Foto's: Jan Willem van Vliet BoerenlevenAchtergrond

Boerin Carina: jaren weg voor studie, nu terug

Lid worden van een AJK was voor Carina Rietema een goede manier om er agrarisch en sociaal weer tussen te komen.

Carina Rietema en haar vriend Heero Zuideveld wonen nu iets langer dan een jaar op zijn ouderlijke boerderij in Usquert (Gr.). Carina komt zelf van een akkerbouwbedrijf in Oudeschip, zo’n 15 kilometer verderop. “Studeren in Wageningen was leuk en mijn stage in Noord-Holland bij Bejo-zaden ook. Maar ik wilde erg graag weer terug naar Groningen.”

In de zomer van 2015 verhuisde ze naar haar eigen regio en sinds die tijd kwamen Heero en zij elkaar steeds vaker tegen bij schuurfeesten en evenementen van onder andere het Agrarisch Jongeren Kontact (AJK).

Al snel nadat ze was verhuisd, werd ze lid van het Groningse AJK en de Jonge Agrarische Vrouwen (JAV). Het was voor haar een gezellige manier om er agrarisch en sociaal weer ‘tussen te komen’. Inmiddels is ze bestuurslid van de JAV.

“Door de vergaderingen en het organiseren van bijeenkomsten en andere activiteiten ben ik lekker actief en blijf ik agrarisch goed op de hoogte. We kijken veel bij elkaars bedrijven en zo wordt ieders kennis breder.”

Duurzaamheid overtuigend uitdragen

Een speerpunt vindt ze duurzaamheid. En dan vooral het zowel binnen als buiten de sector laten doordringen dat er in de landbouw al veel goeds op dat gebied gebeurt.

“Voor een groot deel is wat we doen al duurzaam en dat moeten we zeker benoemen, ook naar het grote publiek. Wij moeten ons niet laten aanpraten dat we niet duurzaam zijn. We weten juist zelf heel goed met welke stappen en nuances we het nog beter kunnen doen en dat moeten we ook overtuigend uit kunnen dragen.”

Er wordt soms net gedaan alsof dit gebied door de krimp ten dode is opgeschreven, maar moet je eens kijken wat er allemaal gebeurt

Netwerk gebruiken

Haar bestuurswerk brengt ook op sociaal gebied veel. “Ik ontmoet veel verschillende mensen en we horen van elkaar wat we doen. We zijn allemaal onderdeel van wat er gebeurt in deze regio. Daar moeten we van doordrongen zijn. We maken allemaal deel uit van dit grotere geheel en dat netwerk moeten we ook gebruiken.”

“Waarvoor? Nou, er wordt vaak benadrukt dat er in onze regio’s krimp is en er wordt net gedaan alsof het gebied hiermee ten dode is opgeschreven. Maar moet je eens zien wat er allemaal gebeurt. Wat voor kennis en ervaring er ligt, wat voor sociale contacten er allemaal zijn.”

“Ook al is er inderdaad sprake van krimp, dat is niet het einde van de wereld. Ondanks dat je niet allemaal in dezelfde sector zit, heb je heel veel aan elkaar.”

Leuke dingen zijn belangrijk

Carina benadrukt dat ze het vooral belangrijk vindt dat de dingen die ze doet leuk zijn. “Ik wil met voldoening op elke dag terug kunnen kijken en zin hebben in de volgende. De ene keer zal dat privé zijn, de andere keer zakelijk. Soms beide, dat loopt vaak ook door elkaar.”

Lees verder onder de foto

Een akkerbouwbedrijf in Groningen.

Een akkerbouwbedrijf in Groningen.

‘Het gaat zoals het gaat’

Voor de komende jaren is er geen planning en er zijn geen verwachtingen. “Ik zie wat er komt: wel of niet fulltime buitenshuis blijven werken, meer of minder meewerken op het akkerbouwbedrijf; het gaat zoals het gaat.” Op die manier heeft ze ook haar studie gekozen. Door te doen waar ze blij van werd, wat haar interesse had en daarna te zien waar die studie haar zou brengen.

Groentetuin ‘op gevoel’

Privé steekt Carina veel tijd in de groentetuin en de kas van haar schoonouders, die is blijven staan. “Vorig voorjaar stonden hier in de vensterbanken allemaal bakjes met zaailingen en straks begin ik weer. Ik doe het gewoon op gevoel, op mijn boerenverstand. Maar ik lees wel de gebruiksaanwijzing precies. Toch zaai ik altijd veel te veel, want die zakjes zaaizaad moeten leeg, vind ik. Het overschot aan plantjes deel ik vervolgens uit.”

Ik heb geen behoefte aan lange of verre vakanties, een luchtballontocht over het Groningse Hogeland lijkt me veel leuker

De rest van de tuin doen zij en Heero samen. “Op zondag gaan we regelmatig – als Buurman en Buurman – de tuin in om de containers vol te knippen.”

Echt specifiek hebben ze de taken niet verdeeld. Niet in de tuin en niet in huis. “Ik kook wel bijna altijd en ik help wanneer er iets bijzonders is met de computer. Ik ben daar handiger in. Verder vind ik het erg leuk om af en toe mee te helpen met landklussen als dat nodig is.”

Genoeg aan verhalen van anderen

Aan lange of verre vakanties heeft Carina geen behoefte: “Ik heb genoeg aan de foto’s en verhalen van andere mensen. Dan hoef ik er zelf eigenlijk niet meer heen. Een luchtballontocht over het Groningse Hogeland zou ik eerlijk gezegd veel leuker vinden.”

Beheer
WP Admin