Boerenleven

Achtergrond 5 reacties

Opvolger Rik: kringlooplandbouw zou mooi passen bij ons

Opvolger Rik Beuling zit vol plannen: onderhoud zelf gaan doen, verder studeren en minstens 50 hectare erbij.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik ...

“Het onderhoud aan trekkers en machines wil ik zelf gaan doen. Nu besteden we dat uit, omdat mijn vader er geen tijd voor heeft. Ik heb die tijd wel en vind het leuk. Mijn kennis is nog onvoldoende, maar daar kan ik in groeien. Ik ga bijvoorbeeld altijd mee naar het mechanisatiebedrijf als er iets met onze machines is en dan kijk ik wat en hoe ze het doen.”

Als ik een miljoen win in de loterij, dan ...

“Investeer ik dat in vee. Ik had altijd al een visie om later een gemengd bedrijf te hebben, met akkerbouw en vee. De mest zouden we dan zelf kunnen aanwenden, het voer komt van eigen bedrijf, enzovoorts. Kringlooplandbouw, ja. Dat zou mooi passen bij ons.”

Over 5 jaar, dan ...

“Ben ik klaar met de hbo-opleiding in Dronten, waar ik komend studiejaar mee wil beginnen. Verder zijn mijn vader en ik dan een stukje verder met precisielandbouw. We willen doorontwikkelen, bijvoorbeeld naar plaatsspecifiek bemesten. Tegen die tijd zijn we wellicht ook wat gegroeid. Ik wil er minstens 50 hectare bij, om een ruimere vruchtwisseling te kunnen organiseren. Met de aardappelen zitten we nu 1 op 2. Dat moet naar 1 op 3 om problemen met aaltjes voor te zijn en te blijven.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Laatste reacties

 • koestal

  Alles zelf doen ,dat is het voordeligste.

 • hwm.t

  dingen waar je het meest aan kunt verdienen, die moet je zelf doen. De rest moet je laten doen.

 • Noordam2

  Onderhoud traktoren zijn we vanaf gestapt. Ze zijn heel erg gecompliceerd en er is nogal eens wat mee, onafhankelijk van het merk. Vaak garantie, maar we liepen teveel tegen het probleem, ja maar, dat hebben jullie zelf gedaan, of zo iets dergelijks

 • Jan-Zonderland

  @Noordam, er zit een verschil tussen onderhoud en reparatie. Ik begrijp miet dat er boeren zijn die trekkers voor ONDERHOUD (olie en filters vervangen) naar de dealer brengen.

 • WGeverink

  Wat je voor de melk de zware varkens of de aardappels beurt is afwachten en hopen dat het meevalt. Was van de week bij een auto dealer voor onderdelen en daar stond een shop rate aangegeven van $142 per uur. Om eventjes de olie te verversen van een auto wed ik dat ik $200 kwijt ben als ik dat door hun laat doen. Zelf koop ik 4.5 liter synthetische olie en een filter voor tussen 30 en 40 Dollar en kan het verversen binnen een uur. 160 Dollar is niet slecht voor een klusje van een uur. Tegenwoordig kan iedereen die geen twee linker handen en tien duimen heeft een hele boel reparaties en onderhoud zelf doen. Er zijn hele hordes aan monteurs actief op You Tube die de wereld laten zien hoe ze de meest uiteenlopende voertuigen en machines repareren, afstellen en onderhouden. Met hun kennis doe ik mijn voordeel.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.