Boerenleven

Achtergrond laatste update:22 dec 2019

‘Ik zie of de aardappelen kwaliteit hebben’

Henny is boerendochter maar woont alweer jaren in de stad. ‘Ik vind dat de consument wel anders naar boeren mag kijken.’

“In mijn tijd was ‘boer’ nog een scheldwoord. Wij gebruikten liever het woord ‘landbouwers’. Ik kom van een redelijk groot erf in Groningen, Usquert om precies te zijn. Mijn vader hield koeien en verbouwde tarwe, gerst, aardappelen, uien, bieten, bloembollen. Later werd het bedrijf alleen akkerbouw. Mijn 2 broertjes hebben het bedrijf van mijn ouders overgenomen en ik ging zelf diëtetiek studeren. Omdat die opleiding destijds niet in Groningen werd aangeboden en er een directe treinverbinding met Amsterdam was, ben ik daar in 1974 beland.”

Lees verder onder de foto.

Henny Franchimont, 65 jaar, is diëtist en woont in Amstelveen. - Foto: Marije Kuiper
Henny Franchimont, 65 jaar, is diëtist en woont in Amstelveen. - Foto: Marije Kuiper

Kwaliteit voedsel

“Ik kon niet vaak terug naar Groningen, dat kostte gewoon te veel geld. Maar als ik ging, dan kwam ik altijd weer thuis in Amsterdam met een tas vol verse uien en aardappelen. Als diëtist ben ik me erg bewust van voedsel en vanwege mijn achtergrond loop ik in de supermarkt anders langs de schappen: het vlees dat in de koeling wordt gepresenteerd, is van nature niet zo rood. En ik kan precies zien of de aardappelen kwaliteit hebben. Helaas is dat niet altijd het geval. Het schijnt dat de kwalitatief goede aardappelen voor de export zijn. Ach, we zijn nou eenmaal een handelsvolk. Zodra er een verdienmodel is, kun je niet meer objectief kijken. Maar wortelen en komkommers die krom zijn, smaken net zo goed.”

Veestapel halveren is in mijn ogen geen oplossing

Onderwijs

“Boeren zijn in Nederland vrij zichtbaar, dus krijgen ze ook veel kritiek over zich heen. Ik vind dat de consument wel anders naar boeren mag kijken. Er ontbreekt kennis bij mensen en ik denk dat er nog winst te behalen valt. Denk bijvoorbeeld om het als onderwerp al te onderwijzen op de basisschool. Door kinderen goed te onderwijzen over waar voedsel vandaan komt, kun je veel misstanden voorkomen. De veestapel halveren is in mijn ogen geen oplossing. De meeste mensen willen vlees kunnen blijven eten. Dan ligt er dus straks vlees uit Argentinië op je bord. Dan zijn we de controle kwijt, want wie garandeert me dan dat het vlees veilig is. We weten niet hoe het daar precies geproduceerd wordt en hoe het, zoals in Nederland, wordt gecontroleerd?”

Lees meer verhalen van boeren en stedelingen over 'trots & waardering'

Of registreer je om te kunnen reageren.