Boerenleven

Foto & video 2 reacties

‘Ik zou graag een meerjarenplan maken’

Opvolger Remco wil houvast om ergens naartoe te kunnen werken.

Remco Jansen Holleboom (20) is net gestart met de 2-jarige opleiding Dier- en veehouderij Agrarisch Ondernemerschap aan Aeres Hogeschool in Dronten. Hij heeft in maatschap met ouders 140 melkkoeien en 60 stuks jongvee. Er wordt gemolken met een 2x10 zij-aan-zijmelkstal. Het bedrijf beschikt over 112 hectare waarvan 72 hectare gras en mais en 40 hectare akkerbouw. Remco’s moeder doet de administratie en de verzorging van de kalveren, Remco en zijn vader doen samen de meeste dagelijkse dingen. Als Remco (te) druk is met school, springt zijn moeder extra bij.

"De afwisseling tussen stal- en landwerk vind ik leuk, geen dag is hetzelfde."
"De afwisseling tussen stal- en landwerk vind ik leuk, geen dag is hetzelfde."

Als ik het bedrijf overneem, verander ik ...

“We zijn het er over eens dat de looplijnen wel korter zouden kunnen. Nu zit het jongvee in een stal aan de andere kant van de openbare weg, 200 meter verderop. Dat betekent veel heen en weer lopen en rijden, dat zou wel efficiënter mogen. Verder zou ik graag een meerjarenplan maken voor de toekomst. Zo’n plan helpt me om de lijnen uit te zetten en het geeft me houvast om ergens naartoe te werken. Met de huidige wet- en regelgeving is zo’n meerjarenplan niet echt mogelijk, maar over een tijdje kan het misschien wel.”

Remco probeert de lactatiepiek na het afkalven zo goed mogelijk te benutten.
Remco probeert de lactatiepiek na het afkalven zo goed mogelijk te benutten.

Mijn grote voorbeeld is ...

“Ik wil hier toch wel mijn vader noemen. Hij heeft veel eigen ideeën en hij probeert altijd om tegen zo laag mogelijke kosten een zo hoog mogelijk saldo te halen. Dat probeer ik uiteraard ook.”

Het mooiste werk vind ik ...

“De afwisseling tussen stal- en landwerk vind ik leuk, geen dag is hetzelfde. Maar als ik echt één ding moet noemen wat ik heel erg graag doe, dan zeg ik: gras inkuilen. Maaien, schudden en na een dag of twee, drie een mooi product aan de bult rijden, dat is gewoon mooi. En dan na afloop beseffen dat het weer gelukt is allemaal, dat geeft veel voldoening. Als het even kan, drinken we daar met z’n allen een biertje op.”

"Met de huidige wet- en regelgeving is een meerjarenplan niet echt mogelijk, maar over een tijdje kan het misschien wel."
"Met de huidige wet- en regelgeving is een meerjarenplan niet echt mogelijk, maar over een tijdje kan het misschien wel."

Ik heb een hekel aan ...

“Klauwproblemen. Vooral als een koe net heeft gekalfd en ze loopt daarna kreupel, dan baal ik want dan ben je net de top van de lactatie kwijt. We bekappen meestal zelf en als er iets is, pakken we dat zo snel mogelijk aan. Maar ja, daarna is het probleem niet meteen over, dat duurt even. En dan mis je dus net die piek in de lactatie.”

"Als de regelgeving het toelaat, voel ik wel voor een beetje schaalvergroting."
"Als de regelgeving het toelaat, voel ik wel voor een beetje schaalvergroting."

Als ik een miljoen win in de loterij dan ...

“Met het geld zou ik het bedrijf optimaliseren: kortere looplijnen, misschien wat grotere machines zodat we efficiënter de grond kunnen werken en als de regelgeving het toelaat, voel ik ook wel voor een beetje schaalvergroting. Een melkrobot? Nee dat niet, ik melk graag zelf.”

Over vijf jaar dan ...

“Ben ik klaar met school en hoop ik volledig thuis op het bedrijf te werken.”

Laatste reacties

 • Gradje 1966

  plannen maken heb je niets aan er komt altijd wel iets op je pad dat niet geplet is .
  En dan kloppen je plannen toch niet

 • h.wie431

  Nou ik vind het mooi verhaal en de moraal is
  dat je nog geen week vooruit kunt kijken
  dus heeft hij wel degelijk zn punt !

Of registreer je om te kunnen reageren.