Boerenblog

laatste update:26 feb 2019

‘Het Wilde Westen in Willemsoord’

Op de eerste ‘lentedag’ met de hele buurt ontsnapte paarden vangen.

De eerste lentedag was heerlijk! We hoorden de merels fluiten, de voorjaarsbloeiers schoten de grond uit en drommen mensen pakten de e-bike voor een rondje platteland. Met onze buren maakten we plannen voor de zondagmiddag met onze kinderen.

We besloten om thuis in hun tuin te blijven. Een borreltje met een stuk kaas erbij, vers gebakken appeltaart en een trampoline. Meer heeft een mens op zo’n dag niet nodig. Henk liep rond half vijf naar achteren om te melken en werd spontaan afgewisseld door de overbuurvrouw. Zij had de kinderen plezier (lees: veel herrie) horen maken en kwam even ‘hoi’ zeggen.

Onze kinderen en die van de buren schreeuwden hard, maakten ruzie en deden graag luidkeels het geluid van een trekker, auto, koe of ambulance na. We vroegen ons af of ze geschikt zouden zijn voor een woonwijk en dachten van niet.

Bij Conny Hop in de buurt waren op de eerste 'lentedag' paarden ontsnapt.
Bij Conny Hop in de buurt waren op de eerste 'lentedag' paarden ontsnapt.

Paarden zijn ontsnapt

Tussen het geruzie door waren er momenten van plezier en zo kabbelde de zondagmiddag voort. Totdat Inge opeens belde. Inge is een meisje uit het dorp dat tijdelijk de paarden verzorgt van iemand die op vakantie is. Die paarden waren ontsnapt en Inge vroeg of ik kon helpen.

Onze kinderen konden bij de buren blijven en met twee wijntjes achter de kiezen was ik zo helder om de bakfiets te pakken. Ik gooide er een bak biks en twee halsters in en fietste zo hard als ik kon naar het betreffende, lege, weiland toe. Máár: geen paarden en geen Inge.

De paarden hadden kennelijk besloten om het er eens van te nemen

Verderop zag ik wat volk op straat staan. Daar waren de paarden ook, bij een immens grote koeienwei waarvan alle ingangen open stonden. Het weideseizoen is immers nog niet begonnen en de paarden hadden kennelijk besloten om het er eens van te nemen.

De hele buurt zat in de tuin en kreeg mee dat er wat aan de hand was. Het werd een echte happening, iedereen deed wat-ie kon. Uiteindelijk zijn de paarden met een quad en hulp van heel veel lieve buren richting een erf gedreven en daar konden we ze pakken. Eind goed al goed. De paarden konden terug naar hun stal.

Het Wilde Westen

Om zo even met elkaar iets voor een ander kunnen doen, voelde best goed. Iedereen stond klaar om mee te helpen. Er was zelfs een appgroep ‘Paarden vangen’ gemaakt. Het was even het Wilde Westen in Willemsoord. En dat alles dankzij ondeugende paardjes die om de een of andere reden zin hadden om te ontsnappen.

Het was een fijne eerste lentedag; dit is echt het platteland

Toen ik op de fiets naar huis stapte, arriveerde net een burgerbuurman op klompen en zijn overbuurvrouw op hakken. Met een kat in hun kielzog. Ze kwamen ook nog even poolshoogte nemen. We hebben bijgekletst, ik had ze al een poosje niet gesproken. Voldaan fietste ik naar huis, waar ik mijn kinderen gevoed en gewassen bij de buren kon ophalen. Het was een fijne eerste lentedag. Dit is echt het platteland.

Of registreer je om te kunnen reageren.