Boerenleven

Achtergrond

16 jaar geleden: grootste kippenboer van Ohio moet stoppen

Wanbeleid en klagende buren betekenden het einde van de Buckey Egg Farm.

Niet alleen in Nederland mengen omwonenden zich in de bedrijfsvoering van boeren, ook in Amerika. Het meest spraakmakend was de bemoeienis van omwonenden van het kippenbedrijf Buckeye Farm in de staat Ohio. Het bedrijf werd gerund door de van oorsprong Duitser Anton Pohlman. In zijn thuisland mocht hij geen kippen meer houden omdat hij de wet aan zijn laars lapte. Ook in Amerika bleek hij er al snel een potje van te maken. Stallen waren smerig, ratten tierden welig en mest kwam terecht in oppervlaktewater waardoor vissen massaal stierven. De buurt klaagde over stank van dode kippen die niet uit de hokken werden gehaald.

Miljoenen dollars boetes

De boetes, miljoenen dollars alles bij elkaar, die de pluimveehouder keer op keer kreeg opgelegd, betaalde hij gewoon. Het bedrijf bracht zoveel op, dat hij zichzelf maandelijks een miljoen liet uitbetalen. De Buckeye Egg Farm huisvestte dan ook ruim 15 miljoen kippen die jaarlijks miljarden eieren produceerden. Buckeye was daarmee een van de belangrijkste producenten van eieren in de VS.

Nieuwe eigenaren

Keer op keer wist Pohlman sluiting van zijn bedrijf tegen te houden tot het geduld van de minister van Landbouw in de herfst van 2003 op was. Uiterlijk 20 november, vandaag 16 jaar geleden, moest hij ermee stoppen. Pohlman gaf toe en verkocht een deel van zijn bedrijf. De nieuwe eigenaren, Donald Hershey en Orland Bethel, noemden het Ohio Fresh Eggs. Zij bleken ook een bedenkelijk cv te hebben. Zo stonden ze in de staat Pennsylvania bekend als notoire wetsovertreders: waswater van de eieren, afval en mest, het ging allemaal, hop, de omliggende rivieren in. Ook hier klaagden de buren.

In Ohio kwamen de nieuwe eigenaren al snel in de problemen, sluiting dreigde ook voor hen. Inmiddels richten ze zich op een ander bedrijf: Hillendales Farm. Wat rechtszaken betreft is het de laatste jaren rustig.

Of registreer je om te kunnen reageren.