Boerenblog

‘Import is welkom’

Burgers die naar het platteland verhuizen, ik juich dat toe, zegt Conny Hop-Schiere.

We zien ze komen en gaan: burgerburen. De 1 heb je heel graag, de ander zie je nooit en dan heb je nog de categorie die je liever ziet gaan. Maar daar hebben we niet zoveel over te zeggen.

Alle burgerburen kijken uit over je land en wij merken hier dat mensen daar steeds iets meer van lijken te vinden of op z’n minst beginnen dit uit te spreken.

Eerlijk is eerlijk, die burgerburen brengen ook plezier en gezelligheid met zich mee

De verbinding tussen burgers en boeren is iel, dat merken we overal. Toch zijn verreweg de meeste mensen in onze omgeving echt hier opgegroeid. Ze kennen het klappen van de spreekwoordelijke zweep en eerlijk is eerlijk, die burgerburen brengen ook plezier en gezelligheid met zich mee.

Helpen met maaimachine

Zo werd Henk laatst door een buurvrouw uit de buurt gevraagd om te helpen de grasmaaimachine aan te slingeren. Prima, dat doen we voor elkaar. Maar er stond zo’n dik pak gras dat ze al snel ophield met maaien. Het had geen zin. Ze is nieuw hier, misschien heeft ze voor het eerst een grote tuin… Ik wens haar, en iedereen met een groot gazon trouwens, een maairobot toe. Scheelt een hoop heisa en werk en afstemmen op het weer. Als je boer bent, kun je op een moment dat weer en werk het toelaten, snel even over je gazon met de zitmaaier. Als je buiten de deur werkt, moet je het doen in je vrije tijd. En dan maar hopen dat het gras inmiddels niet te hoog staat om überhaupt te maaien, dat het weer het toelaat, of je sociale contacten die je waarschijnlijk dan ook hebt gepland.

Kundig man

Een vriend van ons had meegemaakt dat een nieuweling met een groot gevoel voor gemeenschapszin zich gelijk in het dorpsleven had gestort. Hij nam plaats in verschillende commissies en bleek echt een kundig man. Op gebied van besturen dan. Want bij het aanplanten van een dorpspark had de betreffende goedbedoelende burger de plantjes op de kop in de grond gestopt, keurig met de wortels omhoog. Je verzint het niet.

Meer kennis van voedselproductie

Hier in de buurt zit een landwinkel die spruiten aan de stam verkoopt en de boerenkool per blad afrekent. De boerin die de winkel runt, moet mensen echt uitleggen wat het is. Niet eens alleen mensen uit de stad, maar ook dorpsbewoners. Mensen weten het gewoon niet meer, hoe groente eruitziet als het niet voorgesneden in een zak zit. Daarom vind ik het alleen maar toe te juichen dat er meer burgers naar het platteland komen. Zo kunnen we ze deelgenoot maken van de voedselproductie. En dat niet alleen.

Als boer hebben we er wel weet van

Al paardrijdend over het aardappelveld, in de regen, zag ik overal om mij heen leven. Ik telde ten minste 6 verschillende soorten vogels en een haasje. En dan gebeurt er onder de grond en in de boswallen natuurlijk ook nog veel, alleen zien we dat meestal niet. Maar als boer hebben we er wel weet van. Al die dingen, ik zou dat graag delen met de nieuwkomers.

Of registreer je om te kunnen reageren.