Hayo Apotheker - Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

21 jaar geleden: Minister wil een kippenplafond

Maximaal 105 miljoen kippen en niet meer, dat was de opzet van een nieuwe wet.

Op 6 november 1998 kondigde toenmalig landbouwminister Hayo Apotheker een nieuwe wet aan. Eentje die paal en perk moest stellen aan het aantal kippen in Nederland. 105 miljoen was het maximum, er kon geen kip meer bij. De vraag was natuurlijk: hoe dan?

Pluimveehouders zelf wilden de grens leggen bij het aantal kippen dat ze tussen 1995 en 1997 volgens de milieuvergunningen mochten houden, de minister keek naar het feitelijk aantal kippen dat toen in de stal zat. Het verschil bedroeg ongeveer 5 miljoen dieren.

Minister van Landbouw, Hayo Apotheker, tekent voor de overdracht van de portefeuille. - Foto: ANP

Minister van Landbouw, Hayo Apotheker, tekent voor de overdracht van de portefeuille. – Foto: ANP

Mestnormen en pluimveerechten om kippenstapel in te krimpen

Het werd een heel gesteggel in de Tweede Kamer, maar tot een besluit kwam het steeds maar niet. In 1999 verliet Apotheker de politieke arena, hij werd opgevolgd door Laurens Jan Brinkhorst die voortvarend verder ging met de noodzakelijk geachte krimp van de kippenstapel via een stelsel van mestnormen en pluimveerechten. Boeren die elkaar pluimveerechten verkochten, moesten een kwart van die rechten aan het Rijk afstaan. De regeling leek op het systeem van varkensrechten dat al eerder in gang was gezet.

Een hobbykip poept ook en dat draagt bij aan het mestoverschot

De inkrimping zou versneld verdergaan na de mestnormen die Brinkhorst wilde introduceren. Boeren zouden dan zo weinig mogelijkheid hebben om mest kwijt te raken dat het aantal dieren vanzelf zou afnemen. Maar sommige Kamerleden vreesden dat het niets zou uithalen. Pluimveehouders zouden zoveel mest gaan verbranden in elektriciteitscentrales dat ze geen problemen zouden krijgen met de mestnormen en zelfs nog konden uitbreiden. Die escape moest dichtgetimmerd worden, maar volgens Brinkhorst was dat niet nodig. Wel wilde hij hobbyisten meenemen in de wetgeving. Wie meer dan 100 kippen wilde houden, moest daarvoor pluimveerechten aankopen. Zijn argument: “Een hobbykip poept ook en dat draagt bij aan het mestoverschot.” Dat aantal werd later bijgesteld naar 250.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 6 november en is onderdeel van de rubriek Historisch.

Beheer
WP Admin