Lees verder onder de foto.

Foto's: ANP
Foto's: ANP

Medewerker ondersteboven gelopen

Hij heeft de beelden op internet gezien, van de groep mensen die moedwillig de deuren van de locatie in Boxtel forceert en daarbij de medewerker die hen probeert tegen te houden, ondersteboven loopt. “Voor hem is het allemaal misschien nog wel erger. Zijn kinderen hebben er ook echt last van. Toen ik een dag later met wat mensen op het bedrijf was, schrokken ze van ons. Dat hoort gewoon niet.”

Beduusd

Inmiddels komt Van Sleuwen weer een beetje tot rust, maar het is hem niet in de koude kleren gaan zitten. Nog steeds speelt de film van alle gebeurtenissen zich af in zijn hoofd. Toen hij van de medewerker die naast de stal woont een telefoontje kreeg, was hij eerst helemaal stil. Beduusd noemt hij het zelf. “Ik dacht: wat gebeurt hier nou?” Dat werd al snel duidelijk. Zijn beduusdheid veranderde in boosheid. De activisten die buiten stonden, lachten hem uit, maakten grappen en zongen protestliederen. “Vernederend”, zo ervoer Van Sleuwen hun houding.

Machteloos

En wat voelde hij zich machteloos want in de uren die volgden, moesten ze de situatie overlaten aan de politie. Hij en de medewerker konden niets doen, zelfs niet de zeugen en pasgeboren biggen verzorgen. Tegen omroep Brabant vertelde Van Sleuwen dat hij eigenlijk het liefst de waterslang op de activisten had gezet, maar dat zijn verstand hem tegen had gehouden.

Lees verder onder de foto.

‘Ik dacht: wat gebeurt hier nou?’

Verjaardag dochtertje

Als uiteindelijk de ME de activisten de stal uit heeft gewerkt, is het al na middernacht. Jeroen van Sleuwen is zelf pas om 3 uur thuis. “Tja, hoe gaat dat dan? Je probeert wat te slapen maar dat lukt niet goed. Steeds word je wakker en dan schiet er van alles door je heen. Het bleef maar tollen in mijn hoofd.” Toen zijn vriendin hem er ’s ochtends aan moest herinneren dat hun dochtertje die dag jarig was toen… Hij zoekt naar woorden. “Ja toen drong het pas echt goed bij me binnen. Dit is dus wat zoiets met je doet”, zegt hij.

Steun van collega‘s

De rust keerde niet meteen terug nadat de activisten de stal uit waren, daar ging toch zeker anderhalve week overheen. “Ik praat er veel over, dat helpt. Ook de steun van collega’s is geweldig. Boeren pakken vandaag de dag niet zo snel meer de trekker om ergens te protesteren. Dat ze massaal hiernaartoe zijn gekomen, dat zegt wel wat. Dat maakt duidelijk dat die activisten nu echt een paar stappen te ver zijn gegaan.” In de dagen daarna worden ontelbaar veel kaartjes, bloemen en taart bezorgd, allemaal om de betrokkenen een hart onder de riem te steken. Het doet ze goed.

Lees verder onder de foto.

‘Ik dacht: wat gebeurt hier nou?’

Schade nog niet duidelijk

Op de achtergrond klinkt het gepiep van een vrachtwagen die achteruitrijdt. De voersilo’s worden gevuld, het werk gaat door. Ook Van Sleuwen zelf is weer bezig in de stallen, iets waar hij ondanks alles toch wel weer plezier in heeft. “Ik kan toch ook niet binnen gaan zitten huilen.”

Hoe groot de schade is, is nog niet duidelijk. De uitval is hoger dan anders, door de onrust zijn sommige zeugen op hun biggen gaan staan, het aantal doodgeboren biggen lijkt ook verhoogd. Verder moet het bedrijf tijdelijk op slot tot duidelijk is of de activisten ziektes mee naar binnen hebben genomen of niet.

Nasleep

Van Sleuwen neemt zichzelf niets kwalijk, weet ook niet hoe hij de inbraak had kunnen voorkomen. “De deur zat op slot, wat had ik nog meer moeten doen dan?” Gesprekken daarover volgen nog. “Het is een nasleep vanjewelste. De activisten zijn weg, maar de afwikkeling van wat ze gedaan hebben, begint nu pas. Ik moet nog zoveel afhandelen. Met de politie, de NVWA en allerlei andere instanties. Terwijl ik het eigenlijk af wil sluiten en het liefst gewoon weer aan de slag wil.”

De actie valt onder extremisme

Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, neemt maatregelen tegen dierenactivisme. In een brief aan de Tweede Kamer schreef hij vorige week dat de politie een zogenaamd handelingskader heeft opgesteld voor de aanpak van ordeverstoring door dierenactivisme of dierenextremisme. De actie in Boxtel wordt gezien als extremisme, terwijl de meeste acties van afgelopen tijd als activisme werden gezien. De overheid zegt gematigd op te treden tegen activisme, maar hard tegen extremisme. Beide vormen nemen volgens het ministerie momenteel niet toe maar de onrust erover wel. De Kamer wil onderzoek naar aanpak dierenextremisme.

Laatste reacties

 • Als u voor uw sector een ‘ROAD MAP’ wilt hebben dan kijkt u maar naar de pelsdierhouderij, wij zijn door ‘activisten’ bezocht en hebben voor de schade zelf mogen opdraaien ( de politiek keek weg) en de aanvoerder van de activiste de man die Pim heeft vermoord, loopt vrij rond heeft privileges en wij hebben niks ....
  Nee niks, want de activisten van toen is de politiek van nu en die hebben nu op briefpapier van de Nederlandse staat ons ons bedrijf, toekomst en pensioen gepakt...
  Laat je niet voor de gek houden de politiek durft niks maar doet ook nog een niks voor haar burgers ze zijn enkel met hun spindokters bezig als ze al geen papadag hebben ..
  We worden allemaal opgeofferd aan de geitewollen sokken brigade .

 • ENDE902

  Bovenstaande reactie 13:46 moeten we zeker serieus nemen, want de aktivisten die pelsdieren los lieten zitten nu waarschijnlijk als ambtenaar of rechter op plaatsen in de maatschappij zodat ze ons via de overheid en de rechtspraak de les kunnen lezen. Dit zou ook verklaren waarom de bekende moordenaar via de rechter onder de door de politiek opgelegde eisen weet uit te komen.

 • Ad Baldig

  A.
  Ook ik heb me verbaasd wat Meat the Victims eigenlijk te zoeken had in het aangeharkte Nederland. Na de actie eerder dit jaar op een feedlot en zuivelbedrijf in Queensland, Australië (zoek op meat the victims queensland, waar tientallen dode beesten lagen, lag een actie in voorbeeldland Nederland niet voor de hand. Toch kwam het zover en de betrokken veehouder moet flink zijn geschrokken. Zoiets gun je niemand. Op boerderij.nl wordt echter nu al veertien dagen door jan en alleman en unisono het geval Boxtel uitgemolken, waarbij soepel door het hoepeltje van de varkenshouderij wordt gesprongen, waarbij de activisten werkelijk alles naar hun hoofd krijgen geslingerd. Om (bijvoorbeeld) burgers die zich wederrechtelijk toegang verschaffen tot een stal criminelen of misdadigers (Bruil 19-5), danwel nietsnutten (Vergaderboer 20-5) te noemen vind ik te gemakkelijk en in het eerste geval buitenproportioneel. Maar goed, een mening is een mening. De schrijvers worden wel gesteund door minister Grapperhaus, die het forceren van een staldeur wegboekt onder extremisme. Vermoedelijk - maar dat is speculatie - weet hij zich geen raad met het geval en voegt hij zich naar de mores van het moment.

 • Ad Baldig

  B.
  Wat wel lijkt te zijn gelukt door alle boerentumult - althans op het oog -, is om het Nederlandse publiek te laten wegkijken - want zo voorbeeldig zijn wij niet - van hokken met bovenwettelijke hoeveelheden dieren, het onverdoofd castreren voor de export, het couperen, en het importeren van Deense zeugen met enorme worpen, maar met een veel te hoge biggenmortaliteit. De burger weet het echter al lang: het verdienmodel houdt niet echt rekening met het dier. Natuurlijk mag je daarbij te doen hebben met de gemiddelde varkenshouder. Die is inmiddels al lang geen trotse ondernemer meer, maar een sappelaar met een slecht imago, die zich uit de naad werkt maar wordt gemangeld tussen silovullers aan de ene kant van zijn stal en slachterijen aan de andere kant. Ga er maar aanstaan met je gezin...

 • Ad Baldig

  C.
  Dat is echter nog geen reden om het vizier exclusief te richten op die honderd geweldloze activisten in Boxtel. Feit is dat juist de opgetrommelde boeren uit de omgeving van het bedrijf overgingen tot geweld en eigenrichting door onder meer auto's van activisten om te gooien en een politiebus te vernielen. Gezien de reacties op boerderij.nl ging dat echter nog niet ver genoeg. Onder een stuk van Mariska Vermaas op 21 mei schrijft Mbmb over een woordvoerder van Meat the victims: 'Aanpakken die lui, te beginnen met (naamsvermelding), je weet wel, dat nare zielige mannetje zonder normaal geweten...', met de aanvulling van farmerbn: 'Als je weet waar hij woont kun je hem eens bezoeken met zo'n 200 man'. Het voorlopig dieptepunt was de reactie van een zekere Noordam2 onder het redactieblog van Vergaderboer op 20 mei: 'De volgende keer bij een aantal van die terroristen de knieën verbrijzelen met een knuppel.' Als activist bleef ik dan ook liever nog even achter het politiecordon. Gelukkig staat onder de huisregels van Boerderij.nl dat op de site het plaatsen van gewelddadige uitlatingen niet wordt getolereerd, en dat van bedreiging aangifte zal worden gedaan, 'en uw gegevens zullen worden overgedragen aan de politie'. Ik ben benieuwd, maar het zal er wel niet van komen.

  Ik eet graag een varkenshaas of een stuk donkerroze doorregen procureur, maar van de varkenshouderij heb ik even mijn bekomst.

 • ENDE902

  Ik begrijp dat Enrico T nog niet door heeft, dat in de zienswijze van de groep "Meat the victims" de varkenshouders criminelen zijn die hun dieren mishandelen. Derhalve zijn wat aangedikte uitspraken vanuit de sector dan ook niet verwonderlijk. Blijft toch wel duidelijk staan, dat zonder toestemming van de eigenaar betreden van erf en stallen een criminele aktiviteit is.

 • Bas Spruijt

  Enrico t je kraamt onzin uit!!
  Deze ondernemer houd zich aan de Nederlandse wet! Als je het daar niet mee eens bent moet je met 150 man het torentje van Rutte bezetten want daar word de regelgeving gemaakt,in den haag!

 • Bennie Stevelink

  @Enrico T, afgelopen week is op deze site een opinie-artikel geplaatst waarin ik oproep niet hard op te treden tegen dieractivisten maar juist op een slimmere manier te reageren. Ik heb de indruk dat jij mij artikel gelezen hebt want je doet je voor als niet-veganist.
  De actie in Boxtel was een actie van veganisten die iedere veehouderij afwijzen, ongeacht het dierwelzijn. Het gaat bij hun niet om een diervriendelijke veehouderij maar om een Nederland zonder veehouderij. Dierwelzijn doet er dus niet toe. Het gaat in werkelijkheid om een aantal veganistische waarden. Dat is jullie goed recht, maar praat dan ook over die veganistische waarden en doe niet net alsof jullie een diervriendelijke veehouderij nastreven.

 • agratax.1

  Waar schrijver Enrico T aan voorbij gaat in zijn commentaren is het feit dat Inbraak nooit te tolereren is en dat is het al door de eeuwen heen bestraft. Helaas in het huidige Nederland blijken er excuses te vinden te zijnom inbraak toch legaal te maken. Voor mij is er voor inbraak maar 1 uitspraak mogelijk "Gevangenisstraf en een duidelijke aantekening in het betreffende strafblad.

 • wilcovanlaar1

  Beste Enrico,
  Het is beter dat meat the victims hier op de Veluwe geen stal gaat bezetten. Er zijn hier al veel app groepen opgericht, dat gaat niet goed aflopen !

 • kleine boer

  Bennie zou je ook zo aardig blijven als ze bij jou in de stal waren geweest? Of je koeien even in de nacht loslaten als je een opstaller bent of de kalveren even vrij laten tussen de melkkoeien ....

 • 306lsa


 • haj146

  Het is en blijft enorm vernederend dat 200 man in je stal inbreekt, je medewerkers onder lopen en vervolgens tien uur in je stal kunnen zitten. Dat terwijl er honderden agenten zijn die deze inbrekers toch zouden moeten arresteren??? Veel respect voor de rust van de veehouders want menigeen waaronder ikzelf, was geflipt. Maar voor de inbrekers,... dit gebeurd niet weer zo vreedzaam kan ik je wel beloven. Pas toen de collega's wat druk uit begonnen te oefenen kon de ME het tuig ontruimen. En de veehouder zit met de ellende!! Ga marianneke Thieme benaderen of ze wat voor jullie kan betekenen maar blijf van de veehouders erf.!

 • info36

  Volgens mij heeft iedereen in een democratie zich aan de wet te houden. Als dit volgens Enrico niet nodig is beland je in een anarchie. Als hij dat wilt prima maar dan ook niet zeuren over tegenmaatregelen.

 • info36

  Overigens maak je eigen drukker over wat in China aan de gang is. Dat is zeer afgrijselijk. Hoe daar met dieren wordt omgegaan is super verschrikkelijk. Je kan hier alles willen verbieden maar daar gaat het in het kwadraat door. Hier is het humaan daar super afgrijselijk.

 • podolski

  Enrico heeft gewoon gelijk. De varkenssector is niet van deze tijd. Ze produceren een bulk product voor de export. En deze varkenshouden was echt niet zo'n lieverd, vorig jaar nog 1200 varkens gestikt omdat hij de ventilatie niet controleerde, en daarvoor nog eens 20.000 varkens af laten maken omdat hij ze met hormonen vergiftigd water had gegeven. Weggejaagd uit Zeeland, weggejaagd uit Haaren, personeel niet betaald. Ik ben benieuwd wat we nog allemaal mee gaan maken met deze meneer.

 • Maas1

  @podolski Wie er wel gelijk heeft en wie niet,doet er niet toe. Als jij de varkenssector niet van deze tijd vind moet je zoals eerder aangegeven in dit forum in Den Haag zijn.En of iemand wel of geen lieverd is daar ga jij niet over,het geeft geen vrijbrief om iemand zijn eigendom of bezittingen met geweld aan te vallen te forceren provoceren en te bezetten.
  Men blijft met de poten van de boeren hun bezittingen en hun gezinnen af!

 • kleine boer

  Maas1 en zo is het !!👍

 • WGeverink

  Deze terroristen hebben een inval gedaan op een Nederlands bedrijf omdat aan criminaliteit in Nederland doorgaans geen risico's kleven. Een dergelijke terrorist hoeft er in Nederland geen rekening mee te houden dat hij of een handvol mede terroristen omkomen tijdens een inval. Als er kogels door de deur naar buiten komen waar je net de koevoet achter hebt gezet is de lol er zo af. Van andermans spullen blijf je af!

 • porky power

  podolski ben je er zelf bij geweest bij al deze overtedingen volgens jou zo niet dan kun je beter je mond houden
  en als je vindt dat de varkenssector niet van deze tijd is kom maar met oplossingen dan
  blijft nog steeds overeind staan dat je zonder toestemming niet in andermans schuren mag komen en dus strafbaar bent

 • GJ Bunt

  meneer podolski,

  U maakt zich schuldig aan laster.
  Hoe bent u aan deze informatie gekomen?
  Waarom geen onderscheid tussen zaken en personen?
  Waarom goedkope oneliners publiek maken over zaken waar u totaal geen verstand van heeft?

 • Gat

  Over die 1200 varkens heeft ie wel gelijk.

 • koestal

  Politie en justitie waren veel te slap,moesten die lui vasthouden en niet wegsturen met een dagvaarding,want ze zien ze nooit weer ,zo ontlopen ze hun straf.

 • Jan-Zonderland

  @Wgeverink, is het niet zo dat er hier in Canada ook verscheidene dierenactivisten vrijuit gegaan zijn na inbraak in stallen ?

