Foto: Koos Groenewold BoerenlevenFoto

‘Zelf contact met afnemers hebben, is leuk’

Opvolger Koen wil nog meer aardappelen in eigen beheer afzetten. Het kost meer tijd, maar de marge is groter.

Koen van Gendt (27) heeft samen met ouders in Bemmel (Gld.) een vof met 85 hectare akkerbouw. Het bouwplan omvat suikerbieten, uien, granen en aardappelen. Dat zijn deels tafelaardappelen die het bedrijf zelf verwerkt, verpakt en verkoopt in een aardappelautomaat aan de weg en aan boerderijwinkels in de omgeving. De rest zijn consumptieaardappelen die afgezet worden via Aviko. Een rolverdeling is er niet echt. Koens vader richt zich iets meer op de administratie maar op termijn zal Koen dat helemaal overnemen. Verder doet iedereen in overleg het werk dat op die dag nodig is. In de verpakkingslijn is hulp van een parttime medewerker.

Koen van Gendt (27) heeft samen met ouders een v.o.f. met 85 akkerbouw. Het bouwplan omvat suikerbieten, uien, granen en aardappelen. - Foto's: Koos Groenewold

Koen van Gendt (27) heeft samen met ouders een v.o.f. met 85 akkerbouw. Het bouwplan omvat suikerbieten, uien, granen en aardappelen. – Foto’s: Koos Groenewold

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“In eerste instantie niet veel. Wel wil ik proberen nog meer aardappelen in eigen beheer af te zetten en de hoeveelheid bulkafzet te verminderen. Het kost wat meer tijd, want we sorteren, verpakken en brengen het zelf naar de klant. Maar als je de afzet zelf doet, ben je minder afhankelijk van de grote ketens. Er is een schakel tussenuit waardoor de marge groter is. Zeker in tijden met slechte prijzen hebben we daar voordeel van, je spreidt zo als het ware het risico. Verder is het leuk om zelf naar afnemers te gaan en er contact mee te hebben. Anders gaat alles ook maar gewoon in een vrachtwagen het erf af en hoor je er nooit meer iets van terug. Ik vind dit wel een mooie combi zo. Verder zou ik iets willen groeien in areaal. Dat zou wel inhouden dat ik werk uit handen moet geven en dat vind ik best lastig. Toch zal het moeten, wil ik tijd overhouden om me te focussen op de handel en het constant houden van de kwaliteit.”

De aardappelen zijn deels tafelaardappelen die het bedrijf zelf verwerkt, verpakt en verkoopt in een aardappelautomaat aan de weg en aan boerderijwinkels in de omgeving.

De aardappelen zijn deels tafelaardappelen die het bedrijf zelf verwerkt, verpakt en verkoopt in een aardappelautomaat aan de weg en aan boerderijwinkels in de omgeving.

Mijn grote voorbeeld is …

“Geen twijfel mogelijk, dat is mijn vader. Hij nam het bedrijf over van mijn opa die ook al bezig was met zelf aardappelen verpakken en afzetten. Mijn vader heeft dat verder uitgebouwd en hij is flink gegroeid. Daar pluk ik nu de vruchten van.”

Het mooiste werk vind ik …

“Dat blijft toch ploegen. Ik kan het hele dagen doen en het wordt nooit saai. Ik geniet er juist erg van om het land netjes op wintervoor te leggen. Je bent een hele dag bezig om het mooi vlak te krijgen en als alles er dan uiteindelijk weer strak bij ligt voor het nieuwe teeltseizoen, dan geniet ik daar erg van. Dat verveelt nooit.”

De eigen afzet van aardappelen kost wel wat meer tijd want het verpakken, sorteren en wegbrengen, gebeurt allemaal zelf.

De eigen afzet van aardappelen kost wel wat meer tijd want het verpakken, sorteren en wegbrengen, gebeurt allemaal zelf.

Ik heb een hekel aan …

“Onkruid hakken in de bieten. Als dat moet gebeuren, is het buiten vaak heet. Bovendien is het eentonig werk. Het is gewoon niet mijn hobby maar ja, het hoort erbij.”

Op termijn zou Koen wel iets willen groeien. Dan moet hij wel werk gaan uitbesteden, iets dat hij best lastig vindt.

Op termijn zou Koen wel iets willen groeien. Dan moet hij wel werk gaan uitbesteden, iets dat hij best lastig vindt.

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Investeer ik dat in de bedrijfsovername. Een miljoen is daarbij heel welkom en het is ook zo op.”

In tijden van slechte prijzen, betekent het zelf regelen van een deel van de afzet, dat er toch nog wat verdiend wordt.

In tijden van slechte prijzen, betekent het zelf regelen van een deel van de afzet, dat er toch nog wat verdiend wordt.

Over vijf jaar dan …

“Hoop ik dat we nog een gezond bedrijf hebben en dat we dan een heel eind gevorderd zijn met de overname.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin