Foto: Jan Sibon BoerenlevenAchtergrond

4 jaar geleden: Einde Gecombineerde opgave op papier

Op 15 mei 2015 was de laatste dag dat boeren op papier de Gecombineerde opgave konden inleveren. Vanaf toen moest het allemaal digitaal.

Het zat er al een poos aan te komen, meer en meer boeren hadden de papieren kaarten verruild voor digitale. Zo’n 93% deed de opgave al via de computer, reden voor RVO.nl om het laatste duwtje te geven en de papieren mogelijkheid helemaal af te schaffen.

Hulp bij digitaal invullen moet je schriftelijk aanvragen

Vanaf 2016 kon het alleen nog digitaal. Wie daar hulp bij nodig had, kon ondersteuning krijgen van RVO.nl. Dat betrof boeren die eerder een opgave instuurden op papier en nog nooit voor andere regelingen hadden ingelogd op mijn.rvo.nl. Zij konden persoonlijke ondersteuning krijgen op de vestigingen van RVO.nl in Assen, Utrecht en Roermond. De overheid schatte in dat het om zo’n 250 bedrijven zou gaan en ook al moest de opgave digitaal, de ondersteuning moest vooraf met een speciaal formulier schriftelijk worden aangevraagd.

Gecombineerde opgave invullen met Dienst Regelingen in 2011. Dienst Regelingen organiseerde al jaren invulbijeenkomsten door het hele land. Dit was vooral voor degenen die geen ervaring hadden met elektronisch invullen en daarnaast voor de mensen die specifieke dingen willen doen, zoals het intekenen van percelen. - Foto: Jan Sibon

Gecombineerde opgave invullen met Dienst Regelingen in 2011. Dienst Regelingen organiseerde al jaren invulbijeenkomsten door het hele land. Dit was vooral voor degenen die geen ervaring hadden met elektronisch invullen en daarnaast voor de mensen die specifieke dingen willen doen, zoals het intekenen van percelen. – Foto: Jan Sibon

Boeren die de opgave altijd nog op papier deden, maar voor andere zaken al wel inlogden op mijn.rvo.nl, hadden geen recht op de geboden ondersteuning. Hen werd geadviseerd om, indien nodig, hulp te zoeken bij hun adviseur of andere deskundige.

Na wat weerstand is digitaal versturen volledig geaccepteerd

Aanvankelijk was er weerstand tegen het digitale systeem. Er waren ook problemen mee. Percelen juist intekenen, bleek een hele klus en iets vergeten aan te vinken, kon grote consequenties hebben, bijvoorbeeld voor het ontvangen van subsidie. Ook bleek de internetverbinding op het platteland soms te traag om de enorme perceelbestanden aan te kunnen. Door de jaren heen is dat alles verbeterd. Ook zijn meer controles ingebouwd, zodat de kans op vinkjes vergeten te zetten, afgenomen is.

Papieren kaarten gebruikt inmiddels niemand meer, althans niet voor het doen van de Gecombineerde opgave.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 15 mei en is onderdeel van de rubriek Historisch.

Beheer
WP Admin