Boerenleven

Achtergrond 12 reacties

Opvolger Christiaan: zoveel koeien weiden is best lastig

“Meer grond bij huis wordt een heel moeilijk verhaal hier”, zegt opvolger Christiaan.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik...

“We hebben 35 hectare bij huis liggen, over de weg ligt nog 80 hectare. Liever zou ik 50 of 60 hectare bij huis hebben, maar dat wordt een heel moeilijk verhaal hier. Vrijwel alle grond is van projectontwikkelaars. Maar het zou wel handig zijn, want sinds een jaar weiden we de koeien. Dat is nog best lastig bij het aantal dat wij hebben. Bovendien houd ik er erg van als het land er spic en span bij ligt. Met weiden heb je al gauw dat het er rommelig uitziet. Daar moest ik aan wennen, maar ik wil het wel doorzetten. Je hoeft minder te maaien en de toeslag op weidemelk is ook aantrekkelijk.”

Als ik een miljoen win in de loterij, dan...

“Nou, als ik zou aflossen is het meteen op. Als het kon, kocht ik er land bij rondom huis. Voor mezelf? Ik ben met een eigen huisje al heel gelukkig. Ik heb veel vrijheid, al moet ik wel de rest van mijn leven blijven werken. Maar ik doe wat ik leuk vind, dus wat geeft dat?”

Over 5 jaar, dan...

“Hoop ik dat we 400 koeien hebben. Mijn zusje wil ook in het bedrijf en de bedoeling dat we het dan gaan opsplitsen. We moeten nog bekijken hoe we dat precies gaan aanpakken.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Laatste reacties

 • Noordam2

  Waarom zou je in vredesnaam op gaan splitsen, heb je een mooi levensvatbaar bedrijf, kun je als je samen doet ook nog eens een redelijk sociaal leven opbouwen, wil je splitsen??????

 • Vaak gebeurt dit om problemen in de toekomst te vermeiden.

 • g.g

  het is verstandig om op te splitsen. Het is nog verstandiger dat je zus wat anders gaat doen. Gaat waarschijnlijk ook gebeuren.

 • Noordam2

  Ik snap het niet, als zijn zus mee doet hoeft die niet worden uitgekocht, en de toekomst?? Een ding is zeker, het loopt toch anders als gedacht en wie dan leeft, wie dan zorgt! Sociaal gezien???? Hebben veehouders het pas naar hun zin als ze 7 dagen in de week 24 uur per dag met koeien bezig zijn? Vakantie? Minimaal! Nou ja ieder zijn ding

 • landboer

  Met alle respect Noordam ,dat snap je niet omdat je geen melkveehouder bent, akkerbouw is toch makkelijker samenwerken, de afstand tot het bedrijf is groter denk ik.

 • Gradje 1966

  Een normaal gezinsbedrijf zonder personeel word meer verdiend dan groot met personeel meer vrijheid krijg je toch niet met personeel in de dagen dat ze er niet zijn moet je zelf harder werken personeel meer zorgen en weinig gemak .

 • Noordam2

  Christiaan wil groeien naar 400 koeien, dat lijkt mij een mooi levensvatbaar bedrijf. Samenwerken met zijn zus betekend veel lagere financierings kosten, taken verdeling, niet onbelangrijk op zo’n bedrijf, en veel meer sociale vrijheid! Ben ik wel geen veehouder maar persoonlijk zou ik dat wel zien zitten

 • Gerrit Lammertink

  Opsplitsen voordat er ellende komt! En die komt er als twee broers /zussen samenwerken op boerderij! Daar zijn legio voorbeelden van

 • Noordam2

  Ik geef het op😎

 • Gat

  Broer en zus kan nog iets. Staat hier niet ver weg nog bedrijf leeg met automatisch voeren, plus 400 koeien. Ook samen werking van 2 boeren. Op de fles is het gegaan.
  Zoals elke samenwerking, de ene werkt de andere praat liever. Op gegeven moment is de werker dat beu.

 • WGeverink

  Drie keer per dag melken en de koeien weiden lijkt me lastig vooral als er ook nog zes keer per dag de weg over gestoken moet worden met een groep koeien waarvan de meeste denk ik nog helemaal niet zo'n behoefte hebben om al weer gemolken te worden.

 • jan4072

  Ik ken legio voorbeelden waar broers wel goed gaat. En bij de verschillende voorbeelden waar het wel fout ging lag dat niet aan de broers maar aan hun vrouwen. Dus als je samenwerkt kan dat prima maar laat de koude kant er helemaal buiten.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.