Boerenleven

Achtergrond 11 reacties

‘Boeren worden te hard aangepakt’

Als stedeling ziet Raymond het grote verschil met het platteland. ‘Wij gaan geen tuintje aanleggen om eten te verbouwen.’

“Ik ben geboren en getogen in Amsterdam en groeide op aan de achterkant van het Vondelpark. Mijn ouders waren de uitbaters van een kroeg en wij woonden daarboven. We haalden vroeger melk bij een boer in Amstelveen en in de zomer ging ik bollen pellen in Wassenaar. Nu neem ik mijn stiefzoon mee naar de open dagen op de boerderij. Dat is hartstikke leuk! Het leven oogt daar allemaal minder gedwongen en er zit een bepaalde regelmaat in die me aanspreekt.”

Lees verder onder de foto.

Raymond Laurentius, 60 jaar, is restaurateur en woont in Amsterdam. - Foto: Marije Kuiper
Raymond Laurentius, 60 jaar, is restaurateur en woont in Amsterdam. - Foto: Marije Kuiper

Produceren van eten

“Zelf hou ik meer van de rust van het platteland dan van de drukte van de stad. Ik zie een groot verschil daartussen: boeren zijn primair verbonden aan het produceren van eten en in de stad gaat men geen tuintje aanleggen voor het verbouwen van groentes. Wij stedelingen vinden het makkelijker om alles te kopen in plaats van zelf te verbouwen. We willen het liefste alles, maar hoeven er dan niets van af te weten. Zelf wil ik er wel alles over weten, maar dan loop je ook tegen problemen aan. Dan ga je je ergeren aan de waardering zoals die vandaag de dag is. Onder andere voor boeren.”

Zaken beter geregeld als we meer betalen voor pak melk

Boerenprotest

“Mensen zien alleen maar de last van de protestacties, in plaats van dat er geluisterd wordt naar wat ze te vertellen hebben. Ik vind dat de multinationals in Nederland worden ontzien en dat de boeren te hard worden aangepakt. Het is te makkelijk allemaal. Natuurlijk kunnen boeren wel iets doen om dingen beter te maken, maar het overgrote deel is van hogerhand opgelegd. Bij de consument gaat het erom wat je voor een product betaalt en hoeveel je daarvoor krijgt. Ik denk dat als we met zijn allen 2 kwartjes of een euro meer betalen voor bijvoorbeeld een pak melk, dat bepaalde zaken dan beter geregeld kunnen worden. Zoals de mestproblematiek.”

Lees meer verhalen van boeren en stedelingen over 'trots & waardering'

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Voor 1 euro meer voor een pak melk kan je inderdaad een hoop zaken regelen Ha Ha.Alleen zal dat nooit gebeuren en dat hoeft ook helemaal niet.Als de overheid nu eens ophield steeds maar weer overbodige , tegenstrijdige en vooral dure regels op te leggen zou al een stuk schelen en niet steeds maar weer klakkeloos alles geloven wat die milieuorganisaties de mensen wijsmaken.Er is helemaal geen mestprobleem, als je alles naar behoren mag bemesten wat de gewassen nodig hebben is er eerder mest tekort daar de gronden steeds verder verschralen en dat z.g. ''stikstof probleem '' is er ook maar met de haren bijgesleept om maar zoveel als mogelijk boeren bij die natura 2000 gebieden weg te pesten om die gebieden te vergroten.Van de EU hoeft het helemaal niet zo streng ,onze eigen overheid gooit er telkens een paar flinke scheppen boven op ook met dat pfas zo dat er voor boeren en bouwers niet meer te werken valt.

 • husky

  consument staat ver van "echte" voedsel af, men wordt belogen waar ze bij staan je ziet het iedere keer terug komen, in producten zitten niet de producten die er volgens het opschrift horen in te zitten, en het is allemaal legaal, waardering van voedsel en de producent is 0 helaas.

 • Vhouder

  niet alleen wij maar iedereen die werkt met zijn handen word gepakt in nederland

 • Maas1

  De visie van de Amsterdammer Raymond is belangrijk het laat zien dat we meerdere raakvlakken hebben als stad en platteland.Wellicht moeten wij ons beeld ook bij stellen,ik in ieder geval wel.
  Volgens ingewijde staan we aan de voor avond van enorme voedsel te korten met wellicht hyper inflatie,Is Nederland hier op voorbereid? Of heeft men de voedselproducent en het systeem verwaarloosd. De verwijzing van Raymond, de multinationals is er wel een.

 • Firma Vellenga

  Leuk om een Amsterdammer ook eens een podium te geven naar de boer toe. Nu maar met die kwast aan de gang daar in Amsterdam : Trots op de boer

 • EL

  Het is duidelijk dat de agrarische sector wordt aangepakt door de overheid, omdat de echte smerige uitstoot van onder andere vliegverkeer door moet gaan. Niet te geloven wat een tuig!

 • Maas1

  De staat van ons land verwoord door Evert.

  <>

 • @1

  Volgens Trouw valt straks de uitstoot van het vliegverkeer onder een aparte regeling, firma list en bedrog kabinet Rutte is weer bezig.

  <>

 • breukers1

  Wij besteden ongeveer 10% van ons inkomen aan eten. In de hongerende regio's op de wereld loopt dit op tot 40%of meer. Mij dunkt dat er hier wel wat bij kan. Maar dan zijn de rapen gaar, ben ik bang. Ieder z'n gewin gegund.... De supers spelen "hun" spel super...(kijk naar de quotelijsten).
  Fijne feestdagen allemaal.

 • farmerbn

  Als je vindt dat er teveel verdiend wordt in de schakels om het boerenerf, moet je het boerenerf niet vergroten maar investeren in bedrijven die wel de grote winst binnen harken. Koop in plaats van 10 ha voor zes ton aandelen Ahold of Bayer of John Deere.

 • Bert Roeleveld

  Mooi artikel over een buitenstaander en zijn kijk op onze sector hier kan iedereen van leren .

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.