Boerenleven

Foto & video 17 reacties

‘Volgens mij zijn wij de beste boeren van Europa’

Opvolger Patrick Bus over personeel, automatisering en geroeptoeter op social media.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik ...

“Ik wil de boel verder optimaliseren. Op den duur wordt arbeid een groot probleem. Mijn oom is nu 65, als hij ooit stopt, en mijn vader ook, dan heb je niet zomaar vervanging. Personeel is moeilijk te krijgen, daarom wil ik me richten op meer automatisering. Een optische sorteermachine bijvoorbeeld. Behalve dat die arbeid vervangt, is hij ook nauwkeuriger. Een robot ziet meer dan een mens.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan ...

“Investeer ik dat in grond. We huren nu jaarlijks zo’n 50 hectare en dat blijft toch altijd een beetje een onzekere factor. Voor mezelf hoef ik niks, als ik wat overheb, zet ik dat op een spaarrekening voor mijn zoontje.”

Over 5 jaar ...

“Zijn we hopelijk wat verder met de optimalisatie en automatisering en is er iets meer bedrijfszekerheid wat grond betreft.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Laatste reacties

 • l coumans

  Beste boeren dat zijn we zeker maar of we het daarmee gaan redden???????

 • agratax.1

  De polderboer de beste boer ter wereld? Ik heb het gevoel dat deze jongeling niet vrij is van arrogantie. Hij zou zijn voeten eens langere tijd onder de tafel moeten steken bij boeren elders op de wereld met de vraag hoe zou ik werekn onder de hier geldende omstandigheden.

 • xw

  't is moeilijk bescheiden te blijven (kennelijk).
  Nederigheid en bescheidenheid, dat zijn kwaliteiten waar je over moet beschikken om je tot een waardig(e) mens cq. boer te ontwikkelen.
  Begin daar eens mee, beste kerel.

 • Mauser M12

  M.Smits
  "De beste boeren van Europa"? Wat een arrogantie inderdaad. Ik vraag me af of hij wel eens zijn neus over de grens gestoken heeft. Ik reis meerdere maanden per jaar en ben altijd onder de indruk van de professionaliteit van de landbouw in het buitenland.
  Zo'n opmerking getuigd van onkunde.

 • Bolder01

  Het zou zo maar kunnen,, het wordt zo vaak gezegd en geschreven , MAAR HET MOET ,, MAG
  WEL BETER BELOOND WORDEN

 • breukers1

  Hij zegt toch duidelijk. "wij zijn de besten" en bij die "groep" hoort hij toch ook bij. Of je nu polder-of elders in nederland boert. Niks met arrogantie te maken, vind ik..

 • kleine boer

  Hij heeft gewoon een punt.

 • Almagro

  Het hangt er van af wat je onder "beste boeren" verstaat.
  De beste beste boer houd in mijn ogen in : niet alleen massa's van het zelfde produceren, maar ook wat aan je producten verdienen. Een boer die enkel door produceert en zijn producten voor de kostprijs mee geeft aan z'n afnemer is slechts grondstoffen leverancier. Om verderop in de keten wat te verdienen is écht ondernemerschap nodig en daar zit het probleem bij die "beste boeren". En inderdaad raad ik hem aan om eerst eens rond te kijken in de rest van de wereld, en daarna weer te landen in de polder met wijde benen in de klei.

 • WGeverink

  Mee eens M. Smits. Petje af voor de periferie die er op de een of andere manier in blijft slagen dat boeren voor hun de investeringen doen, het risico dragen en zich voor een appel en een ei de tering pleuris werken. Er zitten over de hele wereld goeie boeren maar daar kom je niet achter als je te druk bent met werken.

 • Can

  Wie is wij?
  De Polder boeren, Nederlandse boeren of Europa .
  Absolute toppunt van arrogantie !
  Nederland zit vol van goede boeren!
  Er zijn er nog veel meer buiten de grenzen!
  Als je denkt dat je aan de top staat is er nog maar een kant op, naar beneden.
  Voor dat je het weet loop je achter , op je buurman , buurland of wereld deel.

 • Maas1

  Lekker naar binnen gericht,we zijn weerbarstig en de weg kwijt.Relativeren en reflectie lijkt me beter op z'n plaats.Maak je geen zorgen wij zijn helemaal niet zo geweldig,misschien qua oppervlakte van een postzegel maar dat is het dan ook.

 • Bennie Stevelink

  Als je de tekst goed leest blijkt "de beste boeren van Europa" een weerwoord te zijn op alle negativiteit die op social media over de boeren wordt uitgestort.

 • Maas1

 • farmerbn

  Bennie heeft gelijk. Je noemt Patrick makkelijk arrogant maar het is de journalist die daar de schuld van moet krijgen. Patrick heeft het niet arrogant bedoeld.

 • Welinkm

  Ik vraag me af of de journalist of wie dan ook ergens de schuld van moet krijgen. Feit is dat dit een enthousiaste jonge ondernemer is, bomvol plannen voor de toekomst en trots op zijn vak en op de landbouw in het algemeen. Mogelijk dat het niet helemaal duidelijk is dat onder de icoontjes op de foto nog meer staat dat het lezen waard is. Even erop klikken en de tekst verschijnt. Als het niet werkt, doe ons dan even een seintje.

 • abdul

  ik ben helemaal geen boer maar denk dat hollanders de beste boeren zijn waar ze ook wonen ik ben in veel landen geweest en hollanders zijn beste boeren als het bloemen zijn of koeien of iets anders meestal als zij het bedrijf verlaten het overdoen aan een locale kijk wat er gebeurt

 • wienbemelmans

  Laat ze lullen anderen hebben altijd wat te zeuren.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.