 • podolski

  Die zaken die ik genoemd heb, stonden gewoon in het Brabants dagblad. Wat de Chinezen doen met hun zieke varkens, daar wordt je natuurlijk misselijk en ziek van. Ik zou hopen de onze regering daar tenminste met economische sancties op zou reageren.
  Maar wij zijn geen Chinezen, wij verdrinken onze pasgeboren dochtertjes ook niet in een emmer water, wij zijn een beschaafd land. Dus mijn voorstel voor de varkenshouderij is: laat die dieren eens een keer naar buiten, en laat ze tenminste een jaar in leven. UIt ieder onderzoek blijkt dat de Nederlander best meer wil betalen voor een stukje vlees. Misschien wordt de export dan minder maar de export die er nog is wordt wel beter betaald. Het is gewoon de keuze, of heel veel voor heel weinig geld verkopen, of weinig voor veel geld verkopen.

 • Ad Baldig

  @Bennie Stevelink. Ik had uw stuk van 25 mei gelezen, voordat ik het bovenstaande schreef. U meent te weten dat ik een veganist bent, terwijl ik me anders zou voordoen. Ik kan u melden dat ik een ordinaire vlees- en vis- en kikkererwteneter ben. Gemakshalve identificeert u mij met de degenen over wie ik schrijf. Dat is niet correct.
  In uw artikel van 25 mei pleit u voor slimmer optreden. De dierenactivist, zo stelt u, 'accepteert veehouderij, maar eist dat dieren goed behandeld worden. Met deze stroming is overleg en overeenstemming mogelijk'. Daar is vanaf de zijlijn waar ik verkeer tot op heden helaas nog niet veel van te merken. De bestuurders van de POV vochten de afgelopen jaren liever elkaar de tent uit, dan dat ze in overleg gingen met de omgeving. Ook veel varkenshouders houden de buitenwereld liever op afstand. Bedrijven zijn letterlijk gesloten bolwerken geworden, wat overigens wel logisch is gezien de ziekten die op de loer liggen, maar waarvan het nadeel is, dat controle op onregelmatigheden nauwelijks mogelijk is. Dat de NVWA onderbezet en uitgekleed is, help ook niet erg. Het zou daarom mooi zijn als de varkenshouders hun vertegenwoordigers tot overleg zou kunnen motiveren. Zodat we bijvoorbeeld eindelijk eens van de staande praktijk van het onverdoofd castreren afkomen. Dat zou het imago geen kwaad doen.

 • WGeverink

  Een van de grootste problemen is dat er allerlei mensen zijn die denken zich in het varken te kunnen verplaatsen. Zou een varken het missen om tv te kijken of met vakantie te gaan naar Mexico? Welnee joh! ze weten helemaal niet wat een tv of mexico is dus missen ze het ook niet.

 • kleine boer

  podolski koop een boerderij en laat het zien!! Ook even de boekhoudkundige kant erbij houden na paar jaar en je krijgt bijna elke boer mee

 • podolski

  Ik ben blij met het bericht van kleine boer want daaruit blijkt dat de varkenshouders ook niet blij zijn met dit systeem. Maar waarom moet ik het wiel opnieuw uitvinden? Er bestaat toch allang biologisch varkensvlees, en varkensvlees met een aantal sterren (nou ja 1 ster, twee sterren komt bijna altijd uit Engeland).
  Het lijkt erop dat de gangbare varkenshouders alleen maar voor de export produceren want in de Nederlandse supermarkt is 1 ster het minimum. Dat is toch te dol. Ik zou zeggen, sla de handen ineen, kies andere leiders (met visie) voor jullie beroepsgroep en werk samen met groepen consumenten die bereid zijn een eerlijke prijs te betalen.

 • kleine boer

  podolski dat is het nou net de consumenten zeggen dat ze meer willen betalen maar doen het niet!!!! Dus jij mag het wiel uitvinden om de consument meer te laten betalen!!!

 • Bennie Stevelink

  @Enrico T, u behoort dus tot de stroming die een diervriendelijke veehouderij wil. Dat is mooi. Het bovenstaande artikel gaat echter over de actie in Boxtel. Die actievoerders willen geen diervriendelijke veehouderij maar een Veganistische Staat.

 • ENDE902

  Een Veganistische Staat opgelegd door middel van een dictatuur, want anders is deze staat niet te handhaven, daar het volgens mij tegen het natuurlijke gedrag van de mens indruist.

