Foto: Jan Willem Schouten BoerenlevenAchtergrond

‘Kijken, luisteren en op tijd ingrijpen’

Stefan Donkers is trots op zijn goede technische resultaten. ‘Maar het kan altijd nog beter’.

“De pluimveehouderij is een prachtige sector, ik vind het geweldig om hierin actief te zijn. Altijd tussen de dieren, steeds bezig om de resultaten verder te verbeteren.

Onze technische resultaten zijn goed, al zeg ik het zelf. In deze ronde van de Ross308 moederdieren komen we uit op 197 eieren per kip, waarvan 188 broedeieren. Dat is ver boven het gemiddelde. De uitval ligt op 3,5%. Is ook erg laag. Ben ik trots op, maar het kan altijd nog beter.”


Lees verder onder de foto.

Stefan Donkers (44) heeft samen met zijn vrouw Ingrid (44) in Boerdonk (N.-Br.) een vermeerderingsbedrijf met 30.000 vleeskuikenouderdieren. Er is 1 vaste medewerker: Rita (52) en Stefans vader helpt ook nog mee. - Foto: Jan Willem Schouten

Stefan Donkers (44) heeft samen met zijn vrouw Ingrid (44) in Boerdonk (N.-Br.) een vermeerderingsbedrijf met 30.000 vleeskuikenouderdieren. Er is 1 vaste medewerker: Rita (52) en Stefans vader helpt ook nog mee. – Foto: Jan Willem Schouten

Samenwerking

“Goed presteren vraagt om samenwerking. Ik overleg met de voerleverancier, de dierenarts, de fokkerij die de opfokkippen levert en natuurlijk met de broederij die onze eieren afneemt. Samen sta je sterk, simpeler kan ik het niet zeggen.

Mijn opa is begonnen in de vermeerdering, mijn vader nam het bedrijf over. Ik heb best lang getwijfeld of ik de derde generatie in ons familiebedrijf wilde worden. Ik ging toch naar de mas, liep op een aantal bedrijven stage en kwam er toen achter dat wij hier thuis eigenlijk een prachtig bedrijf hebben. Natuurlijk doe ik het anders dan mijn vader. Hij maakte ontzettend lange dagen, 7 dagen in de week. We leven nu in een andere tijd, er is meer in het leven dan pluimvee.”

Draagvlak kun je ook creëren

Goodwill kweken

“We hebben 3 dochters, ze zijn 15, 13 en 10 jaar. Misschien dat eentje ons bedrijf later wil overnemen. Zou toch wel mooi zijn. Ik ga daar geen druk op uitoefenen, het is hun eigen keuze. Doen ze het niet, ook goed.

Er is in dit land veel kritiek op de veehouderij. We krijgen overal de schuld van. Daar kun je boos over worden, maar je kunt ook in actie komen en aan de buitenwereld tonen wat je doet. Er komen geregeld schoolklassen en verenigingen bij ons op bezoek. Ze gaan altijd met een positief gevoel weer weg.

Met alle boeren uit ons dorp hebben we de stichting Agrarisch Boerdonk opgericht. We doen allemaal geld in de pot en daarmee steunen we de verenigingen. Daarmee kweken we veel goodwill. Als een van ons een vergunning aanvraagt, komt er bij de gemeente tot nu toe nooit een bezwaar binnen. Zo zie je maar, draagvlak kun je ook creëren.”

Lees meer verhalen van boeren en stedelingen over ‘trots & waardering’

Beheer
WP Admin