Boerenblog

3 reacties

‘Wanneer gooit de boer de handdoek in de ring?’

Wanneer heb je als agrarisch ondernemer het lef om de handdoek in de ring te gooien? En hoe ga je daarna verder? Het is een onderwerp dat steeds vaker over de boerenkeukentafel gaat.

Als je het op je werk niet naar je zin hebt, zoek je een nieuwe baan. De verandering van baas, collega’s of branche kan snel leiden tot nieuwe arbeidsvreugde, zeker in de huidige arbeidsmarkt.

Voor een zelfstandig ondernemer is dit iets lastiger. Vaak heb je investeringen gedaan en heb je personeel in dienst. Toch is ook hier vaak wel een oplossing, waardoor de ondernemer binnen afzienbare tijd zijn leven kan ombuigen.

Het agrarisch ondernemerschap is op alle vlakken onvergelijkbaar met dat van vroeger

Boer voelt morele plicht

Hoe anders is dat voor agrarische ondernemers. Het onroerend goed is vaak al jaren in de familie en alles ademt herinneringen. Deze herinneringen maken het doorhakken, ondanks het besef dat het agrarisch ondernemerschap op alle vlakken onvergelijkbaar is met dat van vroeger.

Omschakelen om boer te kunnen blijven

Wij worden de laatste paar maanden regelmatig gebeld door melkveehouders die geen uitweg meer zien om in deze sector nog een belegde boterham te verdienen. Sinds 2014 mesten wij naast luxe koeien ook gezonde melkkoeien af. We verkopen het vlees rechtstreeks aan slagers en restaurants.

De melkveehouders vragen ons of het mogelijk is om ook droge koeien te gaan afmesten. Niet omdat zij vanuit een onbedwingbare passie willen omschakelen, maar vaak vanwege het feit dat ze door deze omschakeling toch boer kunnen blijven.

Deel importrundvlees vervangen door Hollands rundvlees

Vanuit onze missie om een groot aandeel geïmporteerd rundvlees te vervangen door Hollands rundvlees, zouden we heel graag alle stallen van stoppende melkveehouders daarvoor inzetten. Er liggen volop kansen voor het vergroten van de afzet van dit mooie smaakvolle, duurzame rundvlees. Daarmee kunnen we ook de bewustwording over Nederlands voedsel in het algemeen vergroten. Het is toch van de zotte dat we nog steeds ruim 40% van onze rundvleesconsumptie importeren uit landen die niet aan de hoge Nederlandse standaard voldoen, terwijl het vlees van onze melkkoeien veelal als industrievlees wordt geëxporteerd.

Persoonlijk ideaal

Ondanks ons persoonlijke ideaal om dit tij te keren, schuilt er een gevaar in het omarmen van alle aanvragen van melkveehouders. Het doel om koste wat het kost boer te blijven, mag namelijk nooit leidend zijn. Maar als je me vraagt of ik het snap? Jazeker, ik begrijp dat heel erg goed!

Laatste reacties

  • Cheese

    Het moet toch duidelijk zijn dat de koeien die droog staan lekker kunnen worden afgemest in nederland. Wat een domme praat. Mest af en hup het schap in bij de slagers en supers. Stop dat idiote import. Mafkezen en dom volk. Eet onze eigen m
    Koeien is dat nu zo gek!

  • WGeverink

    Kom op zeg @Cheese! Als je als vlees producent je eigen glazen niet wil ingooien maak je van afgemolken holsteins hamburgers! De "hoge Nederlandse standaard" valt nog wel mee. Als toerist weten wij als geen ander hoe moeilijk het is om kwaliteits rundvlees te vinden in Nederlandse winkels. Rundvlees in Nederland is veel te schraal en te dun gesneden. Als dat wordt klaargemaakt krijg je een naar lever smakende schoenzool.

  • Net zoals je voor melken het juiste voedsel nodig hebt, heb je dat ook voor de te mesten runderen. Ook hier geldt: ieder zijn vak. Net zoals de familie Heijdra mesten wij ook koeien en stieren af, met passie en liefde. En trots. Trots op het vlees uit Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.