Boerenleven

Foto & video 22 reacties

‘Er moet 1.000 kilo melk bij, dat lijkt me haalbaar’

Opvolger Laura wil de productie van het melkveebedrijf van haar ouders verhogen.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik:

“Eerst niets. Momenteel zijn we bezig met een bedrijfsverplaatsing. Er kwam iets verderop een bedrijf op ons pad waar we 120 koeien kunnen melken. De uitdaging is om alles eerst goed aan het draaien te krijgen. Als dan nog dingen anders moeten, kan dat altijd nog.”

Als ik een miljoen win in de loterij, dan:

“Investeer ik dat op de nieuwe locatie in een jongveestal. De jonge kalveren zitten in iglo’s en de oudere kunnen in de koestal, maar voor de groep ertussenin is er nog niet iets geschikts. Als geld overblijft, zou ik dat investeren in machines en een deel aflossen. Voor mezelf? Dan zou ik wat embryo’s van heel goeie koeien kopen.”

Over 5 jaar:

“Zitten we op de nieuwe plek en werk ik deels buiten de deur en deels thuis. Dan zijn we hopelijk nog steeds succesvol op shows en hebben de productie verhoogd naar gemiddeld 10.500 kilo melk per koe met 3,45 eiwit. Nu zitten we op 9.250 kilo, er moet dus 1.000 kilo bij. Straks in de nieuwe stal met een beter rantsoen is dat haalbaar, denk ik.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Laatste reacties

 • koestal

  Als je dat wilt.lukt dat ook !

 • magele

  Meer,Meer altijd maar meer,nooit tevreden, nooit genoeg, de ziekte van de heden daagse mens.

 • arink

  Waaróm 1000 liter erbij?

 • arink

  Misschien dat het landbouwonderwijs ook een vak " helikopterview " invoert waardoor de effecten op de kostprijs duidelijker worden, maar meer nog, wat er gebeurt met de landbouwproducten als deze het erf verlaten hebben zodat de economie niet beperkt wordt tot het boerenerf.

 • analytische boer

  Vanwege de fosfaat-rechten. NU rendement per kg fosfaat ipv rendement per kg melk. Grond blijkt een dure kostenpost ipv een waardevolle manier van dieren voeren. ALS 40 jaar geleden dierhouderij aan grond was gekoppeld, was milieu en overproduktie geen probleem geworden. Er blijken veel mensen van handel te leven en dat blijkt belangrijker dan milieu.

 • klaasvanweperen@xs4all.nl

  Mooi interview Laura . Een jonge boerin met een ondernemers geest , dat mag tegenwoordig niet meeeeerrr in de melkveehouderij .Leuk jou ambities te lezen . Ach en wat betreft die bijdrage van die azijnzeikerts ???? Die zelfde politieke hap die veertig jaar geleden plan Mansholt heeft gebracht zijn nu die vervelende sector vreemde beter -weters . Succes met jullie uitdaging .

 • Alco

  Zo is het Klaas!!
  Vooruit denken is de spirit, maar dat kan op zoveel manieren. Misschien zijn de azijnzeikerts wel kostenbesparend bezig.
  Ik zelf ben weer zeer ingenomen met de zeer goede kwaliteit van de eerste snede die weer onder het plastic zit.
  Dat wordt brokken uitsparen.

 • JC Vogelaar

  Helmaal met Klaas eens. Laura laat je niet afleiden door die betweters volg je eigen plan en doe waar je goed in bent en gelukkig van kan worden met jullie mooie goede koeien.

 • kleine boer

  Leuk dat er nog zijn die er gewoon zin in hebben. Mijn dochter van 16 precies zo ze geniet elke dag net als wij toen we 16 waren en nu nog/weer door de eventuele opvolging. Die mauwers hierboven ook toen ze 16 waren maar dat zijn ze vergeten denk ik .... (mooie hond trouwens)

 • Gerrit Lammertink

  Ik vind het ook een supermooi interview en dat er toch ook jongeren zijn die ambitie hebben in de melkveehouderij!

 • xw

  Hoe is 't nu bij Aware? Klaas?

 • kleine boer

  Xw als je dat over 5 jaar vraagt is tijd zat

 • farmerbn

  Ook eens met klaas.

 • xw

  ook bij aware, eh... kleine boer?
  en ook omdat rfc zou pretenderen op de stoel van de boer te willen gaan zitten? zoals klaas en zijn familie beweerde? Nee zeg, dan moet je nu bij aware zijn.
  Da's lachen, die gaan zich zelfs bemoeien met de klauwverzorging van jullie koetjes.
  Over 5 jaar? Dan zou het me niks verbazen, dat je voor 1 januari van ieder jaar een bedrijfsplan moet indienen bij Anker.
  Ik kijk nergens meer van op.
  Excuus voor de discussie vervuiling.

  Heeft allemaal niets met die bovenstaande ambitieuze meid te maken. Maar omdat van Weperen reageert, schiet mij dat effe te binnen.

 • kleine boer

  Nee xw bij rfc maar het heeft toch geen zin om nu al naar a ware te kijken of de keuze goed is geweest als je niet weet wat er bij rfc nog allemaal komen gaat de komende 5 jaar.

 • xw

  Kleine boer, weet je wat ik vind?
  Nou, ieder moet voor zich maar uit maken waar hij heen gaat.
  Maar ga dan gewoon en ga niet natrappen met flut argumenten.
  En dit laatste is wel gebeurd en da's goed ongeloofwaardig en niet fraai.
  Dat vind ik.

 • haj146

  Eens met Klaas. Wat een zeikers. Meer en groei is van alle tijden en zal ook zo blijven. En verwacht van die productie niet al teveel het eerste jaar. Wij zijn ook verhuisd, betere stal maar nu, na 26 maand op de andere plek begint het eindelijk beter te melken. Succes met de verplaatsing en geniet ervan, mooie tijd!

 • Attie

  En waar ik nou benieuwd naar ben, hoe gaat dat met de dubbeltjes regeling bij RFC of is dat afgeschaft?

 • kleine boer

  Xw ik vind dat je zelf het zelfde doet naar de vertrekkers je weet nu nog niet wie het in de toekomst goed heeft gedaan de garantie van het verleden ....ja attie tis er akelig stil over

 • Attie

  xw, het zou toch sneu zijn als Laura en haar ouders voor 40 koeien extra, straks een jongveestal aan melkgeld mislopen..

 • gerben5

  Dat melkgeld mislopen weten ze bij de particulieren alles van😉

 • koestal

  Gewoon een knop omdraaien en steeds weer 1000 liter er bij,ga maar lekker van een mooie toekomst dromen.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.