Petra wil verder verbreden en nog meer rondleidingen op de boerderij gaan verzorgen. De burger laten zien hoe het werkt op een boerderij, vindt ze heel belangrijk. - Foto: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

‘Met eigen zuivel de groei financieren’

In het bedrijf van Petra Commijs is alles gericht op groei: meer koeien, meer boerderijzuivel en meer bezoekers.

Petra Commijs heeft in Maasland (Z.H.) met haar met haar ouders en broer een vof met 90 melkkoeien, een zelfzuiveltak, boerderijwinkel en locatieverhuur voor feestjes. vergaderingen en dergelijke. - Foto's: Peter Roek

Petra Commijs heeft in Maasland (Z.H.) met haar met haar ouders en broer een vof met 90 melkkoeien, een zelfzuiveltak, boerderijwinkel en locatieverhuur voor feestjes. vergaderingen en dergelijke. – Foto’s: Peter Roek

Petra Commijs (22) woont in Maasdam (Z.-H.) en zit in haar laatste jaar Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Samen met haar ouders en broer heeft ze een vof met 90 melkkoeien, een zelfzuiveltak, een boerderijwinkel en locatieverhuur voor bijvoorbeeld feestjes en vergaderingen. Petra’s broer Jan doet de koeien, Petra gaat over de zuivelbereiding, haar vader helpt daarbij en hij neemt het landwerk voor zijn rekening. Haar moeder verzorgt het jongvee en de administratie.

Momenteel wordt wekelijks 1.500 liter boerderijmelk verwerkt tot 'alles behalve kaas.'

Momenteel wordt wekelijks 1.500 liter boerderijmelk verwerkt tot ‘alles behalve kaas.’

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Mijn broer en ik gaan het samen overnemen. Voor twee inkomens moeten we wel groeien. Door de fosfaatregeling zit de stal nu niet vol. We melken 80 koeien maar er kunnen er 154 in. Plek genoeg dus. Om de groei te kunnen financieren, heb ik in 2018 het initiatief genomen om een deel van de melk zelf te gaan verzuivelen. Wekelijks gaat het nu om 1.500 liter. Ik maak alles behalve kaas en we verkopen de producten in onze eigen boerderijwinkel. Zelf zuivelen is nog maar de eerste stap, ik wil nog meer gaan verbreden met bijvoorbeeld rondleidingen. Burgers laten zien hoe het boerenleven in elkaar zit, dat vind ik heel erg belangrijk.”

Petra wil verder verbreden en nog meer rondleidingen op de boerderij gaan verzorgen. De burger laten zien hoe het werkt op een boerderij, vindt ze heel belangrijk.

Petra wil verder verbreden en nog meer rondleidingen op de boerderij gaan verzorgen. De burger laten zien hoe het werkt op een boerderij, vindt ze heel belangrijk.

Mijn grote voorbeeld is …

“Hierbij denk ik aan mijn vader. Hij is enorm ondernemend en krachtig. Ook al zijn er soms tegenslagen, hij laat zich niet uit het veld slaan en gaat altijd door.”

Petra neemt het zuivelen voor haar rekening, maar springt ook elders bij op het bedrijf als dat nodig is.

Petra neemt het zuivelen voor haar rekening, maar springt ook elders bij op het bedrijf als dat nodig is.

Het mooiste werk vind ik …

“Een gezin dat nog nooit op een boerderij geweest is, rondleiden over ons bedrijf en vertellen hoe alles in zijn werk gaat. Als ik ze daarmee een superleuke middag bezorg en ze ook echt iets leerzaams heb meegegeven over de landbouw, dan heb ik een heel erg voldaan gevoel.”

Ik heb een hekel aan …

“De administratie. Je zit binnen en bent een paar uur alleen maar gefocust op je laptop, daar is niet veel aan. Het is belangrijk om te doen, maar gelukkig is het maar eens in de week.”

De zelfgemaakte zuivel wordt verkocht in de eigen boerderijwinkel. Als Petra een miljoen zou winnen, zou ze hem graag helemaal vernieuwen.

De zelfgemaakte zuivel wordt verkocht in de eigen boerderijwinkel. Als Petra een miljoen zou winnen, zou ze hem graag helemaal vernieuwen.

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Investeer ik dat in een nieuwe boerderijwinkel en een nieuwe, grotere zuivelruimte. Alles is gericht op groeien. Voor mezelf? Ik ben vorig jaar met mijn vriend in het dorp gaan wonen. Na een heel leven op de boerderij was de overgang naar een rijtjeshuis groot. Voor mezelf zou ik dus liefst een vrijstaand huis kopen.”

Over vijf jaar dan …

“Hoop ik dat de stal vol zit en dat we dan maximaal melken en zuivelen. Ook hoop ik dat we dan nog meer bezoek over de vloer hebben en dat we een extra verkooppunt in de regio hebben voor onze boerderijzuivel.”

Beheer
WP Admin