Boerenblog

9 reacties

‘Uitzonderlijke tijden voor boeren’

Tranen door onzekerheid, onrecht en onbegrip: hoe moet het verder met het boerenbedrijf?

Natuurlijk gaat het tijdens mijn bezoek aan hem over de acties bij de provinciehuizen en in Den Haag. Hij is er zelf ook geweest, met twee trekkers nog wel. Hij op de ene trekker en zijn dochter – beoogd bedrijfsopvolger – op de andere. Ook zijn vrouw en de andere kinderen gingen mee. Het was een prachtige dag. Hij heeft veel collega’s gesproken en hij voelde zich sterk en gesterkt door het hele gebeuren.

Met vuur in zijn ogen bepleit hij de boerenzaak en laat geen spaan heel van de falende politiek

Stikstofdiscussie

Tot een paar maanden geleden had hij de hele stikstofdiscussie weggewuifd, ondanks dat collega’s hem van de ernst van de zaak probeerden te overtuigen. Nu kan hij er niet meer omheen. Met huid en haar heeft hij zich gestort in de acties, appgroepjes, overleg en brainstormsessies. Met vuur in zijn ogen bepleit hij de boerenzaak en laat geen spaan heel van de falende politiek die in zijn ogen de boeren in de kou laten staan.

Als ik hem vraag hoe het hier op zijn bedrijf gaat, barst hij in huilen uit. De grote sterke en strijdlustige boer van zonet zakt volledig in elkaar. De tranen stromen over zijn rode wangen en met het hoofd in zijn grote, ruwe handen zit hij schokkend aan tafel. Ik krijg een brok in mijn keel.

Bedrijfsvoering aanpassen, extra inkomsten genereren

Ik ken deze boer al lang. Hij is een harde werker, met passie voor het vak. Ondanks de vele uitdagingen in de afgelopen jaren bleef hij altijd positief en overeind. Zelfs toen de bank strenger begon te worden, hield hij zijn rug recht en het hoofd omhoog. Hij zocht naar mogelijkheden om zijn bedrijfsvoering aan te passen en extra inkomsten te genereren. Hij streed, ploeterde, vocht voor zijn bestaan en kwam weer boven. Het bedrijf is nu financieel gezond.

Als hij denkt aan de toekomst en zijn dochter die het bedrijf wil overnemen, komen de tranen

“Wat raakt je nou het meeste?”, vraag ik hem. Hij zegt: “De onzekerheid, het onrecht, het onbegrip en hoe het nu verder moet?”

Als hij denkt aan de toekomst en zijn dochter die graag het bedrijf wil overnemen, komen de tranen weer. Waar doe je het allemaal voor?

Praten over frustraties en gevoelens

Samen hebben we het over de emoties en gevoelens die bij hem bovenkomen. Ik zeg tegen hem dat het goed is dat hij ze laat zien en dat hij erover praat: gooi het er maar uit. Gelukkig kan hij met zijn verhaal bij zijn vrouw terecht, maar hij wil niet dat de kinderen hem zo zien, dat maakt te veel indruk op ze. Ik moedig hem aan om vooral te blijven praten over zijn frustraties en gevoelens. Praten lost misschien niet direct iets op, maar het lucht wel op en dat is waar hij op dit moment behoefte aan heeft.

Dit zijn uitzonderlijke tijden; zorg goed voor elkaar, zorg goed voor jezelf

Het voorbeeld van deze boer is tekenend. Velen van u zullen wellicht vergelijkbare gevoelens en emoties hebben. Zorg ervoor dat je mensen in je omgeving hebt die naar je kunnen luisteren, waar je je verhaal kunt doen. Blijf met elkaar in verbinding door te praten en zoek desnoods professionele hulp.

Dit zijn uitzonderlijke tijden. Zorg goed voor elkaar. Zorg goed voor jezelf.

Laatste reacties

 • PieterXT

  En laten we als boeren ook wat op elkaar letten. En waar nodig hulp (aan)bieden. Of signaleren bij daartoe bekwame instanties.

 • agratax(1)

  @Dik. De situatie die je hier beschrijft is geen nieuws in de boeren wereld. De generatie boeren van na WO II weten niet anders dan dat de race om het betaan van het bedrijf nooit stopt. Het al heel veel bedrijven gekost en nu is misschien wel de laatste generatie "echte boeren" de klos. Er zullen boeren blijven in Nederland om het buitengebied Leuk en aantrekkelijk te houden. Zij zullen de moed moeten hebben om de overheid te laten opdraaien voor de kosten gemaakt voor deze "aankleding" en niet zo tot nu toe alle extra wensen en eisen van de overheid gratis doen, om zo boer te mogen blijven. Ik kan de boer in jouw verhaal (zo zijn er velen) alle sterkte om samen met de opvolger de beste beslissing te nemen. Als boeren Emigreren zien als bedrijfsverplaatsing naar een plaats met betere omstandigheden, dan de huidige.

 • kanaal

  van treiteren krijg vechtlustige en sterke mensen, dus stoppen met zielig zijn.

 • WGeverink

  Als je onder ogen ziet dat Nederland de boeren niet wil ben je al een heel eind. In Zuid Afrika worden boeren ook door de politiek weg getreiterd en zijn er al talloze boeren vermoord. In Nederland is dat niet het geval en kun je de zaak gewoon verkopen en naar vrije landen vertrekken. Wat voor lol is er aan het boeren als je door de politiek en regelgeving geen lucht meer krijgt? Zuid Afrikaanse boeren (vluchtelingen) worden zelfs in Rusland met open armen ontvangen. Als Nederlandse boer ligt de hele wereld voor je open. Niet zielig doen want het leven is te kort om het te slijten met ploeteren en piekeren.

 • deB.

  Er is toch geen flikker meer aan op deze manier....Vanaf 2015 is het al donderjagen!!
  En het is al bijna 2020... Wat er gedram en getreiter van overheidswege

  Hele week aan het werk voor het eten van anderen, en zo bedonderd worden, daar heeft een ieder genoeg van. Straalbezopen werk op het moment

 • Firma Vellenga

  Zou alles door mij komen??? Zelf een "mislukt" verleden gehad in 2015 getrouwd met een boer. Ik heb hem gewaarschuwd dat alles altijd fout gaat bij mij. Maar de boer zei: je zal een goed leven krijgen.... Misschien was dit zo voor 2015 als ik de boekhouding mag geloven. Sorry boeren dat ik jullie hier in heb gebracht

 • Zolang je er een paar miljoen in moet steken om de bedrijfsopvolger een boterham met het bedrijf te gunnen moet je eigenlijk geen opvolger willen hebben.
  Je doet het alleen maar om voor de consument goedkoop vreten in de winkelschappen te hebben.

 • deB.

  En dan nog voor geld schooien bij investeerders... Nou begin er maar niet aan.
  Laat iedereen het eens voelen waar hun voedsel vandaan komt.. Ipv weer met de lease dinkytoys naar den haag touren. Daar is het ludieke wel vanaf

 • Ja al die glimmende lease trekkers komt ook niet geloofwaardig over

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.