Boerenleven

Achtergrond 2 reacties

1959: boeren gaven collega’s gratis ruwvoer

Door droogte was er voor veel koeien niks meer te vreten. Boeren die wel voer hadden, sprongen bij.

De foto is gemaakt in het najaar van 1959. Koeien krijgen bietenblad en bietenkoppen te vreten.

Onder andere in Overijssel was in 1959 door de droogte nauwelijks nog iets te vreten voor de koeien. De melkgift kelderde, dieren werden ziek. Dit bietenloof werd geschonken door collega’s in Flevoland. - Foto: Misset
Onder andere in Overijssel was in 1959 door de droogte nauwelijks nog iets te vreten voor de koeien. De melkgift kelderde, dieren werden ziek. Dit bietenloof werd geschonken door collega’s in Flevoland. - Foto: Misset

Op zich niets bijzonders, dit was tamelijk gebruikelijk groenvoer in die jaren. Toch is het rantsoen op deze foto wel degelijk bijzonder: het was namelijk een gift. 1959 was een gortdroog jaar. Bij droogte wordt vaak 1976 genoemd, maar 1959 staat daar meteen achter. Krap 352 millimeter regen viel er, veel te weinig voor gewasgroei. Vooral in het oosten van het land waren de problemen groot.

Problemen door droogte

Haver verschrompelde, gras vergeelde, voor koeien was er op het laatst amper meer iets te vreten. Uit pure wanhoop rasterden sommige boeren stukjes loofbos af en lieten de koeien daar hun kostje bij elkaar scharrelen. Anderen joegen hun dieren de stoppelknollen op. Ze vraten alles en rukten het beetje groenvoer dat ze vonden, met wortel en al uit de grond. Daarmee kregen ze veel te veel zand binnen, wat niet zelden tot dodelijke spijsverteringsproblemen leidde. Wanhopig waren de boeren, maar wat konden ze anders?

Hulp vanuit Flevopolder

Collega’s uit de Flevopolder schoten te hulp. Zij hadden overwegend een prima oogst gehad en stelden voor om bij te springen. Grote hoeveelheden bietenloof, bietenkoppen, voeraardappelen, luzerne, haver-, gerste- en erwtenstro werden ingezameld en verdeeld onder de boeren aan de oostgrens. Op de foto komt zo’n transport aan bij een bedrijf. Op de achterkant staat gekrabbeld dat ‘de koeien er gretig op aanvielen.’

Dit artikel is te lezen in Boerderij 8 van dinsdag 19 november en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen.

Laatste reacties

  • m.de.vries3

    Ergens in die jaren(60 dacht ik) is er een rij boederijen in zuid holland in de herfst afgebrand door een pyromaan. Tpen heeft de hele streek bijgedragen voor hooi asn de getroffenen,toen deed je dat gewoon. Ik had gedacht dat de fipronil getroffenen ook geholpen zouden worden vanuit de kippen sector, maar helaas de tijd is veranderd. Degene die getroffen zijn is het een ramp geworden en de niet getroffenen hebben verl belasting betaald helaas.

  • Gradje 1966

    De tijd van helpen is tegenwoordig niet normaal meer iedereen moet overal geld voor hebben. Ik ben nog iemand van de oude stempel als mijn buurman hulp nodig heeft en ik kan hem helpen doe ik dat ook zonder geld . Tegenwoordig bestaat de maatschappij uit een lingen en als ik het maar heb de rest kan stikken

Of registreer je om te kunnen reageren.