Arie Roos - Foto: Koos Groenewold BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Arie: ‘Ik voelde begrip tijdens Haagse actie’

Arie Roos richt zich op schoolklassen en de bodem, die is immers de motor van het bedrijf.

Opvolger Arie Roos zit in maatschap waarin iedereen alle werkzaamheden kan uitvoeren. “Dat vinden we belangrijk, zodat alles altijd door kan blijven draaien.”

Arie Roos uit Lelystad (NOP) zit in maatschap. Op 160 hectare telen ze wortels, uien, tarwe, graszaad, mais en suikerbieten, daarnaast wordt land verhuurd voor de teelt van pootgoed en tulpen. Arie doet de richting HBO ondernemerschap Tuin-akkerbouw aan de CAH Dronten. - Foto’s: Koos Groenewold

Arie Roos uit Lelystad (NOP) zit in maatschap. Op 160 hectare telen ze wortels, uien, tarwe, graszaad, mais en suikerbieten, daarnaast wordt land verhuurd voor de teelt van pootgoed en tulpen. Arie doet de richting HBO ondernemerschap Tuin-akkerbouw aan de CAH Dronten. – Foto’s: Koos Groenewold

Als ik het bedrijf overneem, verander ik:

“Met de meeste dingen zit ik op een lijn met mijn vader, maar in deze veranderende maatschappij vind ik het belangrijk de burgers bij de sector te betrekken. Tijdens de actie in Den Haag merkte ik dat de meeste burgers achter de boeren staan, maar om nog meer begrip te krijgen, is het belangrijk dat we laten zien wat we doen en waarom. Daarom ga ik samenwerken met de Lelystadse Boer, dat is een groep boeren die boerderij-educatie aanbieden. De bedoeling is onder andere dat iedere basisschoolleerling in Lelystad een keer op een boerderij is geweest.”

Het bedrijf is een echt familiebedrijf, Arie is er trots op en zet het graag voort.

Het bedrijf is een echt familiebedrijf, Arie is er trots op en zet het graag voort.

Mijn grote voorbeeld is:

“Mijn vader en mijn opa zijn mijn voorbeelden. Ik vind het prachtig om te zien met hoeveel passie en volharding ze dit bedrijf hebben opgebouwd. Ik zet het dan ook graag voort!”

Het mooiste werk op het bedrijf vind ik:

“Ik kan niet kiezen, alle werkzaamheden doe ik met plezier en ieder jaargetijde heeft zijn charme.”

Veel aandacht is er voor de bodem, als het daar goed zit, is dat de basis voor een goede oogst.

Veel aandacht is er voor de bodem, als het daar goed zit, is dat de basis voor een goede oogst.

Het minst leuke werk vind ik:

“Administratie waar ik het doel niet van in zie. Vandaag de dag moeten we veel dingen registreren die ons als ondernemer niets opleveren en alleen maar tijd kosten.”

Als ik een miljoen zou winnen in de loterij dan:

“Zou ik dat investeren in duurzame grond. We zijn daar erg mee bezig, grond is immers de motor van het bedrijf, daar moet het mee verdiend worden. Dus gebruiken we geen fosfaatkunstmest, maar ruige stalmest, daar zit meestal genoeg fosfaat in. Ook kopen we compost aan. Naar mijn mening is een optimale conditie van de grond de basis, van daaruit kun je toe werken naar een goede oogst.”

De komende jaren neemt Arie meer en meer de leidinggevende rol van zijn vader over.

De komende jaren neemt Arie meer en meer de leidinggevende rol van zijn vader over.

Over vijf jaar, dan:

“Hoop ik nog steeds met mijn vader, mijn zusje en onze medewerker samen te werken. De komende jaren zal de rolverdeling veranderen en krijg ik meer de leiding met het doel om uiteindelijk het bedrijf van mijn vader over te nemen. Ik vind het mooi als we in een uitdagend jaar weer samen mooie producten in de schuur hebben gekregen. Onze boerderij voelt ook echt als een familiebedrijf.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin