Boerenleven

Achtergrond

‘De Fiat is mooier dan ooit tevoren’

Jos de Witte leerde trekker rijden op een Fiat 450 uit 1968, de eerste trekker van zijn vader. De Fiat is volledig gereviseerd.

“Ik was ooit van plan om de Fiat 450 zelf op te knappen. ‘Dat doe ik later wel als ik meer tijd heb’, zo dacht ik altijd. Maar ik heb er simpelweg geen tijd voor. Bovendien ben je tegenwoordig pas op je 67e pensioengerechtigd. Daar wilde ik niet op wachten. Ik heb daarom besloten de trekker door iemand anders te laten reviseren.”

De trekker is mooier dan ooit tevoren. Zo mooi was de Fiat niet toen-ie uit de fabriek kwam

“Met Henk Grijsen en Zonen in Swifterbant wist ik nog wel een adresje. Henk Grijsen heeft jarenlang Fiat-trekkers verkocht. Hij vond het een mooie uitdaging om deze 450 op te knappen. Het resultaat mag er zijn. De trekker is mooier dan ooit tevoren. Zo mooi was de Fiat niet toen-ie uit de fabriek kwam.”


  • De Fiat 450. - Foto's: Ruud Ploeg

    De Fiat 450. - Foto's: Ruud Ploeg

  • Jos de Witte (56) heeft in Marknesse (Fl.) een akkerbouwbedrijf van 24 hectare, met een traditioneel bouwplan. Hij is fulltime in dienst als teeltbegeleider/vertegenwoordiger bij The Potato Company in Emmeloord. “Mijn vader kocht de Fiat 450 ooit bij Mechanisatiebedrijf Weevers in Marknesse. Daar hadden ze gelukkig nog van die oude stickers van vroeger liggen. De trekker is na de opknapbeurt opnieuw voorzien van een plakplaatje van Weevers.”

    Jos de Witte (56) heeft in Marknesse (Fl.) een akkerbouwbedrijf van 24 hectare, met een traditioneel bouwplan. Hij is fulltime in dienst als teeltbegeleider/vertegenwoordiger bij The Potato Company in Emmeloord. “Mijn vader kocht de Fiat 450 ooit bij Mechanisatiebedrijf Weevers in Marknesse. Daar hadden ze gelukkig nog van die oude stickers van vroeger liggen. De trekker is na de opknapbeurt opnieuw voorzien van een plakplaatje van Weevers.”

Volledig gereviseerd

“De trekker is volledig gereviseerd, van binnen en van buiten. Dat heeft me wel een paar centen gekost, maar dat had ik er zeker voor over. Deze Fiat 450 was de eerste trekker van mijn vader. Ik heb er ooit zelf op leren trekker rijden. De Fiat heeft een 3-cilindermotor, met een vermogen van 45 pk. De trekker haalt 27 kilometer per uur.”

Hobbymatig gebruik

“We gebruikten de Fiat 450 ooit voor alle voorkomende werkzaamheden. Nu komt-ie af en toe nog op het land, bijvoorbeeld met een rotorkopeg. Ik gebruik de trekker hoofdzakelijk nog hobbymatig. Zo nu en dan doe ik mee aan een toertocht en ga ik naar oldtimerdagen. Ik ben wel zuinig op de Fiat 450. Ik laat hem niet zomaar buiten staan. Hij staat altijd onder dak en is vaak ook nog bedekt met een kleedje.”

Hopelijk kan ik nog heel wat jaartjes plezier hebben van deze trekker

“Ik doe de Fiat nooit meer weg en heb zeker geen spijt van de grote opknapbeurt. Hopelijk kan ik nog heel wat jaartjes plezier hebben van deze trekker.”

Of registreer je om te kunnen reageren.