Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

16 jaar geleden: Schandaal Parmalat, € 4 miljard foetsie

Het begon ermee dat het bedrijf een obligatielening van € 150 miljoen niet kon terugbetalen, terwijl er toch zo’n € 4 miljard aan liquide middelen zou zijn. Maar het document waarmee het Italiaanse zuivelconcern de € 4 miljard opvoerde als ‘echt bestaand’, bleek vals.

Parmalat maakte zelf het bericht van de Bank of America, die verklaarde geen portefeuille te beheren van de Bonlat Financing Corporation, openbaar. Bonlat was een dochtermaatschappij van Parmalat op de Kaaiman Eilanden. Het bedrijf bleek de spil in een netwerk van meer dan 200 brievenbusmaatschappijen waar de, deels geleende, miljarden euro’s van Parmalat naartoe gesluisd werden.

Niet bestaande obligaties en contanten als redmiddel

Volgens de zuivelaar had Bonlat op 31 december 2002 de beschikking over € 3.950 miljoen aan obligaties en contanten, die als activa in de begroting van Parmalat werden opgevoerd. Maar bewijs daarvoor was er niet en toen het er wel was, bleek het vals. Het was gedateerd op 6 maart 2003 en werd ter inzage overlegd aan accountantskantoor Grant Thornton dat de boeken van Bonlat moest controleren. Dat bewijs was dus een vervalsing, volgens de Bank of America.

Het had de oplossing moeten zijn om orde te scheppen in de totale financiële chaos van het bedrijf, maar het werd alleen maar erger. Er was niet alleen sprake van financieel gegoochel, maar ook van fraude. Het werd een schandaal dat zijn weerga niet kende. De beurskoers kelderde, het bedrijf verdween van de beurs, enkele kopstukken verdwenen in de gevangenis en voetbalclub Parma FC, eigendom van Parmalat, moest spelers verkopen.

Schandaal kreeg Parmalat niet klein

Uiteindelijk overleefde het bedrijf het schandaal en keerde terug op de beurs. Met 17 eigen vestigingen over de hele wereld en meer dan 16.0000 werknemers is het een van de grootste internationale zuivelbedrijven.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 6 maart en is onderdeel van de rubriek Historisch.

Beheer
WP Admin