Boerenleven

Achtergrond

29 jaar geleden: de geboorte van de zus van stier Herman

Haar broer Herman zou wereldberoemd worden, maar Adriana raakte in de vergetelheid. Ze gaf haar gen niet door.

De koe begon op 4 december al aardig ‘op te neuren’, zoals dat in veehouderijtermen heet. Allerlei signalen wezen erop dat de geboorte aanstaande was. Drie dagen later werd Adriana geboren. Wie? Adriana, de zus van Herman.

Eerste genetisch veranderde stier ter wereld

Dé Herman, de eerste genetisch veranderde stier ter wereld. Hij was het resultaat van een experiment van gentechbedrijf Gene Pharming. Om Herman te maken waren 2.470 eicellen geïsoleerd uit honderden eierstokken, 1.358 waren goed genoeg om te bevruchten en 1.154 kregen het menselijke gen voor lactoferrine geïmplanteerd. Dit is is een ontstekingsremmend eiwit en het idee was dat dit in de melk van Hermans nakomelingen zou zitten. Daarmee zou de melk een medicijn worden.

Uiteindelijk werden van alle bewerkte eicellen er 129 teruggeplaatst in een draagkoe, slechts 21 brachten uiteindelijk een kalf ter wereld. Daarvan bleken er twee het lactoferrine-gen bij zich te hebben, waaronder Adriana. Echter, zij had het niet in ál haar cellen en ze was niet in staat het gen door te geven aan haar nakomelingen. Broer Herman wel. Hij werd wereldberoemd, Adriana raakte vergeten.

Van knutselstier naar troetelstier

Dat Herman zo beroemd werd, kwam niet doordat hij een succes was. Dat was hij namelijk niet. Hij kreeg 55 nakomelingen maar die produceerden amper lactoferrine. Eigenlijk had hij toen volgens de afspraken afgemaakt moeten worden, maar lobbes Herman bleek een hoog knuffelgehalte te hebben. Terwijl er eerst veel weerstand was tegen een genetische knutselstier, werd hij nu een troetelstier. Hij mocht in leven blijven maar werd wel gecastreerd. Nadat het bedrijf dat hem maakte in financiële nood kwam, verhuisde Herman naar natuurmuseum Naturalis. Daar kreeg hij op 2 april 2004 een spuitje, omdat hij aan pijnlijke en ongeneeslijke artritis leed.

Of registreer je om te kunnen reageren.