Boerenleven

Foto & video 2 reacties

Opvolger Peter: ‘Miljoen liter is geen heilig moeten meer’

Opvolger Peter den Hertog merkt dat de stemming in de maatschappij is veranderd.

Peter den Hertog (28) heeft in in maatschap met ouders 110 melkkoeien op 59 hectare in Vegelinsoord (Fr.). Peter melkt meestal, verder zijn hij en zijn vader allround, ze stemmen het werk in onderling overleg af. In geval van pieken, springt zijn moeder ook nog bij.

Peter den Hertog (28) heeft in Vegelinsoord (Fr.) in maatschap met zijn ouders 110 melkkoeien op 59 hectare. Foto: Mark Pasveer
Peter den Hertog (28) heeft in Vegelinsoord (Fr.) in maatschap met zijn ouders 110 melkkoeien op 59 hectare. Foto: Mark Pasveer

Als ik het bedrijf overneem, verander ik ...

“Er is al veel veranderd. Zo zijn we in 2017 begonnen met zelf mais te verbouwen. Eerst in strokenteelt, daarna een jaar gewoon. De opbrengst was enorm. Dit jaar is het weer strokenteelt, maar nu is het mislukt. Vooral de droogte heeft ons parten gespeeld. Maar je eigen ruwvoer verbouwen, dat is wel waar we heen willen. Zo zijn we onlangs begonnen met zomerstalvoeren. Het past ook in het streven naar kringlooplandbouw.”

In deze melktransporteur is het vervoeren van  kunstmelk voor de kalfjes een peuleschil. - Foto's: Mark Pasveer
In deze melktransporteur is het vervoeren van kunstmelk voor de kalfjes een peuleschil. - Foto's: Mark Pasveer

“Verder zijn er vooral kleinere dingen die aangepakt moeten worden. Zo ligt er nog asbest op het dak, dat moeten we vervangen. En verder kunnen de puntjes op de i met de productie. We zitten nu op 9 ton per jaar.”

De stemming in de landbouw en de maatschappij is veranderd, die miljoen liter is geen heilig moeten meer

“Ooit was mijn streven om naar een miljoen liter melk te gaan. Op 59 hectare ben je dan mooi uit de kosten en heb je een inkomen. Maar de stemming in de landbouw en de maatschappij is veranderd, die miljoen liter is geen heilig moeten meer.”

Kunstmelk voor de kalfjes wordt met een gemotoriseerde mixer gemengd.
Kunstmelk voor de kalfjes wordt met een gemotoriseerde mixer gemengd.

Mijn grote voorbeeld is ...

“Lastige vraag. Ik denk mijn grootvader, die te allen tijde rustig blijft en geduldig is.”

Het mooiste werk vind ik ...

“Melken! Opstaan is niet mijn sterkste punt, maar als ik eenmaal in de melkput sta, heb ik het altijd erg naar mijn zin. We melken in een 2x8 zij-aan-zij-melkstal uit 2002. Die is nog prima dus dat blijft nog wel even zo. De eerste vijf jaar komt er zeker nog geen robot.”

Kalfjes voeren is mooi werk.
Kalfjes voeren is mooi werk.

Ik heb een hekel aan ...

“De administratie. Het moet nou eenmaal en ik probeer het ook zoveel mogelijk zelf te doen zodat ik goed bijblijf, maar ik ben er niet heel gehaaid mee. Wat een ander in een kwartier kan, daar heb ik drie kwartier voor nodig. Moet ik eerst weer de wachtwoorden opzoeken en zo …”

Veel groter wil Peter niet worden, maar dingen zullen wel gaan veranderen. Misschien dat hij ooit overstapt op een potstalsysteem.
Veel groter wil Peter niet worden, maar dingen zullen wel gaan veranderen. Misschien dat hij ooit overstapt op een potstalsysteem.

Als ik een miljoen win in de loterij dan ...

“Zou ik de hypotheek deels aflossen en ook iets voor een ander doen. En misschien een huis kopen voor mijn ouders.”

In de melkput heeft Peter het naar zijn zin, de eerste jaren komt er geen robot.
In de melkput heeft Peter het naar zijn zin, de eerste jaren komt er geen robot.

Over vijf jaar dan ...

“In deze tijd is dat lastig te zeggen, er gaat zoveel veranderen. Veel groter zullen we niet worden, misschien dat ik bezig ga met de bouw van een nieuwe stal. Dat wordt dan geen ligboxenstal maar een potstal. En verder sta ik overal wel voor open.”

Laatste reacties

  • wilhelmus01

    Een potstal is een goed idee, maar dan ga je in je amoniakemissie omhoog naar 13. Want een potstal is nooit voor de rav onderzocht op de emissie.

  • agratax(1)

    Zo de stemming bij onze regeerders nu is, zal het niet groeien van je productie niet leiden tot en beter belegde boterham. Dreigt dit wel zo te zijn, dan komen er weer nieuwe ideeen uit de koker van onze beleidsmakers die de politiek omarmt en implementeert. Zo is het al decennia gegaan en de toekomst zal na de acties niet anders zijn, het geheugen van een politicus is nog korter dan van iemand met ernstige dementie.

Of registreer je om te kunnen reageren.