Boerenleven

Achtergrond 8 reacties

8 jaar geleden: Slagers voorspelden: vega wordt booming

Van de slagers in Nederland verkocht acht jaar geleden zo’n 43% ook vleesvervangers of kant-en-klaarmaaltijden zonder vlees. Dit bleek destijds uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Natuur & Milieu.

Voor het onderzoek werden 211 willekeurige slagerijen, uit een bestand van in totaal 2.405 slagerijen, telefonisch geïnterviewd. Bijna de helft zat dus al in de vleesvervangers en 14% van de slagers had serieuze plannen om zich daar in de toekomst mee bezig te gaan houden. Daarnaast verwachtte toen 40% van de slagers dat de vraag naar vleesvervangers de komende jaren zou gaan toenemen.

Vlees wordt steeds minder verkocht

Ze kregen gelijk. Nieuwe cijfers, onlangs gepresenteerd, lieten de stijgende lijn duidelijk zien. Marktonderzoeker IRI Nederland toonde aan dat het aantal verkochte vleesvervangers in de supermarkt sinds 2017 met 51 procent is toegenomen. In die periode nam de verkoop van rund-, varkens- en wildvlees met 9% af. De verkoop van kip groeide nog wel een beetje, 2% om precies te zijn, maar de afname is ook in die sector inmiddels ingezet, aldus IRI.

Vleesconcerns zetten meer in op vegaproducten

Hoewel de omzet in de vleesbranche nog altijd vele malen groter is dan die in de vegabranche, is de trend niet meer te negeren. Zelfs de grootste vleesconcerns stappen er daarom in. Zwanenberg (o.a. van de Kips-leverworst) streeft ernaar de helft van de omzet uit vegaproducten te halen in de toekomst, nu is dat al een derde. Vion brengt in Duitsland al vegaproducten op de markt en wil dit ook in andere landen gaan doen.

Marktleider in vegaproducten Beyond Meat ging intussen als een speer. De omzet steeg het tweede kwartaal van dit jaar met maar liefst 300%.

De slagers uit het onderzoek van acht jaar geleden hadden het goed gezien.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Margreet. Dat in Nederland er meer en meer Vega wordt geconsumeerd zal waar zijn. De Nederlanders is vertelt dat dat de enige weg is om de aarde leefbaar te houden. tegelijk komen er steeds meer mensen die het geld voor Vlees hebben dus Vlees eten. In alle Aziatische landen waar de economie groeit, groeit ook de vlees (kip, varken) ook met China voorop. Zij hebben lang genoeg "groenvoer" en insecten etc. genuttigd om te overleven. Vega ben ik tot nu toe hoofdzakelijk tegen gekomen bij de rijkere Bovenlaag van de bevolking, maakt niet uit waar ter wereld.

 • Zuperboer

  51% Toename van hoeveel? 9% Teruggang van hoeveel naar hoeveel. Wat zijn de verhoudingen in deze. Vega is een hype en zal zeker een vast marktaandeel gaan houden, maar het zal de 10% van het marktsegment niet gaan overstijgen. Het blijft dus een keuze voor wie dat wil.

 • farmerbn

  Er zijn veel mensen die vlees eten omdat ze het lekker vinden maar steeds meer mensen stoppen ermee. Dat mag natuurlijk maar je moet er wel rekening mee houden dat vleeseten ook goed is voor de gezondheid. Vooral jongeren hebben noodzakelijke bouwstoffen nodig die je in vlees/zuivel aantreft. Geen vlees /zuivel eten is voor die groep risocovol. Vegan ouders moeten straks niet gaan zeuren als hun kinderen door gewijzigd eetpatroon problemen krijgen.

 • Alco

 • Laatst nog van iemand gehoort dat een jongeman was opgenomen ivm zijn eetpatroon alleen veganistisch eten ,zijn lichaam had nu aan bepaalde voedingsstoffen overal tekort aan ,lag nu in het ziekenhuis om weer aan te sterken.

 • WGeverink

  Dat is goed mogelijk, persoon zonder naam. Veel veganisten doen hun lichaam onherstelbare schade aan. Vegetariers daartegen die bijvoorbeeld nog kaas en eieren eten kunnen dat lang volhouden . Voor de voedsel productie van zowel veganisten als vegetariers is echter nog steeds een robuste veehouderij nodig om de bergen aan rest en afvalstromen uit de vuilnisbelt te houden.

 • Gat

  Mooi voor de vegaslager, maar aan men huishouden gaat ie niks verdienen. Klein mannen zijn wild op stuk vlees. Bord vlees of bord groente. Laten ze de groentes liggen.

 • WGeverink

  Ik ben een "indirecte" vegetarier. Ik voer het groenvoer aan een koe en eet na verloop van tijd de koe.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.