Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

8 jaar geleden: activisten veroordeeld in ‘patattenoorlog’

Op 29 mei 2011 bezette een groep mensen van de Field Liberation Movement een perceel in het Belgische Wetteren waar genetisch gemodificeerde aardappelen stonden.

Het betrof een proefveld van de Hogeschool Gent, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en het Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek (ILVO).

Patattenoorlog

Zo’n 400 actievoerders kwamen samen om bewust burgerlijk ongehoorzaam te zijn, zoals ze het zelf zeiden. Dat uitte zich in het vernielen van het veld. Van de actievoerders werden er 40 opgepakt door de politie die dusdanig onderbezet was dat ze de situatie niet baas kon zijn. De strijd ging in de volksmond de ‘patattenoorlog’ heten en hij hield ‘gans België’ in zijn greep. Hoewel veel Belgen een kritische houding ten opzichte van ggo-gewassen prima vonden, keurden ze deze vernieling massaal af.

Van de gearresteerden moesten er uiteindelijk 11 voor de rechter verschijnen. Van deze ‘pattatiesten’ werd € 200.000 schadevergoeding geëist voor de vernielde gewassen, de kosten van politie en extra beveiliging toen het uit de hand begon te lopen.

Nieuwe vergunning

De FLM noemde het bedrag ‘waanzinnig’ en wees de claim af. Leden riepen sympathisanten op hen te steunen om zo hun standpunten kracht bij te zetten. Die standpunten waren onder meer: geen genetisch geknutsel. De FLM verwachtte tientallen sympathisanten en die verschenen inderdaad. Het proces werd uitgesteld en maanden later hervat. De 11 kregen uiteindelijk 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Van de patattenoorlog is later een stripverhaal gemaakt.

In 2011 vroeg de VIB een nieuwe vergunning aan om in Wetteren veldproeven te doen met ggo-mais. De omgeving hield de adem in en vreesde een ‘maisoorlog.’ Die bleef uit. Inmiddels doet de VIB veldonderzoek met Crispr-mais.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 29 mei en is onderdeel van de rubriek Historisch.

Beheer
WP Admin