Boerenleven

Foto & video 2 reacties

‘Het doel is: ieder van ons een eigen bedrijf’

Opvolger Reitze is niet van de starre aanpak. Het doel blijft hetzelfde, maar de weg ernaartoe moet flexibel blijven.

Reitze Lieuwes (28) heeft in Akmarijp (Fr.) met zijn ouders een v.o.f. met 125 melkkoeien. Reitzes vader melkt meestal, Reitze melkt intussen vaak bij andere boeren. Hij heeft twee jongere broers die ook graag in het bedrijf willen. Met zijn allen zetten ze de werkzaamheden rond waarbij iedereen alles kan oppakken.

Reitze Lieuwes (28) wil het melkveebedrijf in Akmarijp (Fr.) overnemen. Er zijn ook twee jongere broers met overname-interesse. - Foto's: Mark Pasveer
Reitze Lieuwes (28) wil het melkveebedrijf in Akmarijp (Fr.) overnemen. Er zijn ook twee jongere broers met overname-interesse. - Foto's: Mark Pasveer

Als ik het bedrijf overneem, verander ik:

“Ik heb geen specifieke dingen die ik wil veranderen, het gaat meer om de grote lijnen. Het doel is om het bedrijf door te blijven ontwikkelen en bij de tijd te blijven. Daarbij moet er wel ruimte blijven om een beetje meer naar links of naar rechts te kunnen gaan als dat nodig is. Nee, ik ben geen star iemand, ons doel blijft hetzelfde maar de weg er naartoe moet flexibel zijn. Wat dat doel is? Er zijn drie opvolgers en de bedoeling is dat die uiteindelijk alle drie een eigen bedrijf hebben. We zullen dus inderdaad moeten uitbreiden. Daarbij denk ik eerder aan locaties erbij kopen dan aan deze locatie heel groot maken.”

Er zijn gene klussen waar Reitze een hekel aan heeft, al het werk op de boerderij doet hij met plezier.
Er zijn gene klussen waar Reitze een hekel aan heeft, al het werk op de boerderij doet hij met plezier.

Mijn grote voorbeeld is:

“Voorbeeld is een groot woord, maar hierbij denk ik aan Jan Huitema, de Europarlementariër. Er worden veel regels gemaakt, mensen beslissen over boeren terwijl ze er niet altijd evenveel verstand van hebben. Wil je dat veranderen, dan zul je zelf initiatief moeten nemen en ik denk dat Huitema dat doet.”

Het mooiste werk vind ik:

“Gewoon, het hele boer-zijn. Alle facetten doe ik graag, bezig zijn met het vee, het land en de algehele bedrijfsontwikkeling. Waar ik echt heel vrolijk van word? Van een pasgeboren vaarskalf en dat dan zien uitgroeien tot een goede melkkoe. Onderdeel zijn van die cirkel, dat vind ik mooi.”


 • Een vaarskalf zien opgroeien tot goede melkkoe, geeft veel voldoening.

  Een vaarskalf zien opgroeien tot goede melkkoe, geeft veel voldoening.

 • "Ik benader alles graag positief, daar kom je verder mee."

  "Ik benader alles graag positief, daar kom je verder mee."

Ik heb een hekel aan:

“Sowieso aan negativiteit. Ik benader alles graag positief, daar kom je verder mee. Waar ik qua werk een hekel aan heb? Nou, een zieke koe, dat wil je liever niet op je bedrijf. Tegelijk zit er ook weer een uitdaging in, namelijk om haar weer op de been te krijgen.”

Als ik een miljoen win in de loterij, dan:

“Dan zou ik ons doel versnellen en er een locatie bij kopen om daar zelf te gaan boeren. Dan kunnen mijn broertjes hier verder.”


 • Omdat twee jongere broers ook boer willen worden, zal er uitgebeid moeten worden. Niet op de huidige locatie, Reitze denkt meer aan een locatie er bij kopen.

  Omdat twee jongere broers ook boer willen worden, zal er uitgebeid moeten worden. Niet op de huidige locatie, Reitze denkt meer aan een locatie er bij kopen.

 • Er is veel gaande in de melkveehouderij momenteel. Toch blijft Reitze positief. "Dit biedt vast ook weer kansen."

  Er is veel gaande in de melkveehouderij momenteel. Toch blijft Reitze positief. "Dit biedt vast ook weer kansen."

Over vijf jaar, dan:

“Ik hoop dat we dan een tweede locatie hebben en bezig zijn met een derde. De vaart zit erin ja, maar er gebeurt momenteel dan ook veel in de sector. Daar kun je je zorgen over maken, maar ik denk dat het ook weer kansen biedt.”

Laatste reacties

 • huisvader

  Vind “ wonder boy “ Huitema angstig stil , pluche plakt wel lekker!

 • Verstandig om elk een eigen bedrijf te wensen! Scheelt een hoop gedoe later

Of registreer je om te kunnen reageren.