ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Boerenleven

Achtergrond laatste update:22 dec 2019

‘Landbouw is het beginpunt van de beschaving’

Demonstraties zijn Masoud vanwege zijn Iraanse afkomst niet onbekend. ‘Ik kon daarom goed begrijpen dat boeren zich groeperen.’

“Ik ben zelf in de stad opgegroeid, in Leeuwarden om precies te zijn. Het boerenleven is dan altijd om de hoek: als ik met vrienden wilde gaan vissen dan pakte ik de fiets en reed de stad uit, richting de weilanden. Ik had destijds geen diepgaande connectie met het boerenleven. Pas toen ik ging studeren, ging ik meer lezen over het kweken van voedsel en de invloeden van klimaatverandering. Hierdoor ben ik erachter gekomen wat de rol van de boer is. Ik denk dat het als ondernemer essentieel is om op de hoogte te blijven van de wetenschap en nieuwe technologieën. Ik heb meer te doen met de boeren die straks de boot missen.”

Lees verder onder de foto.

Masoud Ahmadloo, 29 jaar, studeert architectuur, woont in Den Haag. - Foto: Marije Kuiper
Masoud Ahmadloo, 29 jaar, studeert architectuur, woont in Den Haag. - Foto: Marije Kuiper

Universiteit Wageningen

“Boeren met kinderen die gestudeerd hebben aan bijvoorbeeld Wageningen University & Research anticiperen makkelijker op toekomstige behoeftes en ontwikkelingen. Zij kunnen de kennis die ze opdoen, inbrengen op het boerenbedrijf en zodoende stijgt de weerbaarheid. In oktober stond ik vanwege het boerenprotest 2 uur in de file bij het Malieveld. Demonstraties zijn mij vanwege mijn Iraanse afkomst niet onbekend en ik kon daarom goed begrijpen dat de boeren zich groeperen en van een werkende democratie gebruik maken.”

Belangrijk dat consument weer een positieve connectie krijgt met de boer

Belastingsysteem

“Terwijl ik in de auto zat te wachten, dacht ik vooral aan economische beleidskwesties. De menselijke aspiraties en zijn behoefte om door te groeien, zorgen voor een wicked problem. Dat wil zeggen dat het zeer tegenstrijdig is waardoor een duidelijke oplossing niet geformuleerd kan worden, want hoe kunnen we als mensheid door blijven groeien terwijl de ecologische bronnen niet onuitputbaar zijn. Ik pleit voor een model waarin groei niet centraal staat en een eerlijk belastingsysteem waarbij de multinationals meer bijdragen. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat de consument weer een positieve connectie krijgt met de boer die zijn voedsel produceert. Landbouw is het beginpunt van de beschaving! Of we zonder boeren kunnen? Dan heb ik een wedervraag voor je: kunnen we zonder eten?”

Lees meer verhalen van boeren en stedelingen over 'trots & waardering'

Of registreer je om te kunnen reageren.