 • podolski

  Nou het gaat mij niet om het veganisme. Dat is een ideaal maar zeker niet de normaal. Als je een ideaal neerzet als normaal maak je de dezelfde fout als de Katholieke kerk die geboortebeperking verbood maar onthouding gebood. Dat gaat niet weken. De mens is niet perfect maar volgens mij wel fatsoenlijk. Ik ben inderdaad voor een diervriendelijke veehouderij, met respect voor al het leven. Ik ben ook van mening dat een boer geen ondernemer is, maar daar ver boven staat. Want een dier is een levend wezen, en graan (of whatever) een levend gewas. Een boer is in eerste instantie iemand die kennis heeft van dieren en gewassen, grond, bodem en weer en ga zo maar door. Dieren zijn geen lampen of bankstellen of wat dan ook, waar je maar mee aan kan rotzooien om maximale winst te behalen. Nee, een boer draagt veel meer verantwoording.
  Daarom moet de Nederlandse boer weigeren om verder te lopen in het gareel van de bank en liberale markteconomie. Ik zou zeggen, 'gooi je kont tegen de krib en weiger verder om je rot te werken om een bulkproduct tegen afbraakprijzen neer te zeten, eis gewoon dierenwelzijn en gezonde grond en gezonde gewassen'. Iedereen eist wat in dit land, jullie mogen dat ook.

 • kleine boer

  Podolski en de grens dicht voor de invoer van de producten ? Net zoals de nertsen? Niet in Nederland onder goede omstandigheden maar in buitenland onder veel slechtere omstandigheden ? En je trots voelen op het nertsen verbod?👎👎

 • Bennie Stevelink

  @podolski, nog afgezien van de uitvoerbaarheid, hoeveel koopkracht zal de burger moeten inleveren bij jouw idee? Wil de burger dat?

 • podolski

  Ja natuurlijk moet de grens dicht voor landbouwproducten die niet volgens onze maatstaven zijn. Dat zal wel wat gesteggel geven in de EU maar ze worden al minder brutaal na de Brexit. En dat heeft als voordeel dat dierenwelzijn ook verbeterd wordt in andere landen, want anders komen ze de Nederlandse markt niet op.
  Ik weet niet hoeveel koopkracht de burger moet inleveren. Maar ik denk dat dat eerder een politieke keuze is. Er zijn nu grote subsidiestromen (door de belastingbetaler betaald) die de status quo in stand houden. Je zou die subsidie stromen kunnen veranderen zodat een diervriendelijke landbouw betaalbaar wordt.

 • Alco

  Wat kunnen sommige mensen toch gemakkelijk praten als je totaal geen kennis en realiteitszin hebt van economie of anders gezegd: "De wetten der natuur" niet als de harde waarheid zien.

 • podolski

  Welke wetten der natuur? Dat de grote boer steeds groter en rijker wordt, en de kleine boer ten onder gaat?

 • kleine boer

  podolski Een grote boer die steeds rijker word omdat?

 • podolski

  door de vrije markeconomie, door schaalvergroting waardoor het goedkoper produceren is, door Brusselse subsidiestromen die ten goede komen aan de rijke boer. Dat zijn toch politieke keuzes? Toch geen natuurverschijnselen waar niemand iets aan kan doen?

 • Alco

  Regel het maar podolski.
  En wetten der natuur heeft een betekenis als de sterkste overwint.
  Hier is ook niets mis mee, maar gelijke rechten en plichten moeten voor iedereen hetzelfde zijn.
  Niet ons opzadelen met fosfaatrechten omdat er afspraken gemaakt zijn op fosfaatplafond ed.
  Politieke keuzes worden gevoed door emotie.

 • kleine boer

  podolski geef eerst even antwoord of reactie op mijn nertsen voorbeeld....

 • podolski

  Het is natuurlijk zinloos om hier nertsenfokkerijen te sluiten, als die dan elders weer geopend worden met nog veel slechtere omstandigheden voor de nertsen.

 • kleine boer

  precies en zo gaat het dan met alles dan valt het kwartje nu?

 • podolski

  Ja ik snap wel wat je bedoelt maar wat ik al zei, dan moeten we ook de markt sluiten voor producten die op een slechtere manier geproduceerd zijn. Ik ben niet zo van het platte kapitalisme. Dat kan je wel doen met spullen maar niet met dieren of voedingsgewassen.

 • Alco

  Regel het podolski!!!!!

 • podolski

  Rustig aan Alco, ik kan niet heksen.

Laad alle reacties (43)

Of registreer je om te kunnen reageren.