Foto: Anne van der Woude BoerenlevenAchtergrond

‘Deze trekker klinkt als muziek in de oren’

Hendrik Baarda heeft deze Porsche Allgaier Diesel geërfd van zijn vader, die melkrijder was. De trekker (18 pk) dateert uit 1956.

“Mijn vader was melkrijder voor de melkfabriek in Witmarsum. Hij kocht deze trekker in 1956 bij het landbouwmechanisatiebedrijf van Thijs Bruinsma in Lollum. De trekker kostte destijds 6.000 gulden. Mijn vader, die ook Hendrik heette, kon dat bedrag niet in 1 keer betalen. Gelukkig waren er wat geldschieters in de omgeving die bijsprongen. Ik was 3 jaar oud toen mijn vader deze trekker kocht.

De Porsche van Hendrik Baarda. Foto's: Anne van der Woude

De Porsche van Hendrik Baarda. Foto’s: Anne van der Woude

Heel zuinig

“De Porsche Allgaier Diesel heeft hier sindsdien altijd gestaan. Mijn vader was vroeger heel zuinig op zijn trekker. Als klein jongetje mocht ik ’m niet aanraken, laat staan erop rijden. Ik was 20 toen ik voor het eerst een rondje maakte. Mijn vader haalde ’s ochtends en ’s avonds de melk op bij 20 boeren in de regio. Hij reed door weer en wind. Er heeft nooit een kap op de trekker gezeten. Zo nu en dan ging ik op zaterdagen met hem mee. Ik gebruik de trekker nu nog slechts een paar keer per jaar. De Trekkerdei in Witmarsum en het Fuel Power Event in Tzum zijn vaste prik. De trekker heeft een luchtgekoelde tweecilindermotor. Het is starten en lopen.”

De in het Friese Lollum woonachtige Hendrik Baarda (65) ging als tiener bij smederij D. van Wieren in Wommels aan de slag. 13 jaar geleden nam hij het installatiebedrijf over. Op 7 juli dit jaar is hij 50 jaar werkzaam bij het bedrijf. Baarda - steevast lopend op gele klompen - leerde via zijn werk heel wat boeren kennen, net zoals zijn vader vroeger. De Porsche Allgeier Diesel is een erfstuk van zijn vader.

De in het Friese Lollum woonachtige Hendrik Baarda (65) ging als tiener bij smederij D. van Wieren in Wommels aan de slag. 13 jaar geleden nam hij het installatiebedrijf over. Op 7 juli dit jaar is hij 50 jaar werkzaam bij het bedrijf. Baarda – steevast lopend op gele klompen – leerde via zijn werk heel wat boeren kennen, net zoals zijn vader vroeger. De Porsche Allgeier Diesel is een erfstuk van zijn vader.

Niet veel onderhoud

“De trekker is nu 63 jaar oud. Veel onderhoud is er in al die jaren niet gepleegd. Er is ooit een nieuwe startmotor geplaatst en 10 jaar geleden heb ik nog eens nieuwe banden gekocht. De vorige banden kwamen uit 1967. We hebben gelukkig weinig problemen gehad met deze trekker. Net als mijn vader ben ik er altijd voorzichtig mee omgegaan.”

Veel bekijks

“De Porsche Allgaier Diesel klinkt mij als muziek in de oren. De trekker maakt een apart, niet-alledaags geluid. Hier in de omgeving herkennen ze het geronk en horen ze mij al van verre aankomen. Ik ken ook niemand met een vergelijkbare trekker. In Witmarsum en Tzum trek ik altijd veel bekijks met deze Porsche Allgaier. De trekker is van Duitse makelij, is niet kapot te krijgen en kan nog jaren mee. Of ik ’m vaak schoonmaak? Nee, dat doe ik niet. Als ik naar buiten rijd, waait het stof er zo wel af.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 26 van dinsdag 26 maart en is onderdeel van de rubriek Trekker uit mijn jeugd

Beheer
WP Admin