Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Aan de vooravond van synthetisch tafelen’

Een gesprek aan tafel leverde griezelige vergezichten op over de toekomst van ons eten.

Aan tafel hadden we het erover hoe ons eten in de toekomst gemaakt wordt. Mijn tieners waren er zeker van: het houden van dieren en de teelt van aardappelen, kropjes sla en boontjes is eindig. In hun toekomstbeeld komt eten uit de printer. Iedereen heeft straks zo’n ding op het aanrecht staan.

Ik sputterde tegen, of het wel wenselijk was om niet meer te weten hoe die kipfilet op hun bord tot stand was gekomen. En of ze het niet zouden missen, die echte boontjes, knapperig van versheid naast hun kruimige aardappeltjes met jus. Maar nee, aan toekomstnostalgie deden ze niet. Een boontje hoefde er wat hen betreft niet uit te zien als een boontje, al kon dat natuurlijk best. “Als jij dat zo graag wilt.” Het ging hen om de voedingsstoffen, de vorm deed er niet toe.

Een gerecht van 3D Food Printing in de RAI op de Horecava, de jaarlijkse vakbeurs voor professionals voor de horeca. - Foto: ANP

Een gerecht van 3D Food Printing in de RAI op de Horecava, de jaarlijkse vakbeurs voor professionals voor de horeca. – Foto: ANP

Ha! Ik vuurde nieuwe munitie op ze af. Grondstoffen! En waar komen die dan vandaan? Waar voedt die printer van jullie zich mee? Toch niet met lucht? Nou? Nee, niet met lucht, nee. Maar ze zien zeker mogelijkheden voor synthetische stoffen. Aardbeiensmaak, of beter gezegd aardbeienaroma, wordt allang niet meer uit aardbeien gewonnen, maar synthetisch gemaakt. Net als vanilline, menthol en nog duizenden andere geuren en smaken. Dus.

Grondstoffen voor de 3D-printer zo uit een buis je huis in

We vervielen in een wat broeierig zwijgen. Ik vol opstandigheid over een toekomstbeeld dat me niet aanstond, zij wrevelig omdat ik ‘weer zo moeilijk deed’. Een laatste poging wilde ik nog doen om hun beeld bij te schaven. Hoe zouden wij dan al die grondstoffen in huis krijgen? Authentiek boodschappen doen bij de supermarkt? Pakje eiwitten in de kar? Doosjes koolhydraten? Blikje vetten …? Of werd de hele handel met drones aan huis bezorgd?

Nee, nee, nee, veel te ingewikkeld allemaal. Elk woonhuis zou straks een aansluiting hebben op een soort buis die een basismix naar binnen zou blazen. Net zoals we nu aangesloten zijn op de waterleiding: je draait de kraan open en, hup, er is water. Straks draaien ze de kraan open en, hup, er is eten. Alleen moet de printer er dan nog even boterhammen van maken. Daar zou tegen die tijd wel een geschikt appje voor zijn.

Door technische ontwikkelingen op zoek naar verdienmodel of werk

Ik zal niet ontkennen dat het nog een tijd gegonsd heeft in mijn hoofd. Stel dat ze gelijk krijgen? Het klinkt allemaal heel futuristisch, maar dat zegt niks. Veel van wat we nu gewoon vinden, werd vroeger onmogelijk geacht. Landen op de maan, melken met een robot, een kalf uit een laboratorium, gps op de trekker, noem maar op. Ik kan niet ontkennen dat het geweldige vindingen zijn die veel hebben gebracht.

Ik ben dan ook niet tegen vernieuwing, maar in dit geval toch wel een beetje. Want als dat van die synthetische grondstoffen waarheid wordt, moeten boeren een ander verdienmodel gaan zoeken. En ik een ander vak.

Beheer
WP Admin