Boerenleven

Achtergrond

18 jaar geleden: Boer werd MKZ-miljonair

Toen op 19 februari 2001 in het Britse Essex een varken met MKZ werd gevonden, was de schrik groot. Dat dit nog maar het begin was van heel veel meer ellende, kon niemand bedenken. Maar erg werd het.

Het MKZ-virus greep om zich heen, 4 dagen later bleek het herkomstbedrijf van het varken besmet. De varkenshouder had illegaal swill gevoerd en mocht na een strafzaak 15 jaar lang geen vee meer houden.

Nadat MKZ werd aangetroffen bij een varken, is de directe omgeving gelijk afgesloten. - Foto: ANP
Nadat MKZ werd aangetroffen bij een varken, is de directe omgeving gelijk afgesloten. - Foto: ANP

Ondanks allerlei maatregelen woekerde de uitbraak door. Begin maart bereikte het virus het zuiden van Schotland. Daar zat net een van de meest succesvolle rundveefokkers van Engeland: Jim Goldie. Meer dan 30 jaar was hij bezig geweest Charolais en Limousins te fokken die zo ongeveer alle Europese prijzen die er op veegebied bestonden in de wacht sleepten. Het MKZ-virus maakte geen onderscheid en op 20 maart werd ook bij zijn prijsdieren MKZ vastgesteld. Alle dieren moesten geruimd worden, evenals de honderden Texelaarschapen. De taxateur had vooraf de marktwaarde van de dieren vastgesteld en kwam uit op gemiddeld € 5000 per rund. Hierdoor kreeg de fokker alles bij elkaar ruim € 7 miljoen uitgekeerd.

Van Nederlandse MKZ-miljonairs lijkt geen sprake

Collega’s en buren noemden hem de MKZ-miljonair. Hij was niet de enige. Er waren 37 Engelse veehouders die meer dan € 1 miljoen aan compensatie kregen. De kritiek daarover wuifden ze weg. Het was gewoon de waarde van hun bedrijf en alle kapitaal was verloren gegaan. Dat weer opbouwen, zou jaren kosten en intussen moesten ze van de compensatie leven.

Goldie heeft zijn bedrijf intussen weer opgebouwd.

In Nederland zijn voor zover bekend geen MKZ-miljonairs geweest. Hier was ook niet de marktwaarde het uitgangspunt voor de schadevergoeding, maar de vervangingswaarde.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 20 maart en is onderdeel van de rubriek Historisch.

Of registreer je om te kunnen reageren.