BoerenlevenAchtergrond

Rijden in een carnavalsoptocht? Check je verzekering

Trekkers in een optocht moeten apart verzekerd zijn. Een standaardpolis is er niet.

Nog een paar dagen en het is weer carnaval. Vooral beneden de grote rivieren is het dan één groot feest met muziek, vrolijke kostuums en optochten. In die optochten loopt en rijdt van alles mee: van buggy’s en skelters tot muziekkorpsen en grote praalwagens. Niet zelden worden die door een landbouwtrekker getrokken.

Dat is leuk als alles goed gaat, maar niet als er ongelukken gebeuren. Niet alleen lichamelijk letsel kan dramatisch uitpakken, ook de financiële schade kan flink in de papieren lopen. Dit is te voorkomen door de juiste verzekering af te sluiten. Dat geldt niet alleen voor meerijden in een carnavalsoptocht, maar voor elke soort optocht.

Omdat een optocht rijden geen agrarische activiteit is, is een aparte verzekering nodig - foto: ANP.

Omdat een optocht rijden geen agrarische activiteit is, is een aparte verzekering nodig – foto: ANP.

Bestaande trekkerverzekeringen dekken eventuele schade namelijk niet. Een trekker is immers niet bedoeld voor personenvervoer, los van de bestuurder uiteraard. Het is een landbouwmachine, bedoeld voor agrarische werkzaamheden. Als zodanig is de trekker ook verzekerd.

Optochten rijden en praalwagens trekken, vallen niet onder agrarische activiteiten. Daarom is daar een aparte verzekering voor nodig. Die wordt meestal een praalwagenverzekering genoemd. Dit is een WA-verzekering voor de trekker en soms ook voor de wagen die erachter hangt. Voor de mensen op of naast de wagen is aanvullend een ongevallenverzekering af te sluiten.

De wagen achter de trekker

Er zijn meerdere aanbieders van praalwagenverzekeringen. Onderling verschillen ze nogal. Niet alleen op het gebied van premie, maar zeker ook op het gebied van de voorwaarden en wat er wel en niet onder de dekking valt.

Zo stelt Interpolis dat er minimaal een volwassene op de wagen aanwezig is als er kinderen van 14 jaar of jonger op de wagen meerijden. Nationale Nederlanden wil dat er per 3 kinderen van 14 jaar of jonger een volwassene meerijdt. Andere verzekeraars noemen deze eisen niet in hun polisvoorwaarden.

De Vereende zegt wel dat als er meerdere personen op de wagens meerijden, zij achter een omheining moeten staan die minimaal 1,20 meter hoog is en ‘nagelvast aan het object’ gemonteerd is. Andere verzekeraars eisen een reling van minimaal 1 meter hoog en beugels of handgrepen waar mensen zich aan vast kunnen houden tijdens de rit. Is dat er allemaal niet, dan moeten mensen op een andere manier ‘degelijk gezekerd’ zijn. Navraag leert dat ze dan met een tuig vast moeten zitten aan de wagen.

Een groep jonge akkerbouwers bouwt een carnavalswagen - foto: Koos Groenewold.

Een groep jonge akkerbouwers bouwt een carnavalswagen – foto: Koos Groenewold.

Voorschriften enkele verzekeraars:

De Vereende:

  • De praalwagenverzekering geldt niet voor loopgroepen of karren die door dieren worden getrokken; alleen voor een motorrijtuig.
  • Deelname aan meerdere optochten is in één keer te verzekeren.
  • Aanvullend is een bijpassende ongevallendekking voor passagiers en bestuurder af te sluiten.
  • De verzekering geldt ook in België en Duitsland, mits de optocht start in Nederland.
  • Meer dan een persoon op de wagen? Dan moet er een omheining omheen zitten van minimaal 1,20 meter hoog die nagelvast aan de wagen zit.

