Foto: Koos Groenewold BoerenlevenFoto

‘Mijn vader geeft me veel eigen verantwoordelijkheden’

Opvolger Frank maakt gebruik van de ervaring van zijn vader. “Dat is heel waardevol voor mij.”

Frank Hettinga (24) zit in maatschap met zijn ouders, een akkerbouwbedrijf. Het bouwplan bestaat uit pootaardappelen, zaaiuien en uien voor de zaadwinning (zaaduien), winterpeen, wortelpeterselie en tarwe als rustgewas. De grond is verdeeld in eigendom (40 ha), pacht en huurland (75 ha). “Daarnaast doen wij loonwerk voor derden, zoals uien zaaien, het afleveren van pootaardappelen en zaaduien, gewasbescherming en aardappelen poten, sorteren en lezen.” Frank en zijn vader verzorgen samen de teelt van de gewassen, de oogst en het sorteren en verwerken van pootaardappelen en zaaduien. Zijn moeder verzorgt de administratie, wiedwerk en het lezen van pootaardappelen en zaaduien.

Frank Hettinga (24) heeft in Tollebeek (Fl.) in maatschap met zijn ouders een akkerbouwbedrijf. Het bouwplan bestaat uit pootaardappelen, zaai- en zaaduien, winterpeen, wortelpeterselie en tarwe als rustgewas. - Foto's: Koos Groenewold

Frank Hettinga (24) heeft in Tollebeek (Fl.) in maatschap met zijn ouders een akkerbouwbedrijf. Het bouwplan bestaat uit pootaardappelen, zaai- en zaaduien, winterpeen, wortelpeterselie en tarwe als rustgewas. – Foto’s: Koos Groenewold

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Sinds ik in de maatschap zit, werken we samen en overleggen we over de toekomst van het bedrijf. Beslissingen zijn nu al een combinatie van mijn vaders ervaringen en mijn toekomstvisie. Ik houd me bezig met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van machines en teelt van de gewassen, mijn vader heeft inzicht op basis van zijn ervaringen wat weer heel waardevol voor mij is. Wanneer mijn ouders het bedrijf aan mij overdragen, wil ik verder met een werknemer en eventueel wat meer gaan automatiseren. Maar in eerste instantie blijf ik het bedrijf op dezelfde voet voortzetten. Ik zie wel wat de toekomst mij gaat brengen.”

Het bedrijf is gespecialiseerd in pootaardappelen. Frank laat dat zo, ook na de overname.

Het bedrijf is gespecialiseerd in pootaardappelen. Frank laat dat zo, ook na de overname.

Mijn grote voorbeeld is …

“Mijn vader. Hij maakt meestal zijn eigen keuzes en laat zich weinig beïnvloeden door bevindingen van anderen. Ook geeft hij mij, sinds ik volledig in het bedrijf zit, veel eigen verantwoordelijkheden, dat kan ik enorm waarderen.”

Frank en zijn ouders doen ook loonwerk voor derden zoals uien zaaien, het afleveren van pootaardappelen en zaaduien, gewasbescherming en aardappelen poten, sorteren en lezen.

Frank en zijn ouders doen ook loonwerk voor derden zoals uien zaaien, het afleveren van pootaardappelen en zaaduien, gewasbescherming en aardappelen poten, sorteren en lezen.

Het mooiste werk vind ik …

“Over het algemeen vind ik de afwisseling van alle werkzaamheden het mooist. Ik geniet van de teelt van de gewassen, van poten, zaaien en oogsten tot het afleveren van een gezond product met een goede marktprijs, want daar gaat het uiteindelijk om.”

Ik heb een hekel aan …

“Eentonig werk, zoals een hele dag aan de band pootaardappelen staan lezen of een hele dag onkruid wieden.”

Frank houdt van afwisseling, eentonig werk zoals langdurig aan de leesband staan, behoort niet tot zijn favorieten.

Frank houdt van afwisseling, eentonig werk zoals langdurig aan de leesband staan, behoort niet tot zijn favorieten.

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Wil ik allereerst een gedeelte aflossen van de overnamesom. Bij het winnen van een groter bedrag zou ik voorzichtig denken aan schaalvergroting.”

Misschien dat Frank in de toekomst meer gaat automatiseren. 'Een optische sorteer- en leesmachine zou mooi zijn maar nu zijn de ontwikkelingen nog niet ver genoeg.'

Misschien dat Frank in de toekomst meer gaat automatiseren. ‘Een optische sorteer- en leesmachine zou mooi zijn maar nu zijn de ontwikkelingen nog niet ver genoeg.’

Over vijf jaar dan …

“Zijn mijn ouders verhuisd van de boerderij naar een woning elders. Op dit moment woon ik met mijn vriendin Sanne in Emmeloord, over enkele jaren zullen wij naar de boerderij verhuizen waar we veel zin in hebben. Verder denk ik dat ik dan de meeste werkzaamheden en verantwoordelijkheden op het bedrijf heb overgenomen. Mijn ouders blijven wel helpen, maar dit zal steeds meer afnemen zodat ik het bedrijf zelfstandig kan voortzetten.”

Beheer
WP Admin