Redactieblog

4 reacties

‘Aan de vooravond van synthetisch tafelen’

Een gesprek aan tafel leverde griezelige vergezichten op over de toekomst van ons eten.

Aan tafel hadden we het erover hoe ons eten in de toekomst gemaakt wordt. Mijn tieners waren er zeker van: het houden van dieren en de teelt van aardappelen, kropjes sla en boontjes is eindig. In hun toekomstbeeld komt eten uit de printer. Iedereen heeft straks zo’n ding op het aanrecht staan.

Ik sputterde tegen, of het wel wenselijk was om niet meer te weten hoe die kipfilet op hun bord tot stand was gekomen. En of ze het niet zouden missen, die echte boontjes, knapperig van versheid naast hun kruimige aardappeltjes met jus. Maar nee, aan toekomstnostalgie deden ze niet. Een boontje hoefde er wat hen betreft niet uit te zien als een boontje, al kon dat natuurlijk best. “Als jij dat zo graag wilt.” Het ging hen om de voedingsstoffen, de vorm deed er niet toe.

Een gerecht van 3D Food Printing in de RAI op de Horecava, de jaarlijkse vakbeurs voor professionals voor de horeca. - Foto: ANP
Een gerecht van 3D Food Printing in de RAI op de Horecava, de jaarlijkse vakbeurs voor professionals voor de horeca. - Foto: ANP

Ha! Ik vuurde nieuwe munitie op ze af. Grondstoffen! En waar komen die dan vandaan? Waar voedt die printer van jullie zich mee? Toch niet met lucht? Nou? Nee, niet met lucht, nee. Maar ze zien zeker mogelijkheden voor synthetische stoffen. Aardbeiensmaak, of beter gezegd aardbeienaroma, wordt allang niet meer uit aardbeien gewonnen, maar synthetisch gemaakt. Net als vanilline, menthol en nog duizenden andere geuren en smaken. Dus.

Grondstoffen voor de 3D-printer zo uit een buis je huis in

We vervielen in een wat broeierig zwijgen. Ik vol opstandigheid over een toekomstbeeld dat me niet aanstond, zij wrevelig omdat ik ‘weer zo moeilijk deed’. Een laatste poging wilde ik nog doen om hun beeld bij te schaven. Hoe zouden wij dan al die grondstoffen in huis krijgen? Authentiek boodschappen doen bij de supermarkt? Pakje eiwitten in de kar? Doosjes koolhydraten? Blikje vetten …? Of werd de hele handel met drones aan huis bezorgd?

Nee, nee, nee, veel te ingewikkeld allemaal. Elk woonhuis zou straks een aansluiting hebben op een soort buis die een basismix naar binnen zou blazen. Net zoals we nu aangesloten zijn op de waterleiding: je draait de kraan open en, hup, er is water. Straks draaien ze de kraan open en, hup, er is eten. Alleen moet de printer er dan nog even boterhammen van maken. Daar zou tegen die tijd wel een geschikt appje voor zijn.

Door technische ontwikkelingen op zoek naar verdienmodel of werk

Ik zal niet ontkennen dat het nog een tijd gegonsd heeft in mijn hoofd. Stel dat ze gelijk krijgen? Het klinkt allemaal heel futuristisch, maar dat zegt niks. Veel van wat we nu gewoon vinden, werd vroeger onmogelijk geacht. Landen op de maan, melken met een robot, een kalf uit een laboratorium, gps op de trekker, noem maar op. Ik kan niet ontkennen dat het geweldige vindingen zijn die veel hebben gebracht.

Ik ben dan ook niet tegen vernieuwing, maar in dit geval toch wel een beetje. Want als dat van die synthetische grondstoffen waarheid wordt, moeten boeren een ander verdienmodel gaan zoeken. En ik een ander vak.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Ik geloof in vernieuwing maar zelfs de Vegetarische slager kan niet zonder plantaardige grondstoffen. Hoe mooi zijn vega - varkenslap er ook uit ziet tot nu toe is de basis gelijk aan de basis van vlees Planten. Als de toekomstige mens dit ook uit wil bannen, zal er toch ergens aanvoer van mineralen moeten zijn die tot voeding gemixed kan worden. Smaak is en vorm zijn bijzaak. Alhoewel een leuk opgemaakt bord beter smaakt dan een bij elkaar geschepte hoop op hetzelfde bord.

 • Zuperboer

  Vreemd. Synthetische gewasbescherming is uit, maar synthetische voeding vult het hipster bord. Wie is er nou eigenlijk het spoor bijster?

 • @meelmuisje

  "Het is het jaar 2022 en het overgrote deel van de bevolking eet alleen in fabrieken gemaakte soylent, gemaakt door 'Soylent Incorporated'. Soylent bestaat in de vormen rood, geel en - het zeldzame want kwalitatief beste - groen. Het is smaak- en geurloos, in oplopende mate voedzaam en wordt verkocht als kleine vierkante wafeltjes." Soylent Green (is People!!!) Film uit 1973, met Charlton Heston...

 • WGeverink

  Wat zou het heerlijk zijn om te weten dat Du Pont, Bayer en Monsanto achter ons voedsel aan kijken. Ze mixen de chemicalien in presies de juiste verhoudingen en voegen zelfs wat B12 toe zodat we geen radicale dingen gaan doen zoals 200 van die gekkies van de week deden

Of registreer je om te kunnen reageren.