Interpolis:

  • Op de wagen mogen alleen mensen mee als er degelijke zit- of staanplaatsen zijn. Zitplaatsen zijn degelijk als ze vast gemonteerd zijn en een rugleuning hebben.
  • Voor mensen die op de wagen staan moet een beugel of handgreep aanwezig zijn of een reling die tussen 1,00 en 1,20 meter hoog is.
  • Bij een reling moet per persoon minimaal een halve meter ruimte zijn.
  • Er mogen niet meer mensen op de wagen mee dan dat er zit- en/of staplaatsen zijn.
  • De maximum snelheid in de optocht is 5 kilometer per uur.
  • Rijden er kinderen jonger dan 14 jaar mee? Dan moet er minimaal een volwassene op de aanhangwagen aanwezig zijn.
  • Er mag maximaal een aanhangwagen aan de trekker gekoppeld worden.
  • Alleen de bestuurder zit op de trekker en die heeft een geldig trekkerrijbewijs.

Nationale Nederlanden:

  • Er mag maximaal een aanhangwagen aan de trekker gekoppeld worden.
  • Alle zitplaatsen op de wagen moeten een rugleuning hebben.
  • Alle staplaatsen op de wagen zijn voorzien van een beugel of handgreep.
  • Er mogen niet meer mensen op de wagen mee dan het aantal aanwezige zit- en staplaatsen.
  • Per 3 kinderen jonger dan 14 jaar is minstens een volwassene aanwezig.
  • De bestuurder van de trekker moet een geldig trekkerrijbewijs hebben.

Laatste check voor carnaval

Dan zijn er per maatschappij nog verschillen in voorschriften over zitplaatsen die – indien aanwezig – soms verplicht een nagelvaste rugleuning moeten hebben. Een paar losse bierkratjes voldoen dus niet.

Verzekeraars krijgen veel vragen over een eventuele technische keuring of een verklaring van technische deugdelijkheid. Die zijn beide níet verplicht voor trekkers die in de optocht meerijden.

Het advies is om alles nu – ruim voor de start – nog even een keer allemaal langs te lopen. Denk niet te makkelijk over de voorwaarden en denk niet dat het allemaal wel los zal lopen als het misgaat. Verzekeraars geven aan dat ze alle gemelde schade, groot en klein, op de veroorzaker zullen verhalen. Zaken zijn zaken. Ook tijdens carnaval.

De bouw van de praalwagen is een eind op weg - foto: Koos Groenewold.

De bouw van de praalwagen is een eind op weg – foto: Koos Groenewold.

Checklist voor carnaval:

  • Biedt je trekkerverzekering dekking voor het meerijden in een optocht? Indien je meerijdt op de trekker van iemand anders, vraag dit dan na bij de eigenaar.
  • Staat de verzekeraar toe dat iemand anders dan de eigenaar op de trekker in de optocht rijdt? Vraag dit na, soms wil de verzekeraar een machtiging zien of aanvullend bewijs van ‘rij-ervaring’.
  • Heeft de gemeente een vergunning afgegeven voor de optocht? Zo’n vergunning is voor elke verzekeraar een vereiste.
  • Is de bestuurder van de trekker minstens 18 jaar en heeft hij of zij een trekkerrijbewijs? Dit zijn eisen van verzekeraars.
  • Is de praalwagenverzekering ook een dag voor en een dag na de optocht geldig? Je moet immers met de trekker en de wagen op de plek van bestemming komen.
  • Zijn passagiers op de wagen ook verzekerd tijdens de rit van huis naar de start? Soms gaat de ongevallenverzekering pas in als de optocht daadwerkelijk begint. Passagiers moeten dan op eigen gelegenheid naar de start komen.
  • Materiële schade: meestal schade aan geparkeerde auto’s waar met de praalwagen of de trekker tegenaan is gereden. Schade aan gebouwen komt ook voor. Een dakgoot is bijvoorbeeld van een schuurtje gereden of een tuinmuur is geraakt en kapot.
  • Letselschade: meestal door een ondeugdelijke wagen. De reling zat niet goed vast, zitplaatsen gingen schuiven, geluidsboxen vielen om of mensen struikelden over losliggende kabels. Een hele enkele keer valt een wagen met mensen en al om.
Beheer
WP